Sunteți aici: » Știri

Știri

Sprijinirea formațiilor de pompieri profesioniști și voluntari este o prioritate
Marți, 6 august 2019

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat 200 mii lei din excedentul bugetar acumulat în anii precedenți, pentru ridicarea clădirii unității de pompieri din Baraolt și asigură câte 25 mii lei pentru modernizarea formațiilor de pompieri din mediul rural, prin Programului de dezvoltare rurală a județului – s-a afirmat joi, în cadrul ședinței ordinare din luna iunie.

Recuperare gratuită pentru copii și tineri cu handicap
Marți, 6 august 2019

Activități de dezvoltare a motricității, kinetoterapie, masaj, hidromasaj, activități de dezvoltare cognitivă, activități de dezvoltare a comunicării, activități de dezvoltare a autonomiei personale, terapie prin muzică și dans, acestea sunt serviciile de recuperare care servesc dezvoltării și vindecării copiilor și tinerilor cu dizabilități în noul centru de recuperare care a fost inaugurat vineri la Sfântu Gheorghe.

Zilele Ecvestre Covăsnene, un eveniment de succes
Marți, 6 august 2019

Campionatul internațional de atelaje cu doi cai, aflat la cea de-a doua ediție, care s-a desfășurat în acest weekend la Olteni, a fost câștigat de Rákóczi Gergő, care a concurat sub culorile Hergheliei Sâmbăta de Jos, respectiv Romsilva, și care a stabilit cel mai bun rezultat în clasamentul general. În competiție, care a constat din trei probe: dresaj/prezentare, maraton și obstacole, s-au înscris 14 echipaje din diferite părți ale țării.

Lucrări de prevenire a inundațiilor în județul Covasna
Marți, 6 august 2019

Pentru lucrări de consolidare a digurilor, de apărare și consolidare a malurilor, județul Covasna a primit 2,232 milioane lei, sumă ce a fost alocată din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna va lansa procedura de achiziție publică pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundațiile din primăvară.

Sărbătoare comunitară axată pe valorile noastre  - Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai, pentru a doua oară
Marți, 6 august 2019

Pe data de 28 iulie, va fi organizează din nou, în centrul orașului Covasna, Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai care anul trecut a fost lansat ca un eveniment care contribuie la întărirea identității regionale. În cadrul evenimentului generatoare de valoare, vor defila și păstrătorii de tradiție care au participat la cea de-a X-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna.

Dezvoltare rurală printr-o cooperare între autoritățile locale și județene
Marți, 6 august 2019


Un număr de șaisprezece unitățile administrativ teritoriale au depus, în ultimii trei luni, solicitări de finanțări nerambursabile din fonduri publice de la Consiliul Județean Covasna, pentru reabilitarea și modernizarera căminelor culturale. Ședința ordinară de consiliu județean din luna iulie a avut loc luni, cu această ocazie s-a suplimentat fondul pentru trei programele județene de dezvoltare locale, pentru a putea sprijini mai multe proiecte.

Trebuie investit suflet în reabilitarea Muzeului Național Secuiesc -  Lucrările de reabilitare vor fi executate de specialiști din județul Covasna
Marți, 6 august 2019

Luni, 22 iulie, s-a semnat contractul de achiziție publică de lucrări privind reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, contract care conține proiectare, execuție și furnizare dotări. Astfel, începerea reabilitării ansamblului de clădire, monument de categoria A, se preconizează a fi la începutul anului 2020. Aceste lucrări trebuie să aibă suflet, așa cum și Muzeului Național Secuiesc are suflet – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, cu ocazia semnării contractului, reamintind faptul că pentru lucrările de reabilitare finanțate prin Programul Operativ Regional, Consiliul Județean Covasna a organizat licitații publice de mai multe ori și, până la urmă, combinând proiectarea cu execuția, s-a găsit un constructor covăsnean care și-a asumat responsabilitatea pentru executarea acestor lucrări. „Contractul de astăzi nu este o sarcină simplă. Înseamnă mult mai mult, pentru că Muzeul Național Secuiesc este o instituție culturală simbolică pentru secui, deci este vorba și despre sentimente puternice. În această lucrare trebuie pus suflet!” – a arătat liderul CJ Covasna.

