Itt vagy: » Hírek

Hírek

Internetről érkezett álom
2013. március 15., péntek

Idén a szokásos március 15-i megemlékezés mellett Sepsiszentgyörgy központjában újabb körképet vehettek birtokba a megyeszék lakói. A városközpontban a virtualisszekelyfold.ro honlapon is megtekinthető panorámákból válogatott szabadtéri kiállítás Székelyföld különböző helyszíneit ábrázolja.

Idén is ünnepnap március 15.
2013. március 13., szerda

Az eltelt két év gyakorlata után természetessé vált, hogy március 15. munkaszüneti nap Kovászna Megye Tanácsánál. A megyei köztisztviselők azóta ünnepelhetik szabadon március idusát, amióta az erre vonatkozó rendelkezéseket 2011-ben befoglalták az önkormányzat kollektív munkaszerződésébe.

Háromszékiek Európában - fotópályázat
2013. március 13., szerda

A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ fotópályázatot hirdet Háromszékiek Európában címmel. A pályázat célja megmutatni az európai kontinens sokszínűségét, szépségeit a háromszéki emberek szemével. A pályázatra amatőr fotósok jelentkezhetnek Európa bármelyik országában készített fotókkal.

Kisebb és hatékonyabb régiókat
2013. március 6., szerda

Tegnap, Szebenben a Központi Fejlesztési Régió (Brassó, Maros, Fehér, Kovászna, Hargita, Maros megye) soros ülésén a Régió Tanácsának elnöke, Tamás Sándor elmondta, hogy az elkövetkező időszakban a kevesebb megyét magába foglaló fejlesztési régiókra van szükség.

Projektorientált a költségvetés
2013. február 28., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsának februári soros ülésén a testület elfogadta a személyi jövedelmi adóból, valamint a hozzáadott értékadóból visszaosztott összegekre vonatkozó határozatot.

Felújított kultúrotthont adtak át Kálnokon
2013. február 23., szombat

A helyi, a megyei önkormányzat valamint a közösség összefogásának és munkájának eredményeként adták át szombaton Kálnokban a felújított kultúrotthont.

Kolozsváron is bemutatkozott az EMŰK
2013. február 22., péntek

z Erdélyi Művészeti Központ a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület kiállítótermében nyitotta meg pénteken második gyűjteményes kiállítását.

Európának fel kell találnia újra önmagát
2013. február 15., péntek

Február 11-13 között került sor Bukarestben a Polgárok európai évének nyitórendezvényére és a Europe Direct információs hálózat új generációjának bemutatására.

Aláírták az első szerződést
2013. február 11., hétfő

A Központi Fejlesztési Régió Ügynökségnél nyert több mint 20 millió euró értékű pályázat, amely a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítését célozza új szakaszhoz érkezett.

A Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót
2013. február 8., péntek

Békés megye szolidarizálva testvérmegyéivel Kovászna és Hargita megyével az önkormányzat épületében kitűzte a székely zászlót. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a Kovászna Megye Tanácsához, Tamás Sándornak címzett levelében írja: „Aki belép az önkormányzat hivatalába, az a megyei zászló, a magyar zászló és az európai uniós zászló mellett, méltó helyen ott láthatja a kék alapon hosszanti arany sávot, valamint holdat és csillagot ábrázoló székely zászlót is.”

Közös székelyföldi ügyeket egyeztettek
2013. február 5., kedd

Az idei év első közös munkaülését tartotta meg a két székelyföldi önkormányzat vezetősége kedden délelőtt Sepsibükszádon, a két megye határán fekvő Csíki Határ Fogadóban. Napirenden szerepeltek a közös turisztikai-, Székelyföld népszerűsítésére vonatkozó ügyek, a közös kiadványok szerkesztése, ugyanakkor a közös események időpontjainak egyeztetése.

A Körmagyar tánc megalkotójára emlékeztek
2013. február 2., szombat

Táncszerzeményeit hosszú újságcikkek méltatták az 1800-as évek derekán, táncosként, koreográfusként és táncmesterként sokan ismerték Szöllősy-Szabó Lajost, a kézdiszentléleki születésű művészt.

Az Auchan polcaira kerülhetnek a Székely Termékek
2013. február 1., péntek

A múlt hét folyamán harmincöt székelyföldi termelőnek volt lehetősége bemutatkozni az Auchan Magyarország Kft. képviselőinek szervezett termékmustrán, amelyet Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében és előterében tartottak.

Hangsúly a hátrányos helyzetűekkel való törődésen
2013. január 31., csütörtök

Fejér László megyei tanácsos mandátumának jog szerinti megszűnéséről, továbbá a szociális szolgáltatások fenntartásáról is döntött a mai, soros ülésen Kovászna Megye Tanácsának testülete.

