Itt vagy: » Hírek

Hírek

Naprakész információkkal segítik a háromszéki turisztikai vállalkozókat
2021. február 25., csütörtök

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a turisztikai desztinációk népszerűsítésén túlmenően, feladatának érzi a turisztikai ágazat vállalkozóinak rendszeres tájékoztatását. Az iparág legfontosabb szereplői a szállásadók, éttermek, spa és gyógyászati szolgáltatók, idegenvezetők, programszervezők, valamint az utazási irodák, akik együttesen biztosítanak élményt a megyébe érkező vendégek számára. Az egyesület ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy naprakész információkkal támogassa a turisztikai vállalkozókat, különösen ezekben a zavaros időkben.

  Decentralizáció és ingatlanvagyoni kérdések a tanácsülésen
2021. február 25., csütörtök

Négy, decentralizációt szorgalmazó, ingatlanvagyonnal kapcsolatos határozatot fogadott el egyöntetű szavazattal csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. Az online tartott ülésen több fontos éves jelentést is jóváhagytak.

Háromszékre látogatott Tánczos Barna miniszter
2021. február 22., hétfő

Térségenként találkozott a helyi önkormányzatok vezetőivel, majd a lécfalvi hulladékkezelési központot is meglátogatta hétfői háromszéki látogatásán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, aki Sepsiszentgyörgyön Tamás Sándor tanácselnökkel és Antal Árpád polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Magyar nyelvű tájékoztatás a koronavírusról az oktatási intézményekben
2021. február 18., csütörtök

Kovászna megye 221 iskolájának és óvodájának biztosít magyar nyelvű Covid-19 tájékoztató plakátot Kovászna Megye Tanácsa. Az ismertető anyagokat a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség osztja szét a napokban. 

Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló
2021. február 10., szerda

Az Úz völgye közös érzelmi ügyünk – a Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelent Előre az Úz völgyében című kötetét a szerzők azoknak ajánlják, akiket érdekel a székelység múltja, akiknek fontos ismerni a hazát, hangsúlyozták a szerzők a könyv bemutatóján, kedd este, Kézdivásárhelyen. A szerzőket a könyvbemutatón Nagy Zoltán történész, katonai hagyományőrző faggatta.

Újabb uniós pénz a megyei sürgősségi kórház korszerűsítésére
2021. február 4., csütörtök

Újabb jelentős beruházásokra és korszerűsítésre nyert finanszírozást a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Közel 14 millió lej értékű, vissza nem térítendő támogatást nyert a kórház, melyet fontos orvosi eszközök és műszerek, valamint fertőtlenítő és védőkellékek beruházására fordítanak az elkövetkezőkben.

Vonzóbbá tenni a vidéki településeket
2021. január 28., csütörtök

A megye településeinek igényeihez igazodik a Háromszéki Települések Modernizációs Programja. Ennek része az a kilenc megyei finanszírozású fejlesztési program, amelynek részleteiről döntött csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Sikeres vállalkozásfejlesztési program a Start-up Now
2021. január 16., szombat

Sikerrel zárult a kezdő vállalkozásokat támogató StartUp Now európai uniós projekt. A Központi Régió hat megyét átfogó programjának eredményeit értékelték a Kovászna Megye Tanácsa nagy gyűléstermében megtartott zárókonferencián, január 15-én.

Megkapják elmaradt béreiket a gyermekvédelmi és szociális rendszerben dolgozó
2020. november 26., csütörtök

Legkésőbb december 3-ig megkapják az elmaradt októberi fizetésüket a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság alkalmazottai – jelentette be szerdán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vass Mária, az igazgatóság vezetője.

Infrastrukturális fejlesztésekre összpontosítva
2020. november 13., péntek

A világjárvány nemcsak az egészségünket, hanem a munkahelyeket is veszélyezteti, éppen ezért az elmúlt időszakban, nagyberuházásokba kezdtünk, hiszen az építkezési ipar az egyik megmentője a munkahelyeknek – fogalmazott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki tanácsülésen, beszámolva arról, hogy folyamatban van Erdővidék teljes úthálózatának felújítása.1

Alakuló ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa
2020. október 22., csütörtök

Csütörtök délben tartotta alakuló ülését Kovászna Megye Tanácsa. A tanácselnök és a megyei tanácsosok letették az esküt, átvették a 2020-2024 közötti időszakra szóló mandátumukat. 