Zona Covasnei va găzdui manifestarea tradițională „Recutarea Husarilor”
Marți, 6 august 2019

Ajunsă la cea de-a IX-a ediție, „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna va debuta sâmbătă, la Reci, și se va încheia duminică, la Covasna, odată cu deschiderea oficială a Festivalului „Forgács“ din scaunul Orbai. În anul acesta se va organiza din nou Recutarea Husarilor, care este considerat unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale păstrătorilor de tradiții militare și ecvestre din Ținutul Secuiesc.

S-a deschis lada cu comorile artei populare din zona Covasna
Marți, 6 august 2019

Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai, care a avut loc duminică în orașul Covasna, a fost un eveniment de vară cu atmosferă prietenoasă și familiară, un eveniment care prezintă tradițiile populare secuiești din microregiune și oferă un bun prilej pentru localnici de a se întâlni, contribuind la amplificarea identității acestora și dezvoltarea comunității, dar în același timp, familiarizează turiștii care vin în vizită în stațiune cu bogata ladă a comorilor de artă populară secuiască specifică zonei. Momentul de deschidere a festivalului, organizat anul acesta pentru a doua oară, l-a reprezentat cea de-a IX-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna. Pe parcursul zilei, festivalul din orașul Covasna a atras peste cinci mii de vizitatori.

Să creăm propria noastră farmacie de acasă
Marți, 18 iunie 2019

Cursul de plante medicinale care a avut loc în acest weekend, în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, a tratat teme legate de existența fitoterapiei și practicile medicinei tradiționale. La cursul de pregătire teoretică și practică au participat patruzeci de persoane interesate din județele Covasna, Harghita și Sibiu.

Stimulente financiare pentru elevii premianți din județul Covasna
Vineri, 14 iunie 2019

Peste 600 de elevi și aproape 300 de profesori pregătitori vor primi stimulente financiare de la Consiliul Județean (CJ) Covasna pentru performanțele obținute la olimpiadele și competițiile sportive școlare de nivel județean. Vineri, elevii premianți și cadrele didactice pregătitoare de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și-au preluat diplomele de apreciere și premiile în bani.

Screeningul medical gratuit va avea loc în satul Leț
Miercuri, 12 iunie 2019

Consiliul Județean Covasna va organiza, în perioada 17-21 iunie, un program gratuit de screening medical pentru locuitorii comunei Boroșneu Mare, sub semnul cooperării cu județul înfrățit Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria. Medicii specialiști din Ungaria vor efectua consultări și examinări gratuite în satul Leț.

Zilele Ecvestre Covăsnene la Olteni  - Cel mai mare eveniment ecvestru din Transilvania
Miercuri, 12 iunie 2019

Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean (CJ) Covasna și Federația Ecvestră Română organizează, în cadrul Zilelor Ecvestre Covăsnene, pe terenul de atelaje din Olteni, ediția a doua a Campionatului internațional de atelaje cu doi cai. În competiție s-au înscris până acum 14 atelaje din România.

Concurs de desene pentru școlari și preșcolari  - Alimentația sănătoasă trebuie începută de la vârste fragede
Marți, 11 iunie 2019

Consiliul Județean Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Covasna au lansat apelul de participare la concursul de desene cu titlul „Să mâncăm sănătos!”. La program, care a avut ca scop atragerea atenției asupra importanței unei alimentații sănătoase încă din copilărie, au participat 4836 de preșcolari și elevi din 42 de instituții de învățământ.

Dacă e vară, e tabără!
Marți, 11 iunie 2019

Tabăra „Csipkés” de la Zăbala îi așteaptă pe tinerii din grupa de vârstă mai tânără, dornici de campare, cu un program diversificat.

