Itt vagy: » Hírek

Hírek

Év végére elkészül az új sürgősségi osztály
2022. február 24., csütörtök

Év végéig befejezik a megyei kórház sürgősségi osztályának korszerűsítését és bővítését. Csütörtöki online tartott tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa az építési munkálatokat végző céggel kötött szerződés értékét módosította az árdrágulások miatt.

Kiemelt figyelem a szórványnak
2022. február 6., vasárnap

Erős közösségépítő és identitáserősítő jellege van a székely-szórvány együttműködésnek, ugyanakkor az Összetartozunk program keretében idéntől újabb szintet szeretnének lépni: nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakmai felkészítőkre, továbbképzésekre. Szombaton ismét személyesen tanácskoztak, egyeztették az ez évi tevékenységeket a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló szórványközösségek képviselői és a háromszéki művelődési szakemberek.

Idén ismét várjuk a civil szervezetek és egyházak pályázatait
2022. február 4., péntek

Kovászna Megye Tanácsa idén ismét meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, kiemelt támogatást kap 2022-ben a táboroztatás. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

32 ezer lej a kommandói családok megsegítésére
2022. január 28., péntek

Kovászna Megye Tanácsa RMDSZ frakciójának kezdeményezésére a megyei tanács tagjai és annak vezetősége fejenként ezer-ezer lejjel támogatják a kommandói tűzeset károsultjait – döntöttek a Szitabodzán megtartott kihelyezett tanácsülésen, január 27-én, csütörtökön.

Dr. Pető Mária fizikus Kovászna megye 2021-es Orbán Balázs-díjazottja
2022. január 28., péntek

Székelyföld megyei önkormányzatai január 28-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartották meg a 2021-es Orbán Balázs-díjak átadási ünnepségét, amelyet a koronavírus-járvány miatt idénre halasztottak.

 

Háromszék turizmusa újra a világjárvány előtti szinten
2022. január 27., csütörtök

Jelentős emelkedést mutatott Háromszék turizmusa a tavalyi évben a világjárvány okozta bizonytalan helyzet ellenére, derült ki a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján készült jelentéséből.

2022 az építkezés éve Háromszéken
2022. január 27., csütörtök

Kovászna megye újkori történelmének legnagyobb költségvetéséből gazdálkodik idén Kovászna Megye Tanácsa. Csütörtökön a megyei önkormányzat Szitabodzán tartott kihelyezett tanácsülést, amelyen elfogadták a 2022-es év költségvetését.

 

Aláírtuk a Háromszéken áthaladó autópálya urbanisztikai bizonylatát
2022. január 27., csütörtök

Végleges a Brassó-Sepsiszentgyörgy-Kézdivásárhely-Bákó közötti autópálya nyomvonala, Kovászna Megye Tanácsa kibocsátotta a megyei szakaszra vonatkozó urbanisztikai bizonylatot.

Ahol otthont teremthettek maguknak az otthontalan világban  Csángótelep könyvbemutató
2022. január 26., szerda

Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Esztelnek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében 2022. január 24-én, a magyar kultúra napjához kötődő programsorozat részeként mutatták be a dr. Kinda István és Tamás Sándor szerkesztésében újonnan megjelent Csángótelep – Gyertyános kötetet az esztelneki kultúrotthonban.

Alkotóink formálják Székelyföld kulturális erőterét  - 10. alkalommal adták át a Háromszék kultúrájáért díjat
2022. január 25., kedd

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a sepsiszentgyörgyi Vártemplomi Református Egyházközség közös szervezésében ünnepelték szombaton délután a magyar kultúra napját a megyeszékhelyi vártemplomban. Ez alkalommal került sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására.

Támogatjuk a vidék fejlődését
2022. január 13., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa 32,9 millió lejt osztott szét a helyi önkormányzatoknak, az összegeket a közigazgatási egységek beruházásokra és működési költségekre egyaránt fordíthatják. A megyei önkormányzat január 13-án, csütörtökön tartotta idei első tanácsülését.

