Itt vagy: » Hírek

Hírek

Elkezdődött a Mobilitás Hete
2010. szeptember 16., csütörtök

Háromszéken idén is megszervezik az autómentes közlekedést népszerűsítő rendezvényt a Mobilitás Hetét. Bár a kezdetekkor sokan kételkedve tekintettek a kezdeményezésre – azonban az elmúlt évek pozitív visszhangja arról tanúskodik, hogy Székelyföldön is teret hódít a környezettudatos gondolkodásmód.

Kulturális Örökség Napjai
2010. szeptember 15., szerda

Szeptember 17 – 19. között Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ megszervezi a Kulturális Örökség Napjait. A rendezvénysorozat teljes programját ide kattintva tekinthetik meg.

Emlékezni és  megbocsátani
2010. szeptember 13., hétfő

1950. szeptember 22-én Gidófalván két fiatalembert, Zsigmond Andrást és Jancsó Vilmost kivégeztek, hat családot kulákság vádjával Dobrudzsába száműztek, miután a faluban lázadás tört ki az erőszakos kollektivizálás ellen.

Zajlanak az árvízvédelmi munkálatok
2010. szeptember 13., hétfő

Kovászna megye 13,7 millió lejt kapott a kormány sürgősségi alapjából árvízkárok helyreállítására. Első körben 10 millió, második körben 3,7 milliót utaltak ki a Râmnicu Vâlcea-i székhelyű Olt Vízügyi Igazgatósághoz, ezeket az összegeket Kovászna megyei munkálatokra kell költeni.

2010. szeptember 9., csütörtök

Közel 30 ezer háromszéki személy kap élelmiszersegélyt az Európai Unió Élelmezési Készenléti Alapjából.

2010. szeptember 9., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi ülésén dönt az iskolásoknak biztosított alma-programról – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ötvenmillió euró Háromszéknek
2010. szeptember 9., csütörtök

A pályázás legszebb része a terv megálmodása, azonban a dokumentáció összeállítása és a szerződés aláírása után kezdődik a neheze – hangsúlyozta Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

2010. szeptember 7., kedd

Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, az Erdélyi Összművészeti Egyesület és a Projekt csoport meghirdeti a Projekt 3-at.

Biblionet: vonzóbb és hatékonyabb háromszéki közkönyvtárak
2010. szeptember 6., hétfő

A Kovászna megyei közkönyvtárak új, korszerű szolgáltatással bővítik kínálatukat idén ősztől. A Biblionet – A világ a könyvtáramban elnevezésű országos program keretében lehetővé válik a felhasználók számára az internetes szolgáltatással ellátott számítógépekhez való ingyenes hozzáférés.

2010. szeptember 1., szerda

Közel 16 millió lejt vettek vissza Kovászna megyétől a legutóbbi költségvetés kiigazításakor, az erről szóló határozatot a szerdai rendkívüli tanácsülésen fogadta el a megyei önkormányzat, ezt követően a helyi tanácsoknak is határozatot kell hozniuk a visszavett összegekről.

Célegyenesben a megye hulladékgazdálkodási rendszere
2010. augusztus 31., kedd

Várhatóan jövő héten aláírják a szerződést az integrált hulladékgazdálkodásról szóló uniós pályázat szerződését. A projekt összértéke 24,5 millió euró, amely Kovászna Megye Tanácsának az eddigi legnagyobb értékű nyertes pályázata. A szerződés aláírásáról szóló jó hírt Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter jelentette be kedden, Árkoson, ahol az RMDSZ parlamenti frakciói tartották kihelyezett ülésüket.

Székelyföldi borvízszemle Dugásfürdőn
2010. augusztus 28., szombatTalán az utolsó igazi nyári napon sikerült megszervezni a negyedik Aquarius, a borvíz ünnepét Csíkdánfalva mellett, Dugásfürdőn. Szombaton benépesült a mezotermál vizes medence melletti zöld övezet, sátrak sorai teltek fel finomabbnál finomabb ásványvizekkel, immár Székelyföldről.
IV. AQUARIUS – A borvíz ünnepe
2010. augusztus 28., szombat

Idén nem csak háromszéki borvizek teszik pezsegővé a hangulatot a IV. Aquariuson. A Borvizek ünnepére ezúttal a csíkdánfalvi Dugásfürdőn kerül sor augusztus 28-án, ahol sok ásványvízforrás nedűjét lehet megkóstolni. Nem maradnak el a versenyek sem...

IV. Aquarius – a borvíz ünnepe
2010. augusztus 25., szerda

Kovászna Megye Tanácsának turizmussal foglalkozó egyesülete idén másodszor Hargita Megye Tanácsával közösen szervezi meg a IV. AQUARIUS – a borvíz ünnepét a dánfalvi Dugásfürdőn 2010. augusztus 28-án. Szerdán Csíkszeredában beharangozó sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Birtalan József megyemenedzser és Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Szent István szobrot avattak
2010. augusztus 22., vasárnap

Szentkirályban a hétvége többszörös okot adott a vígasságra: elkészült a falu címere és zászlója, első alkalommal rendeztek falunapokat és a falu hatalmas ajándékot kapott: országalapító István királyunk mellszobra is megtalálta méltó helyét a település központjában.


