Itt vagy: » Hírek

Hírek

Március 10-ig várják a pályázatokat
2023. február 9., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, továbbra is kiemelt támogatást kap a táboroztatás. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, valamint egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

A gondoskodás költségvetését fogadott el Kovászna Megye Tanácsa
2023. február 2., csütörtök

Kovászna megye nagyságrendileg idén ugyanakkora költségvetéssel rendelkezik, mint tavaly, azonban értéke jelentősen csökkent – hangzott el Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki ülésén, amelyen elfogadták az idei költségvetést. Kovászna megye ebben az évben 455 millió lejből, azaz 91 millió euróból gazdálkodhat.

Kisgyörgy Zoltán neve összeforrott Háromszékkel
2023. január 20., péntek

Kisgyörgy Zoltán geológus, helytörténeti szakíró vehette át csütörtök este a Háromszék kultúrájáért díjat, melyet Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2013-ban alapított. Az elismerést minden évben a magyar kultúra napja alkalmával adják át, idén a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közös szervezésű ünnepségén került sor rá.

Rendezvényekben gazdag év várható - Sepsiszentgyörgyön Ismertették a 2023-as év eseményeit
2023. január 19., csütörtök

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyögyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón.Tavaly több mint 1 500 rendezvényt és 2 200 filmvetítést szerveztek Sepsiszentgyörgyön, így az év minden napjára szinte három esemény és 6 film jutott a múzeumok, kiállítóterek állandó tárlatai mellett. A megyeszékhelyen 25 fesztivál, közösségi esemény egészítette ki az intézmények állandó kínálatát, amely több mint 800 programpontot jelent.

Egyensúlyban tartani a fejlesztéseket
2023. január 12., csütörtök

Csütörtöki tanácsülésén több mint 38,1 millió lejt hagyott jóvá Kovászna Megye Tanácsa a helyi önkormányzatoknak költségvetésük kiegyensúlyozására, az összeg a becsült jövedelemadó 6 százaléka, amelyről a megyei tanács rendelkezik. 

Turisztikai minősítést kapott három Kovászna megyei település
2022. december 31., szombat

Kézdivásárhely, Uzon és Zágonbárkány is megkapta a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést. A tanúsítvány elnyerésével a települések előnyre tesznek szert a turizmusfejlesztés és az uniós projektek lehívásában egyaránt.

Petőfi emlékév Háromszéken
2022. december 28., szerda

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-től emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Incze László Céhtörténeti Múzeum.

Nyertünk! – Nem vehetik el a megyezászlót
2022. december 21., szerda

Továbbra is használhatják hivatalosan Kovászna megye zászlóját – hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, a döntés jogerős. Mint ismeretes, a Kovászna megye hivatalos zászlaját jóváhagyó kormányhatározatot a Brassói Táblabíróságon támadta meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, amely perbe hívta Románia kormányát és Kovászna Megye Tanácsát is.

Önkormányzati szolidaritás Háromszéken
2022. december 15., csütörtök

Az év utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, a gyűlés legfontosabb napirendi pontja a költségvetés kiigazítása volt. 

Tantárgyversenyek díjazottjait jutalmazták
2022. december 12., hétfő

Háromszéken 510 diák és 223 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. December 12-én, hétfőn a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumban vehették át az erdővidéki jeles diákok és a felkészítő pedagógusok a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Regionális kerékpárút-hálózatot építenek
2022. december 8., csütörtök

Két integrált, megyéket átszelő bicikliút kiépítésére pályázik Kovászna megye, karöltve Brassó és Szeben, illetve Hargita és Maros megyével. A szűk pályázati határidő miatt szerdán azonnali ülésre hívták össze a megyei tanácsosokat, hogy jóváhagyják a pályázati dokumentáció összeállításához szükséges határozatokat.

A jó pálinkának nincsen párja  - A legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat díjazták
2022. november 28., hétfő

Jó pálinka csakis jó gyümölcsből, szakértelemmel készülhet, Erdélyben pedig mindkettőből bőven van. Ezt bizonyítja az is, hogy az I. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatversenyre 868 minta érkezett, a péntek esti gálán 196 bronz, 192 ezüst, 127 arany és 28 Champion oklevelet adtak át.

Ünnepre hangolódva Árapatakon
2022. november 28., hétfő

Advent első vasárnapján, november 27-én tartották a Székföldi Magyar Napokat Árapatakon, a felújítás alatt álló református templomban.

Tamás Sándor: zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet
2022. november 24., csütörtök

Egészségügyi és életmentő beavatkozásokhoz szükséges beruházásokról, fontos pályázatokról döntött csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely a helyi önkormányzat meghívására Kökösben ült össze.

Szolgálatot és elhivatottságot igényel a gyermekvédelem és a szociális ellátás
2022. november 18., péntek

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. Az intézmény gyermekjogvédelmi igazgatóságként 1997-ben 9 alkalmazottal indult, ma több mint 500-an dolgoznak a megyei szociális ellátási rendszerben, amely 42 szolgáltatást biztosít gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. A kerek évforduló apropóján, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban tartottak szakmai konferenciát.

Ünnepelt Erősd magyar közössége
2022. november 14., hétfő

Az erősdi református parókia udvarán felépült közösségi házban folytatódtak a IX. Székföldi Magyar Napok, ahol a településről, valamint Hídvégről és Árapatakról gyűlt össze a magyar ajkú lakosság. A ködös idő ellenére minden helyet elfoglaltak az érdeklődők, kíváncsian várva a fellépők által nyújtott produkciókat.

