Itt vagy: » Hírek

Hírek

Az emberek biztonsága és egészségügyi ellátása kiemelt prioritásunk - Közel 8 millió lejből újítjuk meg a megyei kórház sürgősségi osztályát
2019. március 6., szerda

Újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írta alá szerdán Tamás Sándor és Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének vezérigazgatója. A szerződésaláírásra a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban került sor, amely a projekt haszonélvezője. A Regionális Operatív Program 2014-2020-as keretéből finanszírozott pályázatból a megyei kórház sürgősségi ellátását bővítik és korszerűsítik, a projekt értéke 7,88 millió lej.

Egy modern demokráciában érték a többnyelvűség Finnországban ülésezett az ET Kongresszusának vezetőtanácsa
2019. március 1., péntek

Az egyenlő jogok biztosítása nem lehet költségvetési kérdés, hangsúlyozta Martti Hetemäki, a finn pénzügyminisztérium államtitkára Helsinkiben, ahol az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának vezetőtanácsával folytatott megbeszélést. A testület február 28-án és március elsején a finn fővárosban szervezte meg soros ülését, amelyen részt vett Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnöke, aki az önkormányzati szakbizottság elnökeként tagja a vezetőtanácsnak.

4 nap – 18 kategória Még lehet jelölni a Visit Covasna Gála versenyére
2019. február 28., csütörtök

Még négy napig, azaz március 4-ig lehet jelölni a Kovászna megyei idegenforgalmi szereplőket a gala.visitcovasna.com oldalon található 18 kategória valamelyikébe. Március 5-én pedig kezdetét veszi a közönségszavazás.

Össztűz a tej-kifli programra
2019. február 26., kedd

Egy hete indult újra a tej-kifli-alma program Kovászna megyében, a termékek kapcsán számos visszajelzés érkezett, kaptunk hideget is, meleget is, szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy a negatív visszajelzések között volt jogos kritika is, ezért kérik a prefektus által koordinált szakmai bizottságot, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket.

Székelyföldi turisztikai kínálat Budapesten és Bukarestben
2019. február 25., hétfő

Közös Székelyföld standon népszerűsítette a térséget Kovászna, Hargita és Maros megye a hétvégi budapesti Hungexpon berendezett 42. Utazás kiállításon és a Bukarestben a Romexpo kiállítótérben megszervezett Romániai Turisztikai Vásáron (TTR).

A jövő repülőtere Vidombákon
2019. február 25., hétfő

A jövő reptere épül fel Vidombákon, olyan integrált elképzelést valósítanak meg, amely szükség esetén könnyen bővíthető, ugyanakkor Romániában elsőként itt fognak működtetni virtuális irányítótornyot. A tervek szerint 2020-ra megépül a brassói légikikötő, hangzott el hétfőn a reptér jelenlegi helyzetét bemutató sajtótájékoztatón, amelyen a háromszéki elöljárók is részt vettek.

Szülőföldünk fejlesztése a cél  - Dél-Tirol követendő példa Székelyföld számára
2019. február 21., csütörtök

Közös együttműködési megállapodás kidolgozása céljából írtak alá szándéknyilatkozatot Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi megyék vezetői és a Bozen Dél-Tirol Autonóm Tartomány kormányzóhelyettese. Daniel Alfreider kormányzóhelyettes Kovászna Megye Tanácsának és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) meghívására érkezett Háromszékre. A csütörtöki konferencián felszólaló tanácselnökök hangsúlyozták, a szülőföld fejlesztése a cél, a dél-tiroli autonómia pedig követendő példa Székelyföld számára.

Közös munka a gyógykezelés érdekében
2019. február 21., csütörtök

Szakmai együttműködés indul a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő és Kovászna Megye Tanácsa között, amelyben a kovásznai dr. Benedek Géza Szív- és érrendszeri Rehabilitációs Kórház, valamint a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház képviselői is szerepet vállalnak – fogalmazódott meg azon a találkozón, amelyen az említett intézmények képviselői vettek részt.

Újraindul a tej-kifli-alma program Kovászna megyében
2019. február 20., szerda

Csütörtöktől ismét kapnak tej-kifli-almát a Kovászna megyei gyerekek. Kovászna Megye Tanácsa négy évre szóló keretszerződést kötött a Pan-Abacs kft.-vel és a Dorna Lactate céggel. A dokumentumnak megfelelően február 21-től kezdődően, hétfőn, kedden és szerdán tejet és kiflit, csütörtökön és pénteken teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet és almát kapnak a háromszéki óvodások és iskolások.

A kórházfejlesztés prioritást élvez
2019. február 20., szerda

Elsősorban a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat érintő beruházások szerepelnek azon az ideiglenes beruházási listán, amelyet országos költségvetés hiányában Kovászna Megye Tanácsa februári soros ülésén fogadott el, szerdán.

