Știri
Cea de a zecea ediţie a Zilelor Comandăului a început vineri, 5 august, la prânz cu un eveniment neobişnuit. În această dată a avut loc „botezul” şcolii din localitate în prezenţa lui Bajtai Erzsébet, soţia ambasadorului Ungariei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, şi a invitaţilor din ţara-mamă, printre care Bige Lajos, cel care a donat bibliotecii locale aproape zece mii de volume, respectiv în prezenţa foştilor şi actualilor pedagogi ai instituţiei.
Consiliul Judeţean a decis cumpărarea Hotelului Bodoc, de la S.C.T.A Oltul SA. Cel mai mare hotel al municipiului strică imaginea centrului de ani de zile, în timp ce lucrările de modernizare au fost întrerupte de mai mulţi ani.
Primii vizitatori sosiţi la Galopul Secuiesc, organizat pe Platoul „Óriáspince-tető” de la Moacşa, au fost întâmpinaţi de o privelişte asemănătoare cadrelor filmelor istorice. Înainte de deschiderea evenimentului, monumentul de la Moacşa – unul dintre cele mai impresionante monumente ale regiunii Trei Scaune – a fost învăluit de o ceaţă densă, fapt ce nu a stricat însă buna dispoziţie a husarilor.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna a preluat, oficial, noul sediu. Imobilul situat în strada Presei din Sf. Gheorghe, a fost modernizat cu finanţare din bugetul propriu al administraţiei judeţene, lucrările având valoarea de 2 milioane RON.
În data de 23 iulie, la Bodoc, totul se învârtea în jurul apei minerale: Festivalul „Aquarius” s-a desfăşurat în paralel cu Zilele Bodocului şi a avut loc, de asemenea, inagurarea băii Sütei.
„Toate popoarele care au reușit să dăinuie peste timp simt în sinea lor puterea originii. Astfel, și noi, secuii, prin cele mai profunde eșecuri și succese ale noastre simțim în sinea noastră puterea originii de opt sute, de nouă sute de ani. În acest loc, în Micloșoara, cea mai veche așezare consemnată al Ținutului Secuiesc a început istoria și existența noastră și în acest loc începem să construim viitorul nostru” – a declarat Tamás Sándor.
Aquarius - acum puteți descărca formularul de participare pt. concursul de clătite.
„Dezvoltarea rurală are o importanță deosebită, atât în județul Harghita, cât și în județul Covasna, deoarece marea majoritate a populației trăiește încă în mediul rural” – s-a afirmat marți, la etapa a doua din acest an a seriei de conferințe intitulată „Ținutul Secuiesc de succes”, ce a avut loc în Sf. Gheorghe, la sediul Consiliului Județean Covasna.
Vineri, 1 iulie, reprezentanții Consiliului Județean Covasna au finalizat și au semnat un contract de execuție pentru o investiție importantă, precum și un acord de vânzare-cumpărare prin care se va sprijini dezvoltarea turismului județean,
Cele două județe, Covasna și Harghita lucrează pentru elaborarea unui proiect comun, denumit Strategie de cooperare interjudețeană care vizează îmbunătățirea procesul decizional atât la nivel politic cât și la nivel administrativ.
„Perioada trecută a dovedit faptul că singura noastră şansă de a avansa este să evaluăm forţele noastre şi, în Ţinutul Secuiesc, să ne bazăm numai pe noi înşine. Vom putea avansa numai dacă clarificăm ce fel de Ţinut Secuiesc ne dorim din punct de vedere politic şi al dezvoltării!” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, marţi, 28 iunie 2011, la Aita Mare, această localitate fiind prima staţie a programului intitulat „Cutreierarea judeţului”, iniţiat de administraţia judeţeană.
La Bruxelles, reacțiile furtunoase de acasă nu au afectat inaugurarea Biroului de reprezentanță al județelor din Ținutul Secuiesc. Luni, 6 iunie, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, împreună cu vicepreședinții Demeter János și Henning László au ținut o conferință de presă cu detaliile inaugurării Biroului de reprezentanță.