Se acordă sprijin financiar pentru reconstruirea casei parohiale romano-catolice de la Bixad
Joi, 30 mai 2019

În data de 3 februarie, casa parohială romano-catolică de la Bixad a fost mistuită de flăcări, clădirea veche de peste o sută de ani a fost distrusă complet, Biserica romano-catolică și administrația publică locală au solicitat și au primit, sprijin material, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi alocarea sumei de 300 mii lei din fondul anual destinat finanțărilor nerambursabile. Aceasta a fost decizia consilierilor județeni, luată în ședința ordinară de consiliu din luna mai care a avut loc în teritoriu, în comuna Bixad. În cadrul ședinței, a fost votat lista finală a organizațiilor societății civile și bisericești care vor beneficia de finanțări nerambursabile, dar s-au luat decizii, printre altele, și în privința unor probleme importante legate de sistemul de protecție al copilului și de spital.

Un milion de lei pentru organizațiile acreditate care desfășoară activități de asistență socială
Luni, 27 mai 2019

Prin instituția socială județeană din subordinea sa, Consiliul Județean (CJ) Covasna oferă fonduri nerambursabile de un milion de lei pentru ONG-uri – s-a anunțat luni, în cadrul sesiunii executive care a avut loc în camera memorială amenajată la Casa Familială Szentkereszty Stephanie din Târgu Secuiesc.

Visit Covasna Marathon, pentru prima dată - Înscrierile s-au deschis deja
Marți, 21 mai 2019

Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna în colaborare cu Asociația Fitness Tribe organizează în data de 22 septembrie 2019, în orașul Covasna, concursul de alergare Visit Covasna Marathon. Participarea la eveniment necesită înregistrare prealabilă.

Echipa Food’venture din Sovata va participa la Concursul american de barbecue - Festivalul se va organiza și la anul la Olteni
Luni, 20 mai 2019

Fanii barbecue-ului din mai multe țări europene și-au concentrat atenția în acest weekend asupra localității Olteni unde s-a desfășurat primul concurs internațional organizat în cadrul Transylvanian BBQ Festival, dar și un număr mare de vizitatori au fost curioși să vadă programele organizate la castelul Mikó.

Transylvanian BBQ Festival va fi o sărbătoare a comunității
Joi, 16 mai 2019

Street food, specialități gastronomice, activități pentru copii, live cooking, trăsuri trase de cai, concerte, într-un cuvânt, o adevărată sărbătoare comunitară îi așteaptă pe vizitatori la sfârșitul săptămânii, în curtea castelului Mikó din Olteni, în cadrul Transylvanian BBQ Festival.

Tamás Sándor: am adus la Vatican mesajul comunității maghiare din Transilvania
Miercuri, 15 mai 2019

„În ultimii o mie de ani, noi, maghiarii transilvăneni, am învățat că vom putea supraviețui, vom putea progresa doar dacă avem o credință puternică și dacă avem brațe de fier. Am adus mesajul celor un milion și jumătate de maghiari din Transilvania, regiune care a devenit, începând de la Sfântul Ștefan, bastionul cel mai estic al culturii creștine occidentale.

Multilingvismul merită practicat  - Conferință internațională la consiliul județean
Joi, 9 mai 2019

Multilingvismul necesită multă muncă și resurse financiare în plus, este dificil de realizat, dar merită – astfel s-ar putea rezuma concluziile Conferinței internaționale cu tema „Noi provocări privind multilingvismul în Europa”, dedicată Zilei Europei. Invitații din Ungaria, Finlanda, Slovenia, Serbia, Croația și din țară au prezentat joi, 9 mai, oportunitățile privind reprezentarea intereselor la nivel european, făcând cunoscute cele mai bune practici în rândul autorităților locale și regionale. Ziua de 9 mai, Ziua Europei, constituie o excelentă ocazie să discutăm despre subiecte importante, cum ar fi folosirea limbii materne sau multilingvismul – a spus, în calitate de gazdă, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în discursul său de introducere a conferinței.

