Itt vagy: » Hírek

Hírek

Két fürdőt készítenek kalákában
2012. augusztus 8., szerda

Az Ars Topia Alapítvány hagyományos módszerekkel újít fel, hoz létre fürdőket, kutakat: a cél sokrétű, a természetes borvizek kihasználása, a lakosság figyelmének ráirányítása ezen értékekre, úgy, hogy közben mindenkiben tudatosodjon, hogy közösségként komoly eredményeket tudunk elérni.

Táborusz maximusz
2012. augusztus 6., hétfő

Sepsiszentgyörgy központú Kovászna megyével való intenzív kapcsolattartás.. Ennek eredményeképpen, idén ötödik alkalommal vesznek részt erdélyi gyerekek Kovászna megyéből a dunaszekcsői Lugió táborban a Baranya Megyei Önkormányzat finanszírozásában.

Aquarius 2012
2012. július 21., szombat

Július 21-én 9 órakor autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről Borsáros Fürdőre (Csíkszentkirály). Indulás helyszíne: Szabadság tér, a színházzal szemben.

Népszavazási Kampány
2012. július 19., csütörtök
Henning László és Nagy József lett a megyei tanács alelnöke
2012. június 25., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa június 25-én tartotta alakuló ülését. Az ülés keretében a testület döntött az alelnökök személyéről, létrehozták a frakciókat, valamint megalakultak a szakbizottságok is.

Tűzoltóverseny Bereckben
2012. június 24., vasárnap

Vasárnap tartották Bereckben a Kovászna Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt a megyei tanács, a Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal és a helyi önkormányzat szervezésében.

Lőrincz Csaba-díjas a kolozsvári Magyar Kisebbség című folyóirat
2012. június 22., péntek

Lőrincz Csaba emlékét őrzi és szellemiségét ápolja a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított Lőrincz Csaba Díj, amely tudósok, szakértők, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza.

Sepsiszentgyörgyön  a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2012. június 16., szombat

"Az én igazi vezéreszmém…, amelynek mióta csak, mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok; a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére.

Új orvosokat várnak
2012. június 14., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa, június 10-i ülésén jóváhagyta azt a rendeletet, amelynek értelmében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház két új orvost alkalmazhat az ezidáig betöltetlenül maradt helyekre.

Több százan az egyetemi börzén
2012. május 24., csütörtök

Az egyetemek közt is verseny zajlik a lelkes és tehetséges diákok megszerzése érdekében – derült ki az Európai Egyetemek Börzéjén. A Sepsiszentgyörgyön megszervezett eseményen zömmel hazai, illetve magyarországi egyetemek mutatkoztak be.

Szellemi Kaland a II. Székelyföldi Biennále
2012. május 18., péntek

A II. Grafikai Szemle tárlata furcsa látvány – a kiállított műveknek alig nevezhető meg közös tulajdonságuk a méretüket, illetve az elkészítésükre fordított figyelmet leszámítva. A Székelyföld Napok keretében zajló kulturális esemény első mozzanatéként Fürjesi Csaba, az I. Grafikai Biennále fődíjasának munkáiból összeállított tárlat megnyitójára került sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér falai közt.

Új felszerelések a megyei sürgősségi ellátás számára
2012. május 16., szerda

Kovászna Megye Tanácsa szerdán, május 16-án, rendkívüli ülésen egyöntetűen elfogadta a 2011-es évi költségvetések végrehajtási számlájának jóváhagyására, valamint a megyei érdekeltségű közintézmények 2012-es évi költségvetésének kiigazításáról vonatkozó határozattervezetet.

Új víztisztító Bereckben
2012. május 16., szerda

Számítógépes vezérléssel működik, szükség esetén távvezérléssel is működtethető a május 16-án, szerdán felavatott szennyvíztisztító állomás. Bereckben ugyan már korábban is tisztították a vizet, ám az elavult berendezés már sem kapacitásában, sem a tisztított víz minőségében nem tett eleget a mai követelményeknek.

Beperelték a Ponta-kormányt
2012. május 15., kedd

Országszerte felháborodást váltott ki az Ungureanu-kormány által utalt támogatás visszahívása: mint ismeretes, az előző kormány április 3-án jelentette be, hogy az önkormányzatok adósságainak rendezésére támogatást utalt több önkormányzatnak, többek közt Kovászna megyének is.

Kisszámú magyarnak is jut támogatás
2012. május 13., vasárnap

Erősd egyike Kovászna megye azon településeinek, ahol a magyarság aránya 30 százalék alatt van. Székelyföld határán azonban elszánt a magyarság: bíznak a jövőben.