Elismerik a háromszéki turisztikai szereplők munkáját - Visit Covasna Gála részleteit ismertették
2019. február 19., kedd

2019. március 21-én, a Visit Covasna Gálán díjazza a megyei idegenforgalmi szereplőket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Mától március 4-ig bárki jelölheti kedvencét a 18 kategória valamelyikében a www.gala.visitcovasna.com honlapon.

A tiszta környezet szülőföldünk jövőjét biztosítja
2019. február 18., hétfő

Büszke vagyok arra, amit Kovászna megyében sikerült elérni hulladékgazdálkodás terén, emelte ki üdvözlő beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megyeházán hétfőn tartott regionális konferencián. Kovászna megye elsők között van az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, működtetése és elért eredményei szempontjából, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a szemétmennyiség harmadát sikerül szelektíven gyűjteni, sorolta a jó eredményeket a tanácselnök, megköszönve az Ambrus József által vezetett Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD – Kovászna) csapatának a lelkiismeretes és sikeres munkát.

Célunk egységes gazdasági erőtér kialakítása - Megnyílt a Pro Economica Alapítvány sepsiszentgyörgyi irodája
2019. február 15., péntek

Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Pro Economica Alapítvány első területi irodája. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást.

A kormány támogatását kérik - Regionális projekt a vidombáki reptér
2019. február 4., hétfő

A háromszéki elöljárók levélben fordultak Vasilica-Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, hogy a kormány támogassa a vidombáki nemzetközi reptér felépítését. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere levelében hangsúlyozza, a vidombáki légikikötő olyan infrastrukturális fejlesztés, amely túlmutat egy megyei fejlesztésen, az egész térség fejlődését szolgálja.

Fiatalokkal erősítik az Összetartozunk programot - Tízéves a székely-szórvány program
2019. február 3., vasárnap

Az Összetartozunk székely-szórvány program erős közösségépítő és identitáserősítő jelleggel bír, az elkövetkezőkben pedig nagyobb hangsúlyt fektetnek a fiatalok és ifjúsági szervezetek bekapcsolására is, hangzott el szombaton az Árkosi Felnőttképző Központban, ahol a Kovászna megyével együttműködő Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó megyei magyar közösségek képviselői és háromszéki művelődési szakemberek tanácskoztak, egyeztették az idei tevékenységeket. A találkozó alkalmat adott arra is, hogy értékeljék a tízéves program eredményeit.

Vargyasi Leventét díjazták a 2. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen
2019. február 2., szombat

Háromszéki filmes nyerte idén a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny dokumentumfilmes kategóriáját. Vargyasi Levente rendező-operatőr, fotográfus, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa a Tehenesek című dokumentumfilm képi világával érdemelte ki a rangos szakmai díjat.

Új tüdőkórház épül Sepsiszentgyörgyön
2019. január 23., szerda

Az elkövetkező években újabb fontos egészségügyi beruházások várhatóak a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban. Kovászna Megye Tanácsa a januári soros ülésen többek között új tüdőkórház és egy Stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ építéséről döntött.

A kultúra a nemzet arca  - Átadták a Háromszék Kultúrájáért-díjat
2019. január 22., kedd

Nemes Levente Jászai Mari-díjas színművész, a Tamási Áron Színház volt igazgatója alkotói és társulatépítői tevékenységéért, emberi tartásáért kapta idén a Háromszék Kultúrájáért-díjat, amelyet hagyományosan a magyar kultúra napján adnak át. A díjátadót kedden délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartották. A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által alapított díjat olyan háromszéki személyiségek kapják, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akik tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségünket szolgálták.

Erőt meríteni nagyjaink cselekedeteiből -  Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály
2019. január 18., péntek

Kratochvil Károlyra, a 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakjára és a Székely Hadosztályra emlékeztek Háromszéken. Csütörtökön délelőtt Kézdivásárhelyen megkoszorúzták Kratochvil Károly szobrát, majd délután Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban teltházas kiállításmegnyitót és konferenciát tartottak, bemutatva a Székely Hadosztály történetének második, bővített kiadását.

Kézdiszentlélek az elmúlt 800 évben - Hiánypotló könyvet mutattak be
2019. január 16., szerda

A kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban 2019. január 16-án, szerdán teltházas előadás keretén belül mutatták be Csáki Árpád: A kézdiszentléleki Tarnóczy–Mikes-kastély építéstörténete című könyvét. Az igényes kiadásban megjelent tanulmány a kézdiszentléleki önkormányzat megbízásából készült a csíkszeredai Alutus Print Nyomda fényszedő műhelyében, a szakmai lektorálást Kovács András kolozsvári művészettörténész, nyomdai előkészítését pedig Bartos Lóránt kézdivásárhelyi újságíró végezte.

