Sunteți aici: » Știri

Știri

Au pornit afacerile StartUp -  Peste 120 de afaceri și aproape 5 milioane euro capital de pornire, în județul Covasna
Vineri, 29 noiembrie 2019

Mai mulți dintre participanții programului de dezvoltare a afacerilor, derulat în regiunea Centru, au trecut la realizarea concretă a firmelor lor: sunt unii care, după îndeplinirea formalităților, au așteptat subvenția, iar alții s-au hotărât să-și realizeze visul cu fonduri proprii. Unul dintre aceste proiecte este implementat de Consiliul Județean Covasna în parteneriat Loop Operations S.R.L. și Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii.

Sistem instituțional și atribuții în extindere
Joi, 28 noiembrie 2019

Consiliul Județean Covasna dorește să lărgească sistemul său instituțional, iar pentru atribuțiile care pe parcursul anilor au devenit din ce în ce mai complexe, trebuie asigurat locații operaționale adecvate, a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, la ședința ordinară de joi, urmată de conferința de presă „Info Județean”. Plenul a votat, printre altele, rectificarea bugetului propriu al județului Covasna și, ca parte a acesteia, s-a alocat suma de 4,1 milioane lei pentru lansarea procesului de achiziție a clădirii fostului Institut de Proiectări, din municipiul Sfântu Gheorghe.

Oftalmologia din Sfântu Gheorghe, dotată cu tehnologie modernă
Miercuri, 27 noiembrie 2019

Secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a fost dotată cu cinci aparate medicale noi. Prin intermediul investiției în valoare de aproape 700 mii lei, s-au achiziționat aparate inovative: lampă operatorie, aparat facoemulsificare pentru operații de cataractă și retină, pat și scaun operator, microscop operator cu tehnologie LED și un autokeratorefractometru.

La cârnatul secuiesc trebuie și suflet! Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc, la Sfântu Gheorghe
Duminică, 17 noiembrie 2019

Atmosfera familială este cea care conferă unicitate Festivalului Cârnaților – au constatat participanții la evenimentul din 16 noiembrie. Echipele care s-au înscris în competiție au preparat, mai ales, cârnați secuiești cu gust tradițional și, pe lângă condimente, și-au pus și sufletul în ei.

Competiția pălincilor, un concurs cu succes  -  Pălinca de prune de la Ozun și pălinca de zmeură de la Delnița s-au dovedit a fi cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc
Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

În cadrul galei care a avut loc vineri seara, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas, au fost premiate cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc. Pentru pălincile alese dintre cele două sute de mostre prezentate, Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna au acordat, pe lângă cele două mai premii, și medalii de aur, argint și bronz.

Biletele pentru Festivalul Cârnaților sunt deja disponibile
Marți, 12 noiembrie 2019

Șaptezeci de echipe – din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și din Ungaria – s-au înscris la Festivalul Cârnaților de sâmbătă. Biletele pentru acest eveniment gastro-turistic, ajuns la cea de-a 17-a ediție, sunt disponibile în avans începând de miercuri, în Biroul de Informare Turistică din Municipiul Sfântu Gheorghe.

Szabó Kati acasă, în județul Covasna
Vineri, 1 noiembrie 2019

Szabó Kati, cea mai de succes sportivă a comunității maghiare, fiind de patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, a participat la întâlniri cu publicul în patru localități din județul Covasna. Steaua gimnasticii mondiale a fost primită cu căldură nu doar în satul său natal, ci și în zona Târgu Secuiesc și Baraolt.

Centrul de agrement din Comandău a fost finalizat
Joi, 24 octombrie 2019

Cel mai nou și mai modern centru de agrement pentru tineret din județul Covasna a fost inaugurat joi la Comandău, așezare situată la cea mai mare altitudine din județ. Noul centru a fost construit în locul fostei tabere școlare, investiția fiind finanțată din resursele financiare proprii ale Consiliului Județean Covasna, administratorul centrului fiind Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Cu ocazia inaugurării, Consiliul Județean Covasna și-a ținut ședința în teritoriu, iar plenul a aprobat, printre altele, proiecte de hotărâre privind lansarea unui nou proiect de anvergură.

Gusturi tradiționale la Parada Cârnaților  - Înscrierile, până în 8 noiembrie
Miercuri, 23 octombrie 2019

Ajunsă la cea de-a 17-a ediție, anul acesta Parada Cârnaților va avea loc sub denumirea de Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc și se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie, în Sala de sport din strada Vânătorilor.

S-au decernat premiile Orbán Balázs 2019
Vineri, 18 octombrie 2019

Premiul, instituit în 2011 de către județele Covasna, Harghita și Mureș, poartă numele scriitorului Orbán Balázs, care în cartea sa a descris pentru prima oară
Ținutul Secuiesc ca o regiune unitară. Decernarea premiilor constituie un eveniment major al manifestării culturale Zilele Ținutului Secuiesc. Anul acesta premiile au fost decernate la Sfântu Gheorghe, festivitatea a avut loc joi seara, la Hotelul Fidelitas.