Méltón őrzik Fejér Ákos emlékét Mikóújfaluban
2012. május 12., szombat

Hajthatatlan ember volt, aki nem ismert lehetetlent. “Mindent lehet, csak akarni kell” volt a jelmondata, amely mondásra rá lehet fűzni egész életét és munkásságát, hiszen soha nem maradt csak az akarattal, hanem azokat tettekké formálta.

Javítani akarnak a vidékiek életminőségén
2012. május 10., csütörtök

Egész Erdélyt átfogja a Romániai Magyar Vidék Akadémia Egyesület (RMVAE): amelynek célja nem kisebb, mint, hogy a városokon kívül eső települések gazdasági, kulturális és szociális felzárkózásának legyen mozgatója.

Párbeszéd az emberekkel
2012. május 7., hétfő

Illyefalva községhez tartozó településeket látogatatta meg hétfőn Fodor Imre polgármester társaságában Tamás Sándor megyei elnök.

Magyarigen: Jövőt építünk
2012. május 3., csütörtök

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünneplik nem csak több háromszéki településen, hanem szerte Erdélyben is. A rendezvényekre azzal a céllal került sor, hogy Bod Péter, az irodalomtörténész, történetíró, lelkész és író emléke ily módon felelevenítődjön, pályáját, életművét pedig sikerüljön közelebb vinni minél szélesebb közönséghez.

800-an a Családok Napján
2012. május 1., kedd

Családban élni jó – hirdeti a virág formájú ékezetekkel díszített felirat a Kézdivásárhelyi gyermekotthon ajtajánál. A május elseji családi piknikhez minden adott: vidám zene, a lobogó tűz fölött fövő ebéd, fagyi és hagyományos székely termékek vására, ünnepi műsor és Orbán Ferenc és barátai koncertje.

Felújították a községházát Sepsibükszádon
2012. április 24., kedd

A felújított polgármesteri hivatal avatóünnepségére került sor ma délután Sepsibükszádon. Az eseményen a megyei önkormányzat és az ifjúság vezetői mellett a községi vezetők és közel száz helyi lakós vett részt.

Erdővidéken a főkonzul
2012. április 23., hétfő

Dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja Erdőviédekre látogatott vasárnap. Látogatásának első állomásán, a bibarcfalvi református templomban mondott köszöntőjében a főkonzul rámutatott: a magyar-magyar viszonyban azokat a pontokat kell megtalálni, amelyek összefogják a magyarságot.

A jövő az elhatározással kezdődik
2012. április 15., vasárnap

170 éve, 58 esztendős korában hunyt el Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós. Halála évfordulójának alkalmából három napos rendezvény keretén belül emlékeztek idén is Kovásznán és szülőfalujában Csomakőrösön a nagy székely kutatóra.

Sűrűbbre szőjük a szociális hálót
2012. április 13., péntek

Kovászna Megye Tanácsa 2007-ben hirdetett meg először pályázatot szociális szolgáltatást végző alapítványok és egyesületek támogatására. Míg első években két, tavaly öt szervezet hat féle tevékenységre kapott finanszírozást.

2012. április 5., csütörtök

A budapesti Utazás kiállításra időzítette a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a legelső Székelyföldi eseménynaptár megjelenését, kiemelt eseményeink népszerűsítését.

20 éves a pedagógus szövetség
2012. április 4., szerda

Bensőséges hangulatban zajlott Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség 20. évfordulója. A Kovászna megyei szervezet által lebonyolított ünnepségre a Székely Mikó Kollégium dísztermében került sor.

Új intézmény a megyei önkormányzat keretében
2012. március 29., csütörtök

Költségvetés kiegészítés, illetve egy új, a megyei önkormányzat keretében működő intézmény létrehozásának, valamint Benedek Barna – József tanácstagi mandátumának jóváhagyása szerepeltek többek között Kovászna Megye Tanácsának, március 29-i, csütörtöki soros ülésének napirendjén.

Új mentő- és tűzoltóautókat vásárol a megye
2012. március 27., kedd

Tamás Sándor: „Elsődleges célunk az emberek biztonsága, ezért: a tavaly csatlakoztunk az országos SMURD-rendszerhez, a megyebeli kórházak felújítása folyamatban van, új mentőautóknak új garázs épül és új tűzoltóautókat is vásároltunk. Igény azonban ennél többre is van: hiszen nehezen megközelíthető helyekre a segítség gyorsabban is érkezhetne.

Folytatódik a kórház korszerűsítése
2012. március 21., szerda

Közel 5,4 millió lejjel bővül Kovászna megye, és közvetve a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetése, a Ritli László Egészségügyi Miniszter által jóváhagyott támogatás révén.

Gyűjteményeket, vándorkiállításokat akarnak
2012. március 17., szombat

Képzőművészek, múzeumigazgatók, művészettörténészek és önkormányzati vezetők tárgyaltak Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Múzeum létrehozásáról.

Hírek