Itt vagy: » Hírek

Hírek

Székelyföldet csak az oktatáson keresztül lehet megváltoztatni
2010. május 7., péntek

Székelyföld sikere nagyban függ attól, hogy a Kovászna és Hargita megyék milyen mértékben tudnak együttműködni – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, Sepsiszentgyörgyön, a 4. Sikeres Székelyföld szakmai fórumon.

2010. május 1., szombat

A Kovászna Megyei Művelődési Központ 2010. május 1-jén ismételten megszervezi az Óriáspince-tetőn az immár hagyományossá vált HáromszÉKünk nevet viselő rendezvényt, a Kovászna megyei településeket bemutató kézműves vásárt és szekértábort.

Nyelvet öltünk!- Erdélyben a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása
2010. április 29., csütörtök

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében 2010. április 12. és május 9. között tíz erdélyi helyszínen lesz látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása, amely 2009-ben a Magyar Nyelv Éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából jött létre.

A kórházak körüli gondok rendeződnek
2010. április 29., csütörtök

Közös sajtótájékoztatót tartott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, Henning László és Demeter János a megyei önkormányzat alelnökei, Klárik László megyemenedzser és Ambrus József a Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület elnöke április 29-én a megyei tanács nagytermében.

Népi fürdőket létesítenek
2010. április 29., csütörtök

A székelyföldi megyék turisztikai fejlesztési javaslatait végighallgatva Elena Udrea vidékfejlesztési és turisztikai miniszter nemrég bejelentette, hogy az általa vezetett tárca támogatni fogja a hagyományos népi fürdők létesítését. Ehhez azonban a fürdőnek otthont adóingatlan az illető község tulajdonából Kovászna Megye Tanácsának ügykezelésébe kell kerülnie.

2010. április 22., csütörtök

A Háromszék – Hunyad partnerkapcsolat keretében egy 14 fős erdővidéki diákcsapat Hunyad megyébe látogatott Demeter László vezetésével, Gáll Sándor Hunyad megyei református esperes meghívására. Céljuk a Brád melletti Kristyor elnéptelenedett református temploma környékének megtakarítása volt.

Akkora kincs, mint Gábor Áron ágyúja - Hazatért az Apor-kódex
2010. április 22., csütörtök

Az erdélyi magyarság legértékesebb írásos emlékei sorát gyarapító Apor-kódex hazaérkezett Budapestről. A Székely Nemzeti Múzeum felbecsülhetetlen értékű műkincsét magyar állami segítséggel restaurálták.

Valóra váltott miniszteri ígéretek
2010. április 21., szerda

Valóra váltotta ígéretét Cseke Attila egészségügyi miniszter – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta a megyei egészségügyi intézményeknek 1.935.000 lejt utal ki a szaktárca.

Ezer Székely Leány Napja képekben
2010. április 21., szerdaJavítani kell a közerkölcsön, a fiatalok nevelésén, erősíteni kell a székely hagyományokat –ezzel a céllal kezdeményezte Domokos Pál Péter 1931-ben az Ezer Székely Leány Napját Csíksomlyón – idézte fel Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere Ádám Gyula fotográfus kiállításának megnyitóján, amely a tavalyi rendezvény kép- és videóanyagát mutatja be. A Szent György Napok keretében a Lábasházban kedden nyitották meg a kiállítást.
Szórványprogramunkat ismertettük az EMKE ünnepi közgyűlésén
2010. április 19., hétfő

2010. április 17.-én Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlésére. A tavaly útjára indított hagyomány szerint a közgyűlésnek szakmai részeként fontosnak tartott kulturális programok is bemutatásra kerülnek.

Megalakult az első romániai faklaszter
2010. április 19., hétfő

Önkormányzati, vállalkozói, tanügyi és faipari szakintézmények képviselői írták alá a hétfőn Sepsiszentgyörgyön a Pro Wood Klaszter alapító-okiratát. A különböző területeket összekötő hálózat célja, hogy Brassó és Kovászna megye faiparát megszilárdítsa.

Vonatos családi nap a múzeumban
2010. április 18., vasárnap

Kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgözött a Székely Nemzeti Múzeumban vasárnap megnyíló vasút-modell és fotókiállítás. A Kovászna-Kommandó Erdei Vasút témájú Családi Napot a múzeum közösen szervezte a Sikló Egyesülettel.

Kőrösi Csoma Sándor és a nemzetközi értékek közvetítése
2010. április 15., csütörtök

Április 15-17 között kerül sor a Kőrösi Csoma Sándor emlékünnepség megrendezésre, mely a kultúrák közeledésének nemzetközi éve jegyében, az idén az UNESCO fővédnöksége alatt zajlik.

I. Székelyföldi Grafikai Biennálé
2010. április 8., csütörtök

Egyedülálló rendezvény megszervezésére vállalkoztak a Hargita, Kovászna és Maros megyék Tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja: egy hivatásos képzőművészeknek és képzőművészeti egyetemi hallgatóknak szóló grafikai verseny megrendezésére.

Címer  és pecsét a Székelyföldön
2010. április 8., csütörtök

Sepsiszentgyörgyre érkezett a Címer és pecsét a Székelyföldön című vándorkiállítás, amelyet csütörtökön este nyitottak meg a Székely Nemzeti Múzeumban. A tárlat átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól napjainkig, bemutatja a látogatónak a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit.