Din ceea ce nu facem gem, nici pălincă nu fierbem
Miercuri, 16 octombrie 2019

Competiția Pălincilor care va avea loc pe data de 15 noiembrie 2019 este organizată pentru prima oară în Sfântu Gheorghe de către Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna. Cei interesați vor putea depune probele la Biroul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe, până la data de 8 noiembrie.

Planuri de viitor privind proiectele europene -  Este nevoie de Investiții teritoriale integrate
Marți, 15 octombrie 2019

Consiliul Județean (CJ) Covasna solicită să se poată construi cu finanțare europeană drumuri noi, piste de biciclete interjudețene dar și care fac legătura între localități, respectiv pledează pentru lansarea unor Investiții teritoriale integrate (ITI). Propunerile au fost prezentate de președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în fața membrilor grupului de lucru județean, organizat, marți, 15 octombrie, de specialiștii Regiunii de Dezvoltare Centru. La întâlnirea de lucru s-au purtat discuții privind prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027 și despre etapele de elaborare a documentelor regionale de planificare, și stabilirea viziunii și a priorităților de dezvoltare ale Regiunii Centru pentru perioada următoare.

Festivalul de toamnă din Ținutul Pădurilor, sărbătoarea regiunii
Joi, 10 octombrie 2019

Centrul orașului Baraolt găzduiește și anul acesta, pe data de 19 octombrie, Festivalul de toamnă din Ținutul Pădurilor, sărbătoare care a început ca târg al produselor tradiționale. La evenimentul organizat de Consiliul Județean Covasna, Primăria Baraolt și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, toți cei interesați sunt așteptați cu programe culturale, ofertă gastronomică și obiecte realizate de artizani locali.

Zilele Ținutului Secuiesc – Ediţia10 Să celebrăm valorile Ţinutului Secuiesc!
Joi, 10 octombrie 2019

Zilele Ținutului Secuiesc au ajuns la Ediţia10 şi au rămas un proiect care este produsul unui parteneriat cultural între trei Consilii Județene, respectiv între instituţiile şi asociaţiile culturale din județele Harghita, Covasna și Mureș. Programul Ediţiei10 cuprinde peste două sute de evenimente, care se vor desfăşura în perioada 10-20 octombrie 2019, cu scopul de a face din cultură un adevărat instrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională.

Responsabilitate pentru Spitalul județean
Joi, 26 septembrie 2019

Consiliul Județean (CJ) Covasna, în 2019, acordă a doua oară asistență financiară de urgență pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, pentru ca instituția să-și poată acoperi cheltuielile de funcționare și de personal.

Câștigătorul Visit Covasna Marathon este un alergător din Uganda
Marți, 24 septembrie 2019

Visit Covasna Marathon s-a desfășurat la sfărșitul săptămânii cu aproape două sute de participanți. Primul concurs de maraton din județ s-a bucurat de mare succes, în afara participanților locali, în competiție s-au înscris și concurenți din străinătate.

O sărbătoare demnă a kürtőskalács-ului – Weekendul deliciilor dulci la Sfântu Gheorghe
Luni, 16 septembrie 2019

Fără îndoială, cei mai gustoși cozonaci kürtős ai Ținutului Secuiesc au putut fi gustate în perioada 13-15 septembrie, în cadrul celei de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, care s-a desfășurat în centrul orașului Sfântu Gheorghe. La evenimentul de trei zile și-au vândut și și-au înscris produsele în concurs 14 firme producătoare de kürtőskalács din județele Harghita, Mureș și Covasna. Aroma caracteristică și ademenitoare a cozonacului a umplut piața, cozile fiind continuu în fața fiecărui stand.

Firma Vitos Kürtős din Sânmartin a câștigat titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
Duminică, 15 septembrie 2019

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se desfășoară cea de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, este plin, încă de la începutul evenimentului, aroma de zahăr caramelizat i-a scos în piață atât localnicii, cât și turiștii. Anul acesta 14 firme au intrat în competiție pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019”, prin urmare, delicatesa emblematică a regiunii se poate cumpăra la 14 standuri.

Începe construirea școlii din Comandău
Sâmbătă, 14 septembrie 2019

Consiliul Județean Covasna a emis autorizația de construire pentru Școala Gimnazială „Horn Dávid” Comandău, care a fost mistuită de flăcări. Lucrările de construire a clădirii fără etaj, dezvoltată pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați vor fi demarate pe data de 30 septembrie, de către executant, firma Baumeister.

Vineri se dă startul la cel mai dulce festival din Transilvania
Marți, 10 septembrie 2019

„Avem tot ce ne trebuie pentru ca cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci să devină un eveniment cu sală plină și, potrivit previziunilor meteo, și vremea va ține cu noi” – a spus, în introducere, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, la conferința de presă de marți, prezentând totodată programul final al festivalului. Cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci va începe vineri, 13 septembrie, la ora 18, dar cozonacul preferat al Ținutului Secuiesc va putea fi cumpărat începând cu după-masa. Vicepreședintele CJ Covasna a subliniat că, anul acesta, finanțarea festivalului va fi asigurată în mod egal de Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe.

