Itt vagy: » Hírek

Hírek

Megnyílt Erdővidék turisztikai információs irodája
2021. július 15., csütörtök

Mától a térségbe látogatók rendelkezésére áll az erdővidéki turisztikai információs iroda, amely Barót központjában, a Diákdomb szomszédságában, a Kossuth Lajos utca 142-es szám alatt található. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a megyei és a baróti önkormányzat által közösen létesített központ keddtől péntekig, 10 és 16 óra között várja az érdeklődő turistákat.

Véget ért a harmadik nemzetközi fogathajtó verseny
2021. július 5., hétfő

Az eddigi legszínvonalasabb fogathajtó versenyt láthatta a közönség az oltszemi pályán, hiszen a mezőnyt egy magyarországi fogat és az ország legjobbjai erősítették. A benevezett 18 fogat közül a díj-, akadály- és maratonhajtás összesített eredménye alapján Bartha Eduárd, a kökösi Lipicai Lovas Klub versenyzője bizonyult a legjobbnak.

Harmadik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen
2021. június 26., szombat

Tizenhét romániai és magyarországi fogat nevezett be a nemzetközi fogathajtó versenyre, amelyet július 2-4. között szervez meg az oltszemi maratonhajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Román Lovas Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.

Másfél millió lej egyházi támogatásokra
2021. június 21., hétfő

Hasznos célt szolgál az egyházak számára a megyei tanácstól kapott anyagi támogatás, mely az idén másfél millió lejt jelent – hangzott el a hétfői találkozón, amelyen a kézdiszéki és orbaiszéki történelmi egyházak vezetői aláírták a finanszírozási szerződéseket Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével.

A Hagymás-tetőnél kezdték el a felújítási munkálatokat
2021. június 18., péntek

Európai uniós forrásokból újítják fel a Barót-Olasztelek-Vargyas-Hargita megye határa közötti 16 km-es útszakaszt. A munkálatokat június közepén kezdték el, a Hagymás-tetőn, a megyehatártól Vargyas irányába zajlik az út kiszélesítése.

Értékes tenyészmén Oltszemen
2021. június 17., csütörtök

Május végétől a Szemafor Széltoló névre hallgató kisbéri-félvér ménnel gazdagodott az oltszemi Mikó-kastély lóállománya Magyarország Agrárminisztériumának és az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnak köszönhetően.  A szilvásváradi állami ménesből Háromszékre szállított tenyészállat az utolsó fedező mének egyike abból a kisbéri vérvonalból, amelynek eredete Oltszemen gyökerezik.

Megújul és bővül a belgyógyászat épülete – Újabb munkálat a megyei kórházban
2021. június 17., csütörtök

Felújítják és bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház régi épületét. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet 861 négyzetméterrel növelik meg, így az átszervezést követően a meglévő osztályok mellett itt kap helyet a rekuperációs és rehabilitációs osztály, valamint ugyancsak újonnan hoznak létre majd egy intenzív terápiás osztályt is az ideggyógyászat keretén belül. Megújul a szemészet műtőblokkja is. Elköltöztetik az épületből a radiológiát és a mágneses rezonancia képalkotó laboratóriumot. A jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon.

Újabb beruházások, fejlesztések Háromszéken
2021. június 17., csütörtök

Az egészségügyi rendszer fejlesztéséről, beruházásokról, egyházak támogatásáról döntött csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely ezúttal nem online, hanem a megyei könyvtár Gábor Áron termében személyes jelenléttel ülésezett.  

 

Fiatalokkal a fiatalokért
2021. június 16., szerda

Sikerrel zárult Kovászna Megye Tanácsának online ifjúsági konzultációja. A kérdéssort 2224 háromszéki fiatal válaszolta meg, melyből kitükröződnek a fiatalok igényei, meglátásai és jövőképük. Az eredményekről Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke sajtótájékoztatón számolt be június 16-án.

Kéznyújtás a nehéz helyzetben levőknek
2021. június 3., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa egymillió lejjel támogatja a megyében szociális tevékenységet végző civil szervezeteket. Idén nyolc szervezet pályázott sikeresen: kiemelten támogatják az otthoni idős- és betegápolást, valamint a gyerekeknek és fogyatékkal élő személyeknek kialakított nappali központok fenntartását. A támogatási szerződéseket június 2-án, szerdán írták alá a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és az akkreditált szervezetek képviselői.

Több mint négyszáz bevetésen az erdővidéki tűzoltók
2021. június 2., szerda

Pontosan egy évvel ezelőtt adták át a baróti tűzoltóállomást és rohammentőszolgálatot, azóta több mint 400 bevetésen segítettek a tűzoltók. Szerdán éves mérleget vontak a tevékenységről, az eseményen a tűzoltóság és a megyei önkormányzat vezetősége mellett jelen voltak a munkapont építését támogató helyi önkormányzatok vezetői is.

