Itt vagy: » Hírek

Hírek

Van magyar jövő Hunyad megyében
2010. február 15., hétfő

Szimbolikus helyszínen, Hunyad megye egyetlen önálló magyar tanintézményében, a Dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban került sor hétfőn a Háromszék-Hunyad megye együttműködési megállapodás aláírására, amellyel hivatalosan elindult Kovászna megye közösségépítő programja.

Hivatalosan is elindul a szórványprogram
2010. február 12., péntek

Ünnepélyes keretek között veszi kezdetét Kovászna Megye Tanácsának szórványprogramja. Mint ismeretes, a januári tanácsülésen ellenszavazat nélkül fogadták el a két megye együttműködésére vonatkozó határozatot a tanácsosok, hiszen a Székelyföld jövője csak akkor lehet sikeres, ha az Erdély más részein, a szórványközösségekben élő magyarság is sikeres és megerősödik.

Tavalyi szinten a költségvetés
2010. február 8., hétfő

„A vidéki települések esetében, a kisebb költségvetésből is lehet tartani a tavalyi szintet”- mondta el Tamás Sándor, azon a rendkívüli tanácsülésen, amelyet elsősorban a településeknek szánt költségvetések elfogadására hívtak össze.

Székely termékekkel a magyarországi piacon
2010. február 4., csütörtök

Magyarországon a Cora üzletlánc az első multinacionális cég, amely székelyföldi termékeket kínál a helyi vásárlóknak. Mint ismeretes a Székelyföldi márkanevet Hargita, Kovászna és Maros megyék együtt regisztrálták az elmúlt év során.

Tudjuk tartani a tavalyi szintet – polgármester-találkozó a visszaosztott összegekről
2010. február 3., szerda

Kevesebből többet elven osztják el a központi költségvetésből a településeknek visszaosztott összegeket, amelynek 20 százalékát Kovászna Megye Tanácsa javaslata alapján kapják meg az önkormányzatok – jelentette ki Tamás Sándor a szerdán megtartott polgármester-találkozón.

Tanácshatározattal az összefogásért
2010. január 28., csütörtök

Közös kulturális, oktatási és tudományos programok lebonyolításának céljából, Hunyad megye és Kovászna megye közt írásos megállapodás is születik. Az ehhez szükséges döntést Kovászna Megye Tanácsa január 28-i rendes ülésén fogadta el.

A helyi tanácsok költségvetése annyi, mint a tavaly
2010. január 27., szerda

Kovászna megye községeinek idén sem lesz kisebb a költségvetése, mint a megelőző évben – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kész a hulladék-feldolgozó környezeti hatástanulmánya
2010. január 22., péntek

Közmeghallgatással ért véget a Kovászna megyei hulladék-feldolgozó környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítése. Január 21-én, csütörtökön mintegy 40 érdeklődő vett részt a Nagyborosnyón tartott beszélgetésen.

305 ezer euróval több pénz a látogatási központra
2010. január 21., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa mai, rendkívüli ülésének csupán egy napirendi pontja volt: a Rétyi Nyír és az Uzon - Szentivánlaborfalvi Tavak Látogatási Központ projekt módosítása. A pályázat értéke 305 000 euróval növekedett, további sorsáról pedig már három héten belül döntés születik.

Székelyföldi turisztikai ügynökséget hoznak létre
2010. január 10., vasárnap

A közös programok folytatásáról, tökéletesítéséről és a közeljövő fontosabb megvalósításairól tárgyaltak Hargita és Kovászna megye elöljárói a Madarasi-Hargitán. Mint ismeretes, a két megye vezetője és a megyei jogú városok polgármesterei rendszeresen egyeztetnek székelyföldi kérdésekben.

Az esztelnekiek megérdemlik az önálló községet
2010. január 8., péntek


Az újonnan elkészült községháza az új, önálló község szimbóluma – hangsúlyozta Esztelneken Varga Attila polgármester.

2009. december 23., szerda

Rendhagyó módon magyar, román és roma gyerekek fellépésével kezdődött Kovászna Megye Tanácsának utolsó 2009-es ülése. Az iskolások a közelgő ünnephez méltó betlehemes dallamokat, énekeket adtak elő.

Játszótér a vidéki településeknek
2009. december 21., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa idén 100 000 lejt különített el játszóterek létesítésére. A Játszótér Építő Program elsősorban azokat a községeket, falvakat célozza, ahol még nincsenek hasonló létesítmények.

Sporttermet adtak át Ozsdolán
2009. december 20., vasárnap

A felsőháromszéki polgármesterek és az ozsdolai helyi tanács meccse volt az első olyan hivatalos mérkőzés, amelyet a frissen elkészült sportcsarnokban játszottak.