Noul medic de familie și-a început activitatea în comunele Micfalău și Malnaș
Luni, 9 septembrie 2019

Sala de așteptare a cabinetului medical din Micfalău s-a umplut într-o fracțiune de secundă luni la prânz. După un an și jumătate, dr. Kovács Attila și soția sa, Cătălina, asistentă de laborator, primesc pacienții în acest centru medical reabilitat. Cuplul medical va avea program de lucru luni, marți și joi la Micfalău, iar miercuri și vineri la Malnaș.

Aproape patru milioane lei pentru sport
Sâmbătă, 7 septembrie 2019

În cadrul ședinței ordinare din luna septembrie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a decis, printre altele, sprijinirea financiară a cluburilor sportive, în baza prevederilor Legii educației fizice și sportului. Consilierii județeni au aprobat în ședința de vineri dimineață cererea de finanțare a Asociației Clubul Sportiv de Hochei pe Gheață Királypingvinek (100.000 lei) și a Asociației Clubul Sportiv Hochei Bikák (60.000 lei), cereri prin care cele două asociații au solicitat finanțare pentru participarea la diferite concursuri și pregătirea noilor speranțe.

Judeţul Covasna,
Joi, 5 septembrie 2019

În ultimii șapte ani, Consiliul Județean Covasna a dăruit cadouri pentru un număr de peste 15 mii de elevi, prin programul „Primul ghiozdan”. Anul acesta peste două mii de elevi din clasele pregătitoare se bucură de ghiozdanele echipate cu rechizite școlare, care au fost predate joi, la Colegiul Național ”Székely Mikó”, directorilor instituțiilor școlare.

Înscrierile sunt încă deschise pentru primul maraton al județului
Marți, 3 septembrie 2019

Pe data de 22 septembrie, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și Asociația Fitness Tribe organizează pentru prima oară în județ Maratonul Visit Covasna. Înscrierile la această competiție sportivă care leagă obiectivele turistice ale județului se fac până pe data de 12 septembrie, pe pagina de internet a evenimentului.

Pregătiri pentru sărbătoarea kürtőskalács-ului  - Festivalul Deliciilor Dulci, pentru a treia oară
Marți, 3 septembrie 2019

Cincisprezece echipe se vor întrece pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc ”, în acest an, „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” se va desfășura în perioada 13-15 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. La conferința de presă susținută marți, organizatorii evenimentului au anunțat că, în cadrul evenimentului gastro-turistic cu durata de trei zile, și în acest an se va prepara cel mai lung cozonac kürtős, dar și kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic, Cofetăria Kürtőskalács din Budapesta va funcționa pe tot parcursul festivalului, iar pentru copii se va deschide „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”.

Programul „Primul ghiozdan” continuă și anul acesta - Peste două mii de pachete
Vineri, 16 august 2019

Ghiozdane cu etichetă de nume, separate pentru băieţi şi fete, având în interior creioane grafice și colorate, penare, cutii de sandwich, caiete vocabular (pentru însemnări către părinţi) – aceste rechizite utile alcătuiesc pachetul pregătit de administrația publică județeană, în cadrul programului „Primul ghiozdan”.

Tabără de educație ecologică din „Csipkés” Zăbala
Miercuri, 14 august 2019

Bucurându-se de un succes și interes constant, tabăra „Natura, izvorul vieții” a fost organizată pentru a treia oară în perioada 12–15 august.

Mulți tineri s-au prezentat la screening-ul de la comuna Boroșneu Mare
Marți, 6 august 2019

În aceste zile, cadrele medicale de la Spitalul „Hetényi Géza” au efectuat peste 1200 de teste de prevenție gratuite pentru aproximativ patru sute de locuitori, sub semnul cooperării între cele două județe înfrățite, Covasna și Jász-Nagykun-Szolnok (Ungaria).

Undă verde la nivel de comisie pentru raportul privind drepturile lingvistice  - Lansat la Bálványos, raportul a fost adoptat la Várpalota
Marți, 6 august 2019

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei s-a întrunit la mijlocul lunii iunie, în ședință în teritoriu la Várpalota, în Ungaria, reuniune în cadrul căreia a fost adoptat și raportul privind drepturile lingvistice, lansat la Bálványos cu un an în urmă. După cum s-a afirmat, Congresul Autorităților Locale și Regionale dorește să consolideze democrația cu întocmirea raportului privind aplicarea drepturilor lingvistice în administrațiile locale.

Concursul cavalerilor focului în județul Covasna
Marți, 6 august 2019

Serviciul voluntar al pompierilor din satul Leț a fost cel care a câștigat, sâmbătă, Concursul profesional al serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, organizat la Reci. Echipa câștigătoare, care a fost recompensată cu un premiu în bani, în valoare de o mie de lei, va reprezenta județul Covasna la concursul regional al pompierilor voluntari, ce va avea loc în luna iulie, la Târgu Secuiesc.

Noutăți