Együtt egy Zöld Háromszékért -  Kitakarítottuk a Feketeügy kézdiszéki szakaszát!
2021. május 30., vasárnap

Közel ezer önkéntes gyűjtött szemetet szombaton Kézdiszéken a Feketeügy mentén és a mellékágak partjainál. Többnyire fiatalok voltak jelen, de vettek részt szép számban felnőttek, egész családok is a nagyszabású takarítóakción, amelyet a Zöld Háromszék program részeként szerveztek a lemhényi ifjak kezdeményezésére. Hatezer zsáknyi szemét gyűlt össze, amelyet a lécfalvi hulladéklerakóhoz szállítanak. A PET-palackok, építkezési törmelékek mellett az önkéntesek hűtőszekrényt, kanapét is találtak a martra kidobva.

Háromszék nagyasszonyára emlékeztek
2021. május 27., csütörtök

Szentmisével emlékeztek Háromszék nagyasszonyára, Báró Zágoni Szentkereszty Stephanie-re, akit a szerteágazó jótékonykodás és az intézményalapítói tevékenység mellett korát megelőző nevelési szemlélet is jellemzett „Azon szikrát, melyet meggyújtottunk, elaludni ne hagyjuk, hanem mielőbb élő lánggá fejlesszük” – ezzel a mottóval szervezték meg szerdán az intézményalapító emléknapját a kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pontban, amelynek udvarán ma is megtalálható a tiszteletére épített kápolna, ahol a bárónő végső nyughelye is van.

Gyarapodó, gazdálkodó önkormányzat
2021. május 27., csütörtök

A megyei fejlesztésekhez, az egészségügyi rendszer bővítéséhez kapcsolódtak a legfontosabb napirendi pontok a csütörtöki, online tartott tanácsülésen. Ez alkalommal Kovászna Megye Tanácsa elfogadta az elnöki jelentést is, amely a megyei önkormányzat tavalyi évi működését foglalja össze.

Zöld Háromszék – Nagytakarításra készül a megye
2021. május 17., hétfő

Fiatalok kezdeményezésére május 29-én, szombaton rendkívüli takarítási akciót szerveznek Kézdiszéken. Hétszáz önkéntessel, 11 közigazgatási egységben a Feketügy 33 km-es partszakaszát, valamint 153 km-en a 12 mellékágat takarítják ki. A megyei takarítási akció része a Kovászna Megye Tanácsa által indított Zöld Háromszék programnak. A szemétgyűjtés első állomásáról hétfőn Oroszfaluban tartottak sajtótájékoztatót, a Kászon-patak partján, nem messze onnan, ahol a Feketeügybe ömlik.

Készen állunk egy fenntarthatóbb életre
2021. május 13., csütörtök

A fenntartható gazdaság és életmód a jövő kulcsa. Ennek a megvalósítását fogalmazta meg és dolgozta ki 17 célkitűzésben a kormány fenntartható fejlődésért felelős főosztálya. Az Agenda-2030-ban rejlő gazdasági, környezeti és szociális lehetőségeket ismertette Borbély László államtanácsos Sepsiszentgyörgyön, május 12-én.

Háromszékről sugározza a jókedvet a Digi FM
2021. május 12., szerda

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület meghívására Háromszékre érkezik az ország egyik legnépszerűbb reggeli rádiós műsora, a Matinalul Digi FM. Május 17-21. között a sepsiszentgyörgyi Turisztikai Információs Iroda a Digi FM reggeli műsorának stúdiójává alakul át.

Modernizálják a megyei kórház sürgősségi osztályát
2021. május 11., kedd

Indul a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának bővítése, korszerűsítése. Az építkezési munkálatok kivitelezési szerződését hétfőn írták alá a székelyudvarhelyi Viaduct kft-vel.

Mikóújfaluban újraindult a délutáni oktatás
2021. május 6., csütörtök

Május 5-től huszonkét mikóújfalusi kisdiák részesül délutáni oktatásban és meleg ebédben Kovászna Megye Tanácsa, a Diakónia Alapítvány, Mikóújfalu önkormányzata és a helyi Fejér Ákos Általános Iskola együttműködésének köszönhetően.