Új tűzoltóautók érkeztek
2009. december 11., péntek

5000 literes kapacitású tűzoltóautót és egy nehéz balestek áldozatainak mentésére szolgáló műszaki mentőautót adtak át Sepsiszentgyörgyön

Időben megkapják járadékaikat
2009. december 11., péntek

Alig tíz perces rendkívüli ülés keretében szavazta meg a 3303 fogyatékkal elő személyt érintő költségvetés módosítást.

2009. december 7., hétfő
2009. november 27., péntekAz arab lovakról, pónilovakról, lipicai lovakról, fogathajtásról, ugrólovazásról és tenyésztésről hangzottak el előadások az első alkalommal megszervezett Székelyföldi Lovas Konferencia keretében. A Gyergyószentmiklóson megtartott rendezvény legfontosabb gondolata a Székelyföldi Lovas Bajnokság megteremetésének lehetőségei körül forgott.
2009. november 26., csütörtök

A megyei tanács döntésének értelmében a Kovászna-Kommandó útszakasz átkerül a megyei utak kategóriájába.Ez azt jelenti, hogy a hókotrás és kátyúzás költségeit is megyei önkormányzati forrásokból finanszírozzák majd.

Új hidat avattak Bodokon
2009. november 26., csütörtök

Pezsgősüveggel avatta fel Tamás Sándor megyei tanácselnök a frissen elkészült bodoki hidat. 1974-ben mosta el a patak a hajdani fahidat. 2009-ig, 35 éven át „ideiglenesen” kerülő úton közlekedtek a helyiek és a borvizet szállító teherautók is.

Sikeres Székelyföld
2009. november 25., szerdaKörnyezet - tudatosság címmel tartották a Sikeres Székelyföld fórumsorozat harmadik rendezvényét november 25-én.Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem dékánja azt mondta, a fórum célja ezúttal is szakmai igényességgel megfogalmazni konkrét javaslatokat, amelyekből további kiadványok születnek.
Jobb a háromszéki krumpli az importnál
2009. november 21., szombat

Hazánkban több szakember is állítja, hogy a Kovászna és Hargita megyében termelt krumpli tápértéke felülmúlja az importált termények minőségét, miközben a hazánkban nőtt burgonya jelentősen olcsóbb, mint az, amit az Európai Unió más országaiból importálnak.

2009. november 17., kedd

November 25-én 80. születésnapját ünnepli Egyed Ákos történész - akadémikus, Háromszék legnagyobb élő tudósa. A Gál Mózes Közművelődési Egyesület évente adományozza az Erdővidék Kultúrájáért díjat, amelyet rendhagyó módon Bodoson, Egyed Ákos szülőfalujában vehetett át a történettudós.

Magán veseközpontot létesítettek
2009. november 13., péntek

Kovászna megyében a dialízisre szorulók november 13, péntektől a B Braun Avitum magánkórház szolgáltatását is igénybe vehetik. A német–osztrák cég Európa több országában is működtet hasonló szolgáltatásokat.

2009. november 11., szerda

Bíróságon folytatja az eljárást Codrin Munteanu prefektus döntésével szemben Kovászna Megye Tanácsa.

Bölcs kompromisszum a hulladékgazdálkodási program terén
2009. november 5., csütörtök

Kovászna megye országos első helyen van a vidéki hulladéktárolók bezárása terén – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztő Egyesület alakuló-ülésén.

2009. november 5., csütörtök

Kovászna megye országos első helyen van a vidéki hulladéktárolók bezárása terén – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztő Egyesület alakuló-ülésén.

Sínre tették a Borvizek útját
2009. november 4., szerda

Hargita és Kovászna megyei önkormányzati vezetők egyeztettek Temesváron, november 4-én a Borvizek útja, nagyszabású közös székelyföldi projekt kivitelezését végző, két cégből álló konzorcium képviselőivel.

Öt éven belül európai szintű kórháza lesz Háromszéknek
2009. november 2., hétfő

Nagy a valószínűsége, hogy a pénteken leadott, a sepsiszentgyörgyi kórház felújításáról szóló uniós pályázat nyertes lesz – számolt be Kovászna Megye Tanácsának vezetősége hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

Kisbaconban, Svédül, Bendek Elekről
2009. október 30., péntek


Több tíz gyerek készített képet Benedek Elek frissen avatott szobrával Kisbaconban. A Tamás Sándor által rendhagyónak nevezett szobor életnagyságban, padon ülve ábrázolja Elek apót, aki mellé bárki leülhet.

Hírek