Újabb uniós pályázatokat készítünk elő
2020. október 1., csütörtök

Az új mandátumok igazolását megelőzően csütörtökön még egyszer összeült Kovászna Megye Tanácsa, ugyanis két uniós pályázathoz kapcsolódó döntést is meg kellett hozni, amely nem tűrt halasztást. 

2020. szeptember 24., csütörtök

Moduláris elemekből álló sürgősséget építettek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház udvarán, ahol a járványtani szűrést követően elkülönítve tudják ellátni a Coviddal fertőzött, nem fertőzött és a gyanús eseteket. A konténerekből épített, moduláris sürgősséget szerdán adták át, a munkálatot Kovászna Megye Tanácsa, a MOL Románia – a Polgár-Társ Alapítványon keresztül – és a sepsiszentgyörgyi Rotary Klub közösen finanszírozta.

Regionális együttműködés a kulcsszó - A vártnál jobban halad a Brassói Nemzetközi Reptér építése
2020. szeptember 22., kedd

Brassó és Kovászna megyei önkormányzati vezetők tartottak hétfőn terepszemlét, majd közös sajtótájékoztatót a Vidombákon épülő reptérnél. Mint elhangzott, az utasterminál esetében az ütemtervhez képest egy hónappal vannak előbbre a munkálatokkal, a háromszintes épület teljes egészében áll, jelenleg a tetőn és a homlokzaton dolgoznak.

Fejlesztések, sporttámogatások, turizmus - Ülésezett a megyei tanács
2020. szeptember 20., vasárnap

A 2016-2020 közötti mandátum utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa. Napirenden több fontos intézményt érintő költségvetésmódosítás szerepelt, illetve a kommandói kisvasút felújításához tervezett pályázatok előkészítéséről és sporttámogatásokról is döntöttek.

Kőbe vésett falutörvény Zalánban
2020. szeptember 20., vasárnap

Vasárnap, szeptember 20-án avatták fel Zalán központjában az első székelyföldi falutörvényt szimbolizáló emlékművet Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a Zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében.

Új híd épült Csernátonban
2020. szeptember 18., péntek

Kovászna Megye Tanácsa támogatásával építtette újra Csernáton önkormányzata a Kandia falurészt a községközponttal összekötő hidat. A száz évre szóló beruházás átadását péntek délután tartották, amikor a hidat építő munkásak a tiltótáblát is leszerelték.

Háromszék minden közigazgatási egysége kapott pénzt a kormány tartalékalapjából
2020. szeptember 17., csütörtök

A Kovászna megyei városok és községek összesen 32,6 millió lejt kaptak szeptemberben a kormány tartalékalapjából, az összeget főképpen településfejlesztési beruházásokra fordítják, de egyéb kiadásokat is törleszthetnek belőle.

Felújítják a Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskolát
2020. szeptember 11., péntek

Október elején várható, hogy újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írja alá Kovászna Megye Tanácsa. A Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola teljeskörű felújítására vonatkozó projekt utolsó, aktualizált aktáit a héten nyújtották be a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Ügynökségen.

Újabb két menedékhely a háromszéki túraútvonalakon
2020. szeptember 8., kedd

Augusztusban újabb két menedékhely készült el Kovászna megyében – tájékoztat a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat, amely Kovászna Megye Tanácsának alintézményeként működik. A Háromszéken található hegyeken összesen négy ilyen menedékhely áll a túrázók rendelkezésére. A faházak rossz időjárás, sérülés vagy más veszély esetén 4-8 személynek nyújthatnak menedéket.

Idén is tele lesz az iskolatáska
2020. szeptember 8., kedd

Kovászna Megye Tanácsa 2 227 előkészítős kisdiáknak biztosít tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát a 2020-2021-es tanévre. A csomag ez alkalommal is külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott iskolatáskát, grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és üzenőfüzetet tartalmaz.