Uniós pályázatból bővítjük a sürgősségi ellátást
2019. január 8., kedd

A pénzügyi folytonosságot biztosítani kell, az országos költségvetést még nem fogadták el, így az új évben ideiglenesen meg kell oldani a működését az önkormányzatnak és a hozzá tartozó intézményeknek, indokolta meg kedden Tamás Sándor a rendkívüli tanácsülés összehívását. „Sajnos a kormány nem készítette elő az országos költségvetést, mással vannak Bukarestben elfoglalva, a jelek szerint februárban lesz leghamarabb büdzsé, holott törvény írja elő, hogy év végéig el kell fogadni a következő év költségvetését” – jegyezte meg.

A Szent Anna-tó a székelyeké
2018. december 20., csütörtök

Csütörtökön, december 20-án hivatalosan is átadták az elektromos beléptető rendszert a Szent Anna-tónál, illetve a természetvédelmi területet fenntartó szervezetek ismertették a további turisztikai beruházásokat.

Önkéntes tűzoltók profi felszereléssel - Sikeres Leader-projekt Sepsibükszádon
2018. december 20., csütörtök

Sepsibükszád a község önkéntes tűzoltóalakulatának korszerű felszerelésére pályázott, az európai uniós projektet az Alutus Régió Egyesületen keresztül a LEADER program támogatta. A felszerelést az önkéntes tűzoltók csütörtökön vették hivatalosan használatba, kisebb tűzoltóbemutatót is tartva a jelenlevőknek.

Hőlégballonozás Kézdivásárhelyen- Fiatal, innovatív vállalkozások Háromszéken
2018. december 19., szerda

Bemutattak öt sikeres üzleti tervet szerdán abból a negyvenből, amely pozitív elbírálásban részesült a 40 000 eurós támogatást nyújtó Központi Régió vállalkozásfejlesztési programja, a StartUp Now keretében. A hat megyét átfogó európai uniós projektet Kovászna Megye Tanácsa partnerségben pályázta meg a Loop Operations kft-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel.

Múzeumi múlt és jövő Kézdivásárhelyen  - 50 év a közösség szolgálatában
2018. december 16., vasárnap

December 15-én ünnepelte a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum jelenlegi formájában való működésének 50. évfordulóját. A félévszázados tevékenység nem választható el a múzeum egykori alapítójának és vezetőjének személyétől, hiszen Incze László emléke ma is elevenen él a helyi közösségben. A szombati meghitt ünnepségen közösségét alázattal szolgáló intézményépítőről, nagyszerű pedagógusról és rendkívüli személyiségről meséltek a felszólalók.

Háromszék is bemutatkozott a kisebbségi régiók dél-tiroli FUEN-konferenciáján
2018. december 16., vasárnap

Háromszék volt az egyik meghívottja a Kisebbségi és kisebbségbarát régiók fórumának, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a FUEN, ezúttal, a dél-tiroli Bolzanóban.

Románia címere és alkotója, Keöpeczi Sebestyén József
2018. december 15., szombat

Mai napig kevesen tudják, hogy Románia címerét erdélyi magyar címerművész az erdővidéki Köpecen alkotta meg – ennek népszerűsítésére tartottak pénteken konferenciát a megyeházán. Keöpeczi Sebestyén József, erdélyi címerművész 1919-1940 között lakott Köpecen, ez egybeesik legtermékenyebb időszakával is, legyen szó heraldikai vagy műemlékvédelmi tevékenységéről.

Önkormányzati szolidaritás
2018. december 14., péntek

Költségvetéskiigazításról, szociális témájú pályázatokról döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa decemberi soros ülésén, csütörtökön. Az év utolsó tanácsülése a karácsonyi ünnepre hangolódva zajlott, ugyanis a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyerekkórusa hozta el adventi jókívánságait. Lőfi Gellért, a kórus vezetője elmondta, azt szeretnék, ha a szívekben születne meg a várakozás, amit majd a karácsony beteljesít.

A székely polihisztorra emlékeztek Budapesten - Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát
2018. december 11., kedd

Százéves adósságot törlesztünk nem csupán Jancsó Benedek, hanem az erdélyi, székelyföldi értelmiség irányába is, fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kedden Budapesten, ahol Jancsó Benedek gelencei származású tudós ember mellszobrát avatták fel. Az alkotás Vargha Mihály szobrászművész munkája. A szobor a budapesti Várnegyedben lévő Egyetemi Katolikus Gimnázium dísztermének aulájában kapott helyet, ahol 1887-1892 között Jancsó Benedek az irodalom tanszéket vezette.

Dél-Tirol mintarégió Székelyföld számára - Herbert Dorfmann Sepsiszentgyörgyön
2018. december 7., péntek

Dél-Tirol számunkra mintarégió, vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt a pénteki szakmai beszélgetést, amelynek főmeghívottja Herbert Dorfmann EP-képviselő volt. A dél-tiroli németek európai parlamenti képviselője Sógor Csaba és Winkler Gyula meghívására érkezett Erdélybe, a kétnapos látogatás első állomása Sepsiszentgyörgy volt.

Hírek