`48-as nemzeti hősre emlékeznek
2022. január 6., csütörtök

Czetz János születésének 200. évfordulója alkalmából emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi kirendeltségével, a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesülettel.

Drón segíti a háromszéki tűzoltók munkáját
2021. december 30., csütörtök

Infravörös érzékelőrendszerrel és vizuális kamerával ellátott drón fogja segíteni a háromszéki hivatásos tűzoltók munkáját. Az angyal elhozta a Kovászna Megye Tanácsa által finanszírozott eszközt, amely nagy segítséget nyújt nagyobb kiterjedésű tűz esetében vagy eltűnt személy felkutatásánál.

Átadták az új aszfaltállomást Málnáson
2021. december 23., csütörtök

A megyei önkormányzat tulajdonában levő Kovászna Megyei Út és Híd Rt. új munkapontot létesített a Málnás községhez tartozó Botosbányában, ahol új, modern aszfaltkeverő állomást telepítettek. A vállalatnak eddig két régi keverőállomása működött, az egyik a sepsiszentgyörgyi telephelyen, a másik Kézdiszentléleken.

15,9 millió lej Háromszéknek
2021. december 21., kedd

Kovászna megye 15,9 millió lejt kapott a kormány tartalékalapjából, az összeget beruházásokra és folyó költségekre fordítják a helyi önkormányzatok.

Együttműködés, pénzügyi szolidaritás Háromszéken
2021. december 16., csütörtök

Eskületétel, az új Potsa-terv elfogadása, költségvetés-kiigazítás szerepelt többek között a napirenden a csütörtöki tanácsülésen, amelyet ezúttal személyes jelenléttel tartottak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Háromszék, az ország legjobb SPA desztinációja
2021. december 13., hétfő

Vasárnap Brassópojánán került sor a Termalia 2021 díjátadó gálára, amely a romániai SPA- és gyógyturizmus referenciaeseménye. Szakértők, SPA szolgáltatást nyújtók és a medical spa iparág kulcsembereinek találkozóhelye, amely egyben világszínvonalú elismerésnek is örvend, hiszen a Spa Világszervezet (World Spa Organization) védnökségét élvezi. A nagyközönség részéről érkezett jelölés, valamint a szakértőkből álló zsűri értékelése alapján Háromszék elnyerte a 2021-es legjobb hazai spa turisztikai célpontja (Best spa destination 2021) díjat. A zsűrizés során olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a szakmai hírnév, a közösség, felhasználói élmények és értékelések.

Működnek az új lakásotthonok Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón
2021. december 7., kedd

Belakták a gyerekek a Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón épített új, családi típusú otthonokat, és ezzel lezárult az oltszemi elhelyezési központ átszervezése.

Sikeres Zöld Péntek Háromszéken
2021. december 6., hétfő

Kovászna Megye Tanácsánál lelkes csapat csatlakozott a környezetvédelmi minisztérium Zöld Péntek kezdeményezéséhez, ennek eredményeképpen az elmúlt 36 hét alatt több mint ötven kolléga 1220 km-t tett meg gyalogosan és biciklivel. Hétfőn Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében zárták a zöld gondolkodást ösztönző programot.

Különleges karácsonyvárás a megyei tanácsnál
2021. december 2., csütörtök

Felgyúlt az első adventi fény Kovászna Megye Tanácsának ablakában. Az élő adventi kalendárium révén december 1-jétől kezdődően egészen 24-ig minden nap 17 órakor ünneplőbe öltözik a megyei önkormányzat épülete.

Gyarapítjuk a megye vagyonát
2021. november 26., péntek

Költségvetési, vagyongazdálkodási, szervezési kérdések szerepeltek Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki, online tartott gyűlésén.