A megmaradt szellemi fundamentum - Nagy Mózesre emlékeztek
2020. szeptember 6., vasárnap

Az első háromszéki iskolaalapítóra, Nagy Mózesre szoboravatással egybekötött ünnepségen emlékeztek szülőfalujában, vasárnap. Az esztelneki szerzetes 340 éve alapította a Nagy Mózes Elméleti Líceumot szülőfalujában, amelyet 1696-ban a Kantába költöztetett.

Több mint négyszázezer lej pályázati pénz a települések általános rendezési terveire
2020. szeptember 3., csütörtök

Kovászna megye önkormányzatai idén közel fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 18 önkormányzat (két város és 16 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

Kormánytámogatás a júliusi árvízkárok helyreállítására
2020. szeptember 3., csütörtök

Hidak, átereszek újjáépítésére, megyei út, települési utcák és erdei utak helyreállítására kapott 6,745 millió lejt Kovászna megye a kormány sürgősségi alapjából. Kovászna Megye Tanácsa és a prefektúra közös átiratban kért pénzt a júliusi heves esőzések okozta károk helyreállítását célzó, sürgős munkálatokra.

Év végére a Barót sajt is kapható lesz -  Megyei szintű lett a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet
2020. szeptember 1., kedd

Erdővidék összefogott Kézdiszékkel, hiszen több erdővidéki taggal bővült a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet. Igazi összefogást valósítottak meg a megyebeli gazdák és szakemberek, hisz több erdővidéki taggal is bővült a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet. Kedden, Baróton gyűltek össze a gazdák, ahol többek között az is elhangzott, hogy tovább bővítik a nagy sikernek örvendő Kézdi márka alatt található tejtermékek skáláját. Az első termék a Barót sajt lesz, amely év végére kerül a megyebeli üzletekbe.

A székelyföldi búzaösszeöntés üzenete: töretlen a székely nemzet összefogása
2020. augusztus 30., vasárnap

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében első alkalommal tartottak vasárnap Székelyföldön ünnepi búzaösszeöntést a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében. Az eseménynek a csernátoni Haszmann Pál Múzeum kertje adott otthont. A hagyományos székely székek, székelyföldi települések és magánszemélyek által felajánlásra kerülő terményeket gyermekotthonoknak, jótékonysági szervezeteknek adományozzák.

Elindult a folyamat: helyi érdekeltségű turisztikai települések Háromszéken
2020. augusztus 27., csütörtök

A helyi érdekeltségű turisztikai település minősítés megszerzésének folyamatáról tartottak kerekasztal-beszélgetést augusztus 25-én, kedden Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében. A minősítés megszerzése a következő európai uniós pályázati ciklusban újabb projektek elindításában segíthet. Megyénkben Bálványos és Kovászna városa országos érdekeltségű turisztikai település, helyi turisztikai település minősítéssel nem rendelkezik egy település sem.

Új tüdőkórház épül Háromszéken
2020. augusztus 27., csütörtök

Jóváhagyta csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa az új tüdőkórház építéséhez szükséges műszaki-gazdasági dokumentációt. A sepsiszentgyörgyi megyei kórház területén felépülő új tüdőkórház 4 szintes, 800 négyzetméteres alapterületű épület lesz, úgy a járóbetegrendelés, mint a kórházi ellátás itt zajlik majd.

Biztonság és fejlesztés - ülésezett Kovászna Megye Tanácsa
2020. augusztus 14., péntek

Az emberek biztonságát, a megye fejlesztését érintő döntéseket hozott csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A legfontosabb napirendi pont a költsé

Megvalósul a megye egyik legfontosabb beruházása
2020. augusztus 6., csütörtök

2030-ra Kovászna megye településeinek 95 százalékában építik ki a vízhálózatot és 75 százalékában a csatornarendszert. Az erre vonatkozó, aktualizált mestertervet csütörtöki tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa.

Hírek