Itt vagy: » Hírek

Hírek

Magyarigen: Jövőt építünk
2012. május 3., csütörtök

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünneplik nem csak több háromszéki településen, hanem szerte Erdélyben is. A rendezvényekre azzal a céllal került sor, hogy Bod Péter, az irodalomtörténész, történetíró, lelkész és író emléke ily módon felelevenítődjön, pályáját, életművét pedig sikerüljön közelebb vinni minél szélesebb közönséghez.

800-an a Családok Napján
2012. május 1., kedd

Családban élni jó – hirdeti a virág formájú ékezetekkel díszített felirat a Kézdivásárhelyi gyermekotthon ajtajánál. A május elseji családi piknikhez minden adott: vidám zene, a lobogó tűz fölött fövő ebéd, fagyi és hagyományos székely termékek vására, ünnepi műsor és Orbán Ferenc és barátai koncertje.

Felújították a községházát Sepsibükszádon
2012. április 24., kedd

A felújított polgármesteri hivatal avatóünnepségére került sor ma délután Sepsibükszádon. Az eseményen a megyei önkormányzat és az ifjúság vezetői mellett a községi vezetők és közel száz helyi lakós vett részt.

Erdővidéken a főkonzul
2012. április 23., hétfő

Dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja Erdőviédekre látogatott vasárnap. Látogatásának első állomásán, a bibarcfalvi református templomban mondott köszöntőjében a főkonzul rámutatott: a magyar-magyar viszonyban azokat a pontokat kell megtalálni, amelyek összefogják a magyarságot.

A jövő az elhatározással kezdődik
2012. április 15., vasárnap

170 éve, 58 esztendős korában hunyt el Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós. Halála évfordulójának alkalmából három napos rendezvény keretén belül emlékeztek idén is Kovásznán és szülőfalujában Csomakőrösön a nagy székely kutatóra.

Sűrűbbre szőjük a szociális hálót
2012. április 13., péntek

Kovászna Megye Tanácsa 2007-ben hirdetett meg először pályázatot szociális szolgáltatást végző alapítványok és egyesületek támogatására. Míg első években két, tavaly öt szervezet hat féle tevékenységre kapott finanszírozást.

2012. április 5., csütörtök

A budapesti Utazás kiállításra időzítette a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a legelső Székelyföldi eseménynaptár megjelenését, kiemelt eseményeink népszerűsítését.

20 éves a pedagógus szövetség
2012. április 4., szerda

Bensőséges hangulatban zajlott Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség 20. évfordulója. A Kovászna megyei szervezet által lebonyolított ünnepségre a Székely Mikó Kollégium dísztermében került sor.

Új intézmény a megyei önkormányzat keretében
2012. március 29., csütörtök

Költségvetés kiegészítés, illetve egy új, a megyei önkormányzat keretében működő intézmény létrehozásának, valamint Benedek Barna – József tanácstagi mandátumának jóváhagyása szerepeltek többek között Kovászna Megye Tanácsának, március 29-i, csütörtöki soros ülésének napirendjén.

Új mentő- és tűzoltóautókat vásárol a megye
2012. március 27., kedd

Tamás Sándor: „Elsődleges célunk az emberek biztonsága, ezért: a tavaly csatlakoztunk az országos SMURD-rendszerhez, a megyebeli kórházak felújítása folyamatban van, új mentőautóknak új garázs épül és új tűzoltóautókat is vásároltunk. Igény azonban ennél többre is van: hiszen nehezen megközelíthető helyekre a segítség gyorsabban is érkezhetne.

Folytatódik a kórház korszerűsítése
2012. március 21., szerda

Közel 5,4 millió lejjel bővül Kovászna megye, és közvetve a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetése, a Ritli László Egészségügyi Miniszter által jóváhagyott támogatás révén.

Gyűjteményeket, vándorkiállításokat akarnak
2012. március 17., szombat

Képzőművészek, múzeumigazgatók, művészettörténészek és önkormányzati vezetők tárgyaltak Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Múzeum létrehozásáról.

Korszerűsödhet a gazdalajstrom
2012. március 13., kedd

Komoly előrelépést hozhat a mezőgazdasági területek és a haszonállatok nyilvántartásában, az a számítástechnikai nyilvántartási rendszer, amelyet kedden, március 13-án mutattak be Kovászna Megye Tanácsának székhelyén.

Bod Péter emlékév a könyvtárban is
2012. február 23., csütörtök

Sepsiszentgyörgyön, a 300 éve született Bod Péter nevét viselő megyei könyvtárban díjazták a Könyvkaland verseny nyerteseit.