Tisztelgés a Székely himnusz előtt - Keletkezéstörténetéről szerveznek tudományos ülésszakot
2021. május 4., kedd

Egy évszázada született a Székely himnusz, a centenárium tiszteletére pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2021 októberében tudományos ülésszakot szervez. A Székely himnuszként közismertté váló költemény Csanády György tollából született 1921-ben, a műhöz Mihalik Kálmán szerezte a zenét. Első előadása 1922. május 22-én volt Budapesten, az Aquincumban egy májusi ünnepségen volt, ahol a zeneszerző is megjelent.

2021. április 21., szerda

Nagy sikernek örvend a Kovászna Megye Tanácsa által elindított online ifjúsági konzultáció, amelyet öt nap alatt több mint ötszázan töltöttek ki. A magyar és román fiatalokat egyaránt megszólító kérdőív eredménye a megyei ifjúsági akcióterv alapját képezi majd.

2021 az újraindítás éve – elfogadták az idei költségvetést
2021. április 16., péntek

Elfogadta idei költségvetését Kovászna Megye Tanácsa. Csütörtöki online tartott ülésén a megyei önkormányzat egy fejlesztés-orientált költségvetésről szavazott, a bevételek 55 százalékát közberuházásokra, 45 százalékát fenntartásra fordítják.

Novák Eduárd Háromszéken: Visszaadni a hazai sport erejét és becsületét
2021. április 9., péntek

Megyei és városi vezetőkkel, valamint sportegyesületek és klubok, illetve ifjúsági szervezetek képviselőivel találkozott Novák Eduárd sport- és ifjúsági miniszter április 9-i háromszéki látogatása során. A paralimpikon a találkozó végén a megyeszékhelyi Sepsi Arénában sajtótájékoztatón összegezte tapasztalatait, ismertette a helyeik által megfogalmazott igényeket.

Képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára
2021. március 25., csütörtök

Pályázati alapismeretek és lehetőségek, marketingstratégiák és közönségkommunikáció – képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára

Kiemelt szerep a helyi és megyei beruházásoknak
2021. március 24., szerda

Tekintettel a fokozódó járványtani helyzetre Kovászna Megye Tanácsa szerdai online ülésének legfontosabb döntései az egészségügyhöz és beruházásokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódnak. Ugyanakkor a testület, Romániából elsőként, politikai nyilatkozatot fogadott el a Minority SafePack, európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására.

 

A szabadság színeváltozásai
2021. március 16., kedd

Újonnan vásárolt Miklóssy-festmény látható a Lábas Házban

Március 15-én, ideiglenes kiállítótérben, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban nyitotta meg új tárlatát a Székely Nemzeti Múzeum. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és alakjait felidéző, az intézmény képzőművészeti és történelmi gyűjteményeinek műtárgyait egymással párbeszédbe állító kiállításon eddig soha be nem mutatott, vagy újonnan vásárolt műtárgyakat láthat a nagyközönség.

 

Stratégiai együttműködést kezdeményez a BBTE a háromszéki önkormányzatokkal
2021. március 4., csütörtök

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), valamint Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala stratégiai partnerségi szerződés megkötésére készül. Ennek megalapozása érdekében 2021. március 3-án megbeszélést tartott a BBTE képviseletében dr. Soós Anna oktatásért, valamint dr. Markó Bálint, a kihelyezett tagozatokért és a nem hagyományos oktatásért felelős rektorhelyettes a megyei tanács képviselőjével, Tamás Sándor tanácselnökkel, valamint az önkormányzat képviseletében bekapcsolódó Antal Árpád polgármesterrel. A találkozón részt vett dr. Cziprián-Kovács Loránd, a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat igazgatója és dr. Csák László, a Közigazgatás szak koordinátora.

Startup vállalkozásokat támogat Kovászna Megye Tanácsa
2021. március 3., szerda

Hét új vállalkozást támogat egyenként 100-100 ezer eurós vissza nem térítendő finanszírozással Kovászna Megye Tanácsa az európai uniós Social Economy Start Up gazdaságélénkítő programja által. Az első öt - négy háromszéki és egy kolozsvári - céggel március 3-án kötöttek szerződést.

Édes ízek Székelyföldről – süteményeskönyv a kürtősfesztivál zsűrijétől
2021. március 2., kedd

Megjelent Székelyföld első süteményeskönyve, az Édes ízek Székelyföldről című kötet, amelynek célja népszerűsíteni a kürtőskalácsot, ugyanakkor ízelítőt adni a térség kedvelt édességeiből. A szerzőcsapat a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljának zsűrije, amely saját recepteket adott közre, ugyanakkor a könyvben – a fesztivál témájához hűen – a kürtős többféle változata is szerepel. A kötetet sajtótájékoztatón mutatták be a szerzők jelenlétében, kedden Sepsiszentgyörgyön.  

Hírek