Manifestarea, cuprinzând cele trei județe: Covasna, Harghita și Mureș, a început cu concertul artistului Gryllus Vilmos, în cunoscutul loc de pelerinaj Perkő din Sînzieni.
În data de 1 iunie, Borboly Csaba şi Tamás Sándor, preşedinţii celor două consilii judeţene, Harghita şi Covasna, au deschis Biroul de Reprezentanţă al județelor Harghita și Covasna.
Zilele Ţinutului Secuiesc, Galop Secuiesc şi Registru Secuiesc – Multitudine de manifestări culturale
Manifestarea organizată pentru prima oară în judeţ şi intitulată „Ziua familiilor secuieşti”, care a avut loc sâmbătă, 14 mai, a depăşit toate aşteptările de vreme ce s-au înregistrat 140 de familii participante, ceea ce a însemnat mai mult de 400 de persoane.
Turtă dulce, „kürtőskalács”, dulciuri, sarmale, piftie, slănină cu boia, gem, miere, pălincă, brânză, urdă, muştar, pâine şi tăiţei de casă, mai precis, tot ce excită simţurile – vizual, olfactiv, gustativ şi nu numai.
La masa rotundă organizată joi, 5 mai, la consiliul judeţean s-a discutat despre aspectele cheie ale patrimoniului construit, în primul rând, despre cele ale patrimoniului maghiar din Ţinutului Secuiesc. La consfătuire a participat şi doamna Hegedüs Csilla, consilier pe probleme de patrimoniu al ministrului culturii.
La festivitatea organizată cu ocazia dării în folosinţă a drumului, elevii claselor primare de la Şcoala Generală „Tuzson János” au cântat, sătenii au ciocnit un păhărel de pălincă şi au servit cozonac.
Aproape de un an, pe portalul video YouTube a apărut acea înregistrare, în care a fost profanat monumentul lui Gábor Áron de la Chichiş.
În cursul anului trecut, inundaţiile au cauzat pagube grave pe teritoriul judeţului, apa deteriorând infrastructura podurilor care sunt cel mai dificil de refăcut.
Consiliul Judeţean Covasna întrunit în şedinţa sa extraordinară a aprobat trecerea temporară a unor drumuri în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Dr. Antal Álmos este noul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, Joós Ștefan ocupă funcţia de director de îngrijiri, iar Fülöp Árpád deţine funcţia de director financiar. Noua echipă a fost prezentată în data de 7 aprilie, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului va sprijini, în acest an, restaurarea monumentelor istorice din judeţul Covasna cu cea mai mare sumă din ultimii douăzeci de ani – a declarat duminică, la Sf. Gheorghe, ministrul Kelemen Hunor.
Azi dimineaţă, au început lucrările pe drumul judeţean care face legătura dintre Covasna şi Tg. Secuiesc. Prima bucată de piatră cubică din tronsonul pavat a fost scoasă personal de către Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină judeţul Covasna în mod eficient şi în acest an. Ministrul Borbély László s-a ţinut de cuvânt şi de această dată: judeţul nostru, cu ocazia împărţirii fondurilor după inundaţiile din anul trecut, a primit fonduri în valoare de 13,6 milioane lei.
Végh Antal a fost ignorat mult timp de pe lista fiilor renumiţi ai comunei Cernat, deşi, în 1848 a lucrat împreună cu Gábor Áron la turnarea vestitelor tunuri şi el a fost considerat, pe bună dreptate, un fel de inovator secui.
Şase locuinţe stau la dispoziţia tinerelor familii din Micfalău: noul bloc de locuinţe realizat prin Programul ANL va putea fi predat spre folosinţă săptămâna viitoare.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 192/2011 judeţul Covasna a primit 12.030.000 lei pentru finalizarea lucrărilor începute pe baza H. G. nr. 7/2006.
În data de 16 martie, conducerea consiliului judeţean nu s-a mai ocupat de activităţile sale obişnuite – planificare, negociere, execuţie. A avut o zi de lucru mai aparte: instituţia a fost vizitată de preşcolari.