Kezdetét vette a Bod Péter Emlékév
2012. február 22., szerda

Diszkrét, de komoly érdeklődés kísérte ünnepséggel vette kezdetét szerdán, 2012. február 22-én, Csernáton községben a Bod Péter Emlékév rendezvénysorozat.

Térfigyelő kamerákat szerelnek a megyehatárra
2012. február 10., péntek

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke aláírta a Brahms Internațional elnevezésű, brassói székhelyű szakvállalattal azt a szerződést, amely értelmében a cég vállalja, hogy térfigyelő kamerákat helyez el a megye négy településén.

Összefognak a Sepsi BC-ért
2012. február 9., csütörtök

Sepsiszentgyörgy A osztályos női kosárlabda csapata, a Sepsi BC helyzetének rendezési lehetőségeiről szerveztek sajtóértekezletet csütörtökön Kovászna Megye Tanácsának székhelyén.

Sepsiszentgyörgy győzött
2012. február 5., vasárnap

A sepsiszentgyörgyi csapat győzelmével ért véget a Kárpát Kupa: az 1996-ban alapított női kézilabda megmérettetést először tartották Háromszéken. Február 4-5 között a Szabó Kati Sportcsarnokban felvidéki, kárpátaljai, magyarországi és erdélyi csapatok küzdöttek a kupáért.

Incze László nevét veszi fel a múzeum
2012. február 2., csütörtök

„Napra pontosan március harmadikán, 40 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a múzeum, amely Incze László munkájának köszönheti létét” – nyitotta meg Kovászna Megye Tanácsának Kézdivásárhelyre kihelyezett ülését Tamás Sándor elnök.

Több pénz a székely gazdáknak
2012. január 27., péntek

„Növelni akarjuk a sikeresen elbírált mezőgazdasági és állattenyésztési pályázatok számát" – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

2011. december 29., csütörtök

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint a helyi elöljárók jelenlétében mutatta be csütörtökön Fodor István, Bodok község polgármestere azt a három haszongépjárművet, melyeket az önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR), 322-es tengelye keretén belül elnyert támogatásból vásároltak.

2011. december 22., csütörtök

Az ünnepek előtt fejezték be Kovászna megyében az Európai Unió Készenléti Alapjából szárazó élelmiszercsomagok kiosztását. A rászorulók ezúttal nem csak lisztet, hanem más tartós élelmiszereket is: tejport, kukoricalisztet, laskaféléket, rizset és kekszet kaptak.

2011. december 21., szerda

Rezidens orvosokkal, többek közt onkológus és gyerekgyógyásszal is gazdagodik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház személyzete – erről döntött Kovászna Megye Tanács az év utolsó, rendes ülésén.

2011. december 19., hétfő

Négy medencében, számos tartályban, bonyolult csőrendszerben tisztul a gidófalviak vize: a községhez tartozó településeken szűrt, európai uniós szabványoknak megfelelő ivóvíz folyik.

2011. december 16., péntek

A költségvetés kiegészítésből Kovászna megye 4 178 000 lejes támogatást kapott a 7. kormányrendelet keretében elkezdett munkák folytatására.

2011. november 30., szerda

„Bízom a hazai igazságszolgáltatás pártatlanságában, annak ellenére, hogy vannak olyan esetek, amelyekben kétségeim vannak az objektivitást illetően” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a testület november 30-i soros ülésén.

2011. november 28., hétfő

Több, mint száz érdeklődő, köztük Kovászna Megye Tanácsának képviselői, Tamás Sándor elnök és Demeter János alelnök jelenlétében vette át Demeter Zoltán a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület titkára, Kovács Erzsébettől, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány képviselőjétől, azt az oklevelet, amely mostantól hivatalosan is bizonyítja, hogy a köpeci szil, több mint 13 ezer szavazatot összegyűjtve, az Év Fája Romániában 2011 verseny győztese.

2011. november 26., szombat

Hétvégén személyesen ellenőrizte az útépítési munkálatokat Háromszéken Anca Boagiu szállítási miniszter. A tárcavezető elégedett volt a fejleményekkel, november 26-án, szombaton, Ozsdolán azt is elmondta, hogy a meglévő országutak karbantartására is lesz pénz.

2011. november 25., péntek

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Kovászna megyei szervezete Életmű Díjjal jutalmazta 26 háromszéki pedagógus munkásságát.

2011. november 20., vasárnap

Aldoboly írásos említésének 550. évfordulóját ünnepelték a sepsiszéki faluban, vasárnap, november 20-án.

Hírek