Háromszéken felkészülten várják a telet
2021. november 20., szombat

A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ezen a télen is a megyei utak téli karbantartását. A Kovászna Megye Tanácsának önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Kilenc megyei útszakasz korszerűsítésére pályáznak Háromszéken az Anghel Saligny-programból
2021. november 4., csütörtök

Azonnali rendkívüli ülést hívott össze csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, amely arról döntött, hogy kilenc megyei útszakasz felújítására igényelnek finanszírozást az Anghel Saligny-programból. Kovászna megye összesen 362 millió lej értékben állított össze pályázatot.  

A Magyar Kormány újabb adománya érkezett Háromszékre
2021. október 29., péntek

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház, valamint a Baróti Városi Kórház részesült abból az adományból, amelyet a napokban juttatott Magyarország Kormánya Erdélybe. Az anyaország 20 erdélyi kórháznak küldött lélegeztetőgépeket, noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot és Favipiravir gyógyszert.

Felkészülten az új pályázati időszakra
2021. október 22., péntek

Önkormányzati vezetőkként az a feladatunk, hogy előkészítsük és kidolgozzuk a fejlesztési terveket, hogy amikor pályázati lehetőségek nyílnak, tudjunk finanszírozást kérni” – vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azokat a találkozókat, amelyeken Hegedüs Csilla államtitkár ismertette az országos helyreállítási terv nyújtotta lehetőségeket. Csütörtökön a kézdiszéki és orbaiszéki, pénteken az erdővidéki és sepsiszéki önkormányzatok képviselőinek mutatták be a helyreállítási terv céljait, támogatási területeit.

Előrelátó ervezés és következetes fejlesztés Háromszéken
2021. október 21., csütörtök

Költségvetéskiigazítás, fejlesztések az Anghel Saligny-program keretében, ingatlanvásárlás – ezek voltak a fontosabb témák a csütörtöki tanácsülésen, amelyet a járványhelyzet miatt ismét online tartott meg Kovászna Megye Tanácsa.

Árkiigazításokról döntöttek
2021. október 4., hétfő

Hétfőn azonnali rendkívüli tanácsülést tartott Kovászna Megye Tanácsa, amely több fontos közberuházás szerződésben foglalt árait módosította. Az építkezési anyagok árának kiigazítására egy kormányrendelet ad lehetőséget, a Fejlesztési Minisztérium ezzel kapcsolatos határideje október 5-én jár le – indokolta a rendkívüli ülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.   

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! – Gróf Mikó Imre magánlevelezéséből jelent meg kötet
2021. október 3., vasárnap

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! címmel jelent meg Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848-1849-ből. A kézirat több szempontból is izgalmas a magyar történelem egyik legjelentősebb és legizgalmasabb két évében, 1848-49-ben keletkezett, valamint gróf Mikó Imre, akit sokoldalú társadalmi és kulturális tevékenysége miatt már a kortársak is „Erdély Széchenyijeként" emlegették, közéleti szereplőként és magánemberként is megnyilatkozik az írásokban. A kötetet szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében mutatták be.

Hivatalos Kovászna megye zászlaja
2021. október 1., péntek

Szeptember 30-tól hivatalosan lobog Kovászna megye címeres zászlaja. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtökön kitűzte a megyeházára a most már hivatalosan használható lobogót. A kormány szeptember 15-én fogadta el az erre vonatkozó határozatot, ami szeptember 29-én meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.  

Költségvetéskiigazítás a napirenden
2021. szeptember 27., hétfő

Költségvetéskiigazítás miatt ült össze pénteken reggel Kovászna Megye Tanácsa. A hozzáadott értékadóból származó visszaosztások nyomán Kovászna megye 978 ezer lejt kapott célirányos kiadásokra, illetve 2,3 millió lejt a megyei utak karbantartására. A jövedelemadóból visszaosztott összegekből a megye 907 ezer lejt kapott, míg a helyi költségvetések kiegyensúlyozására 127 ezer lejt utaltak.

Hírek