Honvédszobor visszaállítása - Rétyi Nyír
2010. augusztus 21., szombat

A hányatott sorsú, rétyi honvédszobor visszaállításának ünnepségére kerül sor 2010. augusztus 21-én, szombaton déli 12 órakor. Gabay L. másfélszeres életnagyságú, homokkő alkotás újabb 32 év után, 2009. november 27-én került ismét napvilágra. A Nagy Benjámin szobrász, restaurátor vezette restaurálás után a magyar honvéd szobra eredeti formájában "tér haza".

65 év után hazatért a rétyi honvédszobor
2010. augusztus 21., szombat

Ismét eredeti helyén áll a rétyi honvédszobor, amelyet 1944-ben a "felszabadító" katonák megcsonkítottak, majd 1977-ben a román diktátor, Ceauşescu látogatásának előkészítésekor elástak.

Őrtüzek Szent István ünnepén
2010. augusztus 20., péntek

Háromszéken idén 30 községben gyújtanak lármafát augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás ünnepének estéjén.

Háromszékiek a Kolozsvári Magyar Napokon
2010. augusztus 18., szerda

Kolozsváron először rendeznek Magyar Napokat: a város eddigi rendezvényei kevés kulturális teret biztosítottak a magyar lakosság számára. A több napos rendezvénysorozaton Kovászna megye is képviselteti magát.

20 éves a Háromszék Táncegyüttes
2010. augusztus 17., kedd

20 éves a Háromszék Táncegyüttes. Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2010 szeptember 21-23 között Sepsiszentgyörgyre megünnepelni a Háromszék Táncegyüttes húszéves születésnapját.

Újabb támogatást adnak az árvízkárosult községeknek
2010. augusztus 11., szerda

Újabb összeggel segíti a megyei önkormányzat az árvíz sújtotta településeket. Tamás Sándor a megyei tanács elnöke elmondta, 300 ezer új lej segélyt utalnak az áradások által okozott károk helyreállítására.

195 év költségvetése kéne
2010. augusztus 3., kedd

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter látogatása óta felgyorsult az árvízkárok megelőzését célzó munkálatok üteme. A Kovászna Megye Tanácsa által nyújtott gyorssegély után a minisztérium hatalmas összege, valamint a vízügy erőforrásait is felhasználva már elkezdődtek a munkálatok.

Zászlóátadás a Köpec napokon
2010. augusztus 1., vasárnap

Művészettörténeti előadással, koncertekkel és lacikonyhákkal ünnepeltek Köpecen. A megye zászlóját ünnepi keretek közt adta át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a helyi református templomban tartott istentiszteleten.

13 hidat újítanak fel a 12-es országúton
2010. július 30., péntek

Idén a DN12-es országúton 13 híd javítására kerül sor Sepsiszentgyörgy és Sepsibükszád között. A munkálatokat július közepén kezdte meg a kivitelező cég, ezért ezen az útvonalon forgalomkorlátozásra kerül sor. Kovászna Megye Tanácsa az autósok és a lakosság megértését kéri.

Borbély: az erdélyi megyékben a legnépszerűbb a  Zöld Ház program
2010. július 30., péntek

A szerdai kormányülésen Kovászna megye a május-júliusi árvizek által megrongált gátak feljavítására, patakmedrek kitisztítására 10 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott a Környezetvédelmi Alapból – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter július 30-án, Sepsiszentgyörgyön.

Honismereti és kapcsolatteremtő tábor Hunyad megyében
2010. július 27., kedd

Idén kilencedik alkalommal került sorra Hunyad megyében a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület által szervezett honismereti és kapcsolatteremtő tábor, melyben 11 háromszéki, erdővidéki és 15 vajdahunyadi diák vett részt.

Segélyt az árvízkárosultaknak
2010. július 22., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa a júliusi 22-i soros ülés keretében, csütörtökön támogatást szavazott meg az árvíz sújtotta települések számára, döntött a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetőtanácsában résztvevő személyekről, valamint hivatalosan is átvették a kórházat.

A légyölő galócától a vargányákig
2010. július 20., kedd

Európa szerte is ritka eseménynek számít a profi gombászok tábora. A László Kálmán Gombászegyesület 10. alkalommal szervez ilyen tábort, ahol gombászdiplomát lehet szerezni, sőt gombákból, illetve gombák fényképeiből kiállítást is tartanak. A mérgező és finom gombák közt akad olyan is, ami régebb csak Ausztráliában volt honos.

Magyar összefogás – hogyan tovább
2010. július 19., hétfő

Az összefogás olyan, mint a házasság, akarat kell mindkét fél részéről – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a II. Háromszéki Szabadegyetem péntek délelőtti előadásán, ahol Antal Árpád Andrással, Sepsiszentgyörgy polgármesterével és Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökével együtt a magyar összefogás jövőjéről beszélgettek.

Új szemléletre van szükség az árvízvédelem terén
2010. július 19., hétfő

A Debren, a Kászon és a Barót patakok medrének rendbetétele illetve szabályozása az idei prioritás Kovászna megyében árvízvédelmi szempontból.

Hírek