Elkészült a Digitális Borvíz Térkép
2022. november 10., csütörtök

A Közép Fejlesztési Régió fürdőtelepeit, Kovászna, Hargita és Maros megye gyógyforrásait összesíti a Digitális Borvíz-Térkép, amelyet november 10-én mutattak be Bálványoson. A BalneoMap átfogó gyűjtőpontja és dinamikus eszköze kíván lenni a balneológiának, mint fejlesztendő területnek.

Elkezdődtek a Székföldi Magyar Napok
2022. november 8., kedd

A kilencedik Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat idei első kiadásán, Hídvégen ünnepeltek a helyiek a szomszédos települések, Erősd és Árapatak magyar ajkú közösségével, november 6-án. Az eseményen megnyitották Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus emlékkiállítását, valamint régizene előadásra is sor került.

 

Felkészülten a téli időszakra
2022. október 31., hétfő

A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ebben az évben is a megyei utak téli karbantartását, erről döntött legutóbbi ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Hegyimentő-központot építenek Sepsibükszádon
2022. október 20., csütörtök

Költségvetésmódosítás, hegyimentő-központ építése, megyei utak téli karbantartása, titkosított iratok feloldása, új megyei tanácsos eskütétele szerepelt többek között Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki soros ülésén.

A minőségi pálinkafőzést ösztönzik. Erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek Háromszéken
2022. október 18., kedd

Transylvanian Spirit címmel erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek novemberben, Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna Megye Tanácsa és az AGROSIC Közösségek Közti Társulás által kezdeményezett versenyre október 31-ig várják a mintákat az erdélyi magánfőzőktől és kereskedelmi főzdéktől.

Sepsiszentgyörgyön adták át az idei Orbán Balázs-díjakat
2022. október 15., szombat

Idén ismét Háromszéken adták át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat, az ünnepség a XIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt. Ebben az évben az Orbán Balázs-díjazottak Székelyföld természeti értékeinek elkötelezett védői, akik fáradhatatlanul azért munkálkodnak, hogy értékes természeti környezetünk fennmaradjon, tovább öröklődjön, hogy szülőföldünk az elkövetkező nemzedékek számára is gazdag és élhető legyen.

Egy évtizedes a Székelyföldi Vadásznapok
2022. október 15., szombat

Tízéves jubileumát ünnepli a Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysorozat. A székelyföldi vadászkultúra megerősítését és a szakmai fejlődést célzó seregszemlének Sepsiszentgyörgy és Oltszem adott otthont október 14-15. között.  

Jó ütemben halad a Székely Nemzeti Múzeum felújítása
2022. október 10., hétfő

Megfelelő ütemben zajlik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, jelenleg belső munkálatokat végeznek és haladnak a kertrendezéssel is. A tervek szerint a múzeum 2023-ban megnyitja kapuit.

Végtisztesség Kassay Lajos őrnagynak
2022. október 6., csütörtök

Szülőfalujában helyezték végső nyugalomra Kassay Lajos magyar királyi határőr őrnagyot, október 6-án. A 89 év után Debrecenből hazaszállított szabadságharcosnak a zalánpataki temetőben állítottak emléket. 

Folytatódnak a fejlesztések
2022. szeptember 29., csütörtök

A megyei kórház költségvetésének módosításáról, megyei utak korszerűsítéséről, bicikliút és lakásotthonok építéséről döntött Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

Biogazdaság fejlesztése Háromszéken
2022. szeptember 16., péntek

Az ASIMCOV egyesület Kovászna Megye Tanácsával közösen indította útjára a Biogazdaság intelligens fejlesztési képességének erősítése Kovászna megyében című programot. A pályázattal kapcsolatban a megyei tanácsnál tartottak találkozót a háromszéki önkormányzatok, civil és ifjúsági szervezetek, intézmények képviselőivel, szeptember 15-én.

Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon
2022. szeptember 12., hétfő

A kürtőskalács összetéveszthetetlen illata lengte be Sepsiszentgyörgy főterét szeptember 9-11. között. Tizenhárom Hargita, Maros és Kovászna megyei csapat versenyzett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért, valamint alkottak egyedi reform dorongos süteményt. Mindeközben a fesztiválra kilátogatók tartalmas programokon vehettek részt.

Mozgalommá növelni a székelyföldi értékőrzést
2022. szeptember 10., szombat

Székelyföldi értékek feltárása témában szervezett pénteken szakmai beszélgetést Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye területén zajló értéktári mozgalmak szakmai tapasztalatcseréje és a kölcsönös segítségnyújtás, valamint Barcaság bevonása a mozgalomba. A szakmai beszélgetésen jelen voltak Kovászna, Hargita és a Brassó megyei értéktárak bizottságának képviselői, a résztvevőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szőts Papp Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Mozgalom vezetője köszöntötte.

Turizmusfejlesztés és energiahatékonyság - Megyei pályázatok a helyreállítási alapból
2022. szeptember 9., péntek

Kovászna Megye Tanácsa pénteki ülésén, többek között, két olyan európai uniós pályázatról döntött, amelyeket az országos helyreállítási alapból (PNRR) finanszíroznának. Az oltszemi Mikó-kastély felújítását célzó pályázathoz szükség van Bodok község és Kovászna megye társulására, ugyanakkor elbírálás alatt van az a projekt, amelyből a megyei kórház három épületének energetikai hatékonyságát növelnék.

Hírek