Concert Taxi la Transylvanian BBQ Festival - Smokerele vor fi pornite peste o săptămână
Miercuri, 8 mai 2019

Concerte Taxi, Republic, Zanzibár și Bojtorján vor diversifica programul ediției a 2-a a Transylvanian BBQ Festival, care anul acesta se va desfășura într-o locație pitorească, în curtea castelului Mikó din Olteni, în perioada 17-19 mai. Acesta este primul concurs național oficial, etapa din România a concursului american.

Așteptăm proiectele până pe 10 mai
Sâmbătă, 4 mai 2019

Anul acesta, organizațiile societății civile, unitățile de cult, sportivii și asociațiile culturale și de tineret, pot solicita finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean (CJ) Covasna în valoare de aproape 4 milioane lei. Vineri a avut loc, la sediul instituției, o reuniune de informare pentru entitățile interesate.

S-a lansat apelul de concurs pentru proiectele ONG-urilor și unităților de cult
Sâmbătă, 27 aprilie 2019

În acest an, Consiliul Județean (CJ) Covasna oferă finanțare nerambursabilă pentru opt categorii de proiecte. Pot solicita finanțare nerambursabilă organizații ale societății civile, unități de cult, organizații de tineret și studențești, sportivi și asociații pentru organizarea de programe culturale și de recreere și de evenimente, pentru editare de publicații, pentru cofinanțarea proiectelor care vizează portul popular, patrimoniul cultural și istoric, pentru proiecte sportive, dar și pentru asigurarea activității de asistență comunitară și pentru întreținerea, restaurarea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase.

Tamás Sándor: Gestionăm mai bine banii publici pe plan local - Bugetul județului Covasna a fost adoptat
Joi, 18 aprilie 2019

În cadrul ședinței ordinare din luna aprilie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat cel mai mare buget din ultimii patru ani. În 2019, administrația publică județeană și instituțiile subordonate acesteia au la dispoziție suma de 309,48 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ 66 milioane euro.

Echipele sunt pregătite pentru Transylvanian BBQ Festival
Miercuri, 17 aprilie 2019

Ciolan cu aromă secuiască, sos barbecue de afine, cartofi copți la cuptor și salată de varză – acesta a fost meniul delicios pregătit astăzi, miercuri, de către echipele și persoanele interesate înscrise la primul concurs internațional oficial, în cadrul cursului de gătit și de formare a arbitrilor care a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Curs BBQ în Sfântu Gheorghe, cu un instructor de talie mondială - Concurs internațional care urmărește promovarea culturii gastronomice americane
Miercuri, 10 aprilie 2019

În avanpremiera Festivalului BBQ din acest an, în data de 17 aprilie, pe Terasa Big Papa din Sfântu Gheorghe, va avea loc un curs de barbecue și un curs de formare de arbitrii pentru primul concurs internațional oficial.

Creșterea calității sistemului de sănătate din mediul rural este o prioritate
Marți, 9 aprilie 2019

Sarcina principală a Consiliului Județean (CJ) Covasna este restabilirea sistemului de sănătate, la oraș și în mediul rural deopotrivă. Acestui scop servește programul de dezvoltare locală, finanțat din bugetul județului, program în cadrul căruia administrația publică județeană oferă oportunități, printre altele, pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural și achiziționarea de echipamente moderne.

Note bune pentru sistemul județean de gestionare al deșeurilor
Vineri, 5 aprilie 2019

Consolidarea capacității instituționale, îmbunătățirea funcționalității proiectelor de gestionare a deșeurilor – acestea au fost principalele subiecte abordate în cadrul vizitei de lucru de trei zile, efectuată în perioada 2-4 aprilie, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), de către specialiștii Băncii Europene de Investiții și cei ai firmei de consultanță Ramboll România.

Noutăți