Sajtkészítő kurzus indul
2013. január 23., szerda

Az elkövetkező napokban 20 féle sajt elkészítését sajátítják el azok, akik részt vesznek a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara szervezésében induló sajtkészítő tanfolyamon.

Hármas könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján
2013. január 22., kedd

Január 22-ét, a Magyar Kultúra Napját Háromszéken is megünnepelték. A rendezvények gyakran regionális jelleget kapnak: Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld Települései könyvsorozat első köteteit, valamint a Nagyjaink sorozat ötödik kötetét mutatták be.

Tisztújítás és agrárkonzultáció
2013. január 18., péntek

A Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete a megye legerősebb egyesülete, amelyben az intézményes együttműködés és az összefogás tapasztalható – hangzott el a megyei gazda egyesület éves közgyűlésén.

Folytatódik a Székelyföld-szórvány program
2012. december 26., szerda

Az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány program keretében 2012-ben is több tucat közös kezdeményezés valósult meg. Sok ezer magyar ember vehetett részt Hunyad, Fehér, Szeben és Háromszék (Kovászna) megyékből ezeken a programokon. Számos pozitív visszajelzés érkezett, mely erősítette és erősíti a munkát és a jó ügy szolgálatába állított meggyőződést.

Bod Péter év: 17 helyszínen zajlott
2012. december 19., szerda

Sikeres volt a Bod Péter Emlékév: 17 helyszínen sok száz résztvevővel, fiatalokat és az idősebb generációt is megmozgató rendezvények, könyvtárhasználati vetélkedő, kulturális programok, könyv, szoborállítás és rövidfilm is készült a Bod Péter Emlékév égisze alatt.

Költségvetés kiigazítással zárták az évet
2012. december 17., hétfő

Az év utolsó rendes tanácsülésére került sor ma a megyei tanácsnál. A testület tagjai többek között a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításról és kiigazításról is szavaztak.

Költségvetés kiigazítással zárták az évet
2012. december 13., csütörtök

Az év utolsó rendes tanácsülésére került sor ma a megyei tanácsnál. A testület tagjai többek között a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításról és kiigazításról is szavaztak.

Felújították a mentőállomást
2012. december 4., kedd

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház udvarán található épületben állomásoznak a Sepsiszentgyörgyöt és környékét kiszolgáló mentőautók. A szemlélő, most már egy teljesen felújított épületet lát.

Megnyitotta első tárlatát az EMŰK
2012. november 24., szombat

Az Erdélyi Művészeti Központ megalakulása óta alig tel el pár hét: az erdélyi magyar képzőművészeti múzeum elődjeként működő intézmény azonban ennyire csekély idő alatt is látványos eredményt mutatott fel: a régió híres képzőművészei hagyatékából nyitott tárlatot.

Elsőként Háromszéken támogatják az iskola utáni tevékenységeket
2012. november 22., csütörtök

Kovászna Megy Tanácsa november 22-i soros ülésén Tamás Sándor önkormányzati elnök bejelentette: megyei támogatást igényelhetnek azok az iskolák, a hol az oktatás után szervezett jelleggel felkészítőket, az oktatással összefüggő tevékenységet folytatnak.

Megyehatárok feletti együttműködés
2012. november 15., csütörtök

A Székelyföld-Brassó szórvány együttműködés felelőseként Markó Attila, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselőjelöltet bízzák meg – jelentette ki Tamás Sándor ma Brassóban.

Potsa programmal Székelyföldért
2012. október 31., szerda

Széki szintre lebontott átfogó fejlesztési program jelenti Háromszék számára a kitörés lehetőségét – fogalmazott a megyeházán Klárik László az önkormányzat leköszönő megyemenedzsere. A részletes fejlesztési programot a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program tartalmazza.

Három felekezet templomát újították fel
2012. október 27., szombat

A kézdivásárhelyi evangélikus templom különleges: az épületet ugyanis nem csak a lutheránus, hanem a református, valamint az unitárius hitközösségek is használják.

Szabad út az Erdélyi Művészeti Központnak
2012. október 25., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK). A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK.

Sepsiszentgyörgyön a székelyek pecsétje
2012. október 18., csütörtök

Két hónapig lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a székely nemzet, 1661-ben készült, eredeti, ezüst pecsétje. Továbbá régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a Székely Nemzeti Múzeum látogatóit.

Ritkaság számba megy a fogyatékkal élők tábora
2012. október 17., szerda

Három, színes ház, bibliai jelenetekkel tarkítva, messze a város és az út zajától: ezzel fogadja az Írisz Tábor a fogyatékkal élő fiatalokat, gyermekeket Sepsikőröspatakon. Az ingatlanokat október 