Megnyílt a MAGMA - Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér
2010. április 2., péntek

A Bazár soron helyet kapó Magma a Székely Nemzeti Múzeum gondnoksága alatt a kortárs képzőművészeti kifejezési formáknak ad otthont. A legelső tárlatra április elsején, csütörtökön került sor.

A dalok „nagykövete”
2010. április 1., csütörtök

„Dancs Annamari a megye utazó nagykövete, aki külföldön is promoválja Háromszéket” – összegezte az énekesnő tevékenységét Tamás Sándor önkormányzati vezető. Annamari kanadai turnéja befejeztével csütörtökön, április elsején tartott sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön.

Egy hónap alatt felmérik a problémákat
2010. április 1., csütörtök

A magántulajdon visszaszolgáltatása különösen az erdők esetében akadozott ez elmúlt 20 év során. Az április elsején tartott polgármester-találkozón elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy létezik megoldás.

Kihelyezett tanácsülés Csernátonban
2010. március 31., szerda

Kovászna Megye Tanácsának soros ülésére ebben a ciklusban először nem Sepsiszentgyörgyön, hanem a felsőcsernátoni Bod Péter Népházban került sor.

Jó ruhában járni, kelni
2010. március 30., kedd

Ezzel a címmel nyitották meg a székelyföldi Kézdivásárhely polgári viseletét bemutató kiállítást a magyarországi Veszprém megyében, Várpalotán, a Nagy Gyula Galériában, március 29-én.

Vonzóbb háromszéki közkönyvtárakért
2010. március 30., kedd

A Bod Péter Megyei Könyvtár sikeresen pályázott, így csatlakozott a Biblionet – A világ a könyvtárunkban elnevezésű országos programhoz. A program második fordulójának eredményeit 2010. március 25-én jelentette be sajtótájékoztatón Kelemen Hunor kulturális miniszter.

Székely Krisztus kiállítás Veszprémben
2010. március 29., hétfő

Székelyföldről gyűjtött majd restaurált korpuszokból készítettek kiállítást Veszprémben. A Székely Krisztus tárlatot a Laczkó Dezső Múzeumban hétfőn, március 29-én nyitotta meg Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Talabér Márta, Veszprém Megye Közgyűlésének alelnöke.

Székely kapu a Romexpón
2010. március 25., csütörtök

Ismét nagy érdeklődésnek örvend Székelyföld standja a március 25-én, a bukaresti Romexpón megnyílt nemzetközi turisztikai vásáron. A 23. alkalommal megszervezett vásár megnyitóját követően Elena Udrea turisztikai és vidékfejlesztési miniszter hosszasan időzött Hargita, Kovászna és Maros megye közös standján.

Távmunka-központok Háromszéken
2010. március 24., szerda

Két távmunka-központot nyitottak meg szerdán Kovászna megyében. A Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Programból finanszírozott Telework pályázat keretében Málnásfaluban és Bereckben alakítottak ki távmunka-központot.

Gyakornoki program Sógor Csaba EP-képviselő  kabinetjében
2010. március 24., szerda

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő pályázatot hirdet szakmai gyakorlat végzésére az Európai Parlamentben. A program célja: lehetőséget teremteni fiatal romániai magyar szakemberek és felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot az Európai Parlament működéséről, és aktívan bekapcsolódjanak a Sógor-kabinet munkájába.

Hunyad megyében turnézott az Osonó Színházműhely
2010. március 23., kedd

Déván és Vajdahunyadon adta elő március 18-21 között az Osonó Színházműhely a Részletek a bolyongás meséiből című előadását, közel négyszázan tekintették meg a hét alkalommal előadott darabot.

Sógor Csaba meghívására újra Brüsszelben a székely borvizek
2010. március 23., kedd

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő a Víz Világnapja alkalmából 2010. március 23-án ismét erdélyi ásványvizeket népszerűsítő akciót szervezett Brüsszelben. Az Aqua Transylvaniae második kiadása során öt féle Kovászna megyei vizet kóstolhattak az érdeklődők.

Újabb megyezászlót adott át Tamás Sándor
2010. március 21., vasárnap

Az elmúlt másfél évben több mint húsz egyházközséghez jutott el Kovászna megye zászlója. Az arany-kék zászlót, amelynek közepén a megye címere is megtalálható Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke ezúttal a sepsiszentgyörgyi Szent Benedek templomban Hajdú János főesperesnek adta át.

2010. március 17., szerda

Kovászna megyéből kevesebb pályázat érkezik a Vallásügyi Államtitkárságra, mint az országos átlag, ezért is vállalta szívesen Kovászna Megye Tanácsának meghívását Háromszékre Nagy Mihály Zoltán, aki a magyar történelmi egyházak szakreferense az államtitkárságon. Tavaly hozzávetőlegesen 40 millió lejt osztott ki pályázati úton a Vallásügyi Államtitkárság, ebből több mint 3 milliót kaptak a magyar történelmi egyházak.

Kézdivásárhely: közel 90 év elteltével visszatért az ágyú
2010. március 15., hétfő

A céhes város főterén Gábor Áron rézágyúját közel kilencezer ember fogadta. A főtéren kiállított műkincset Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Rácz Károly polgármester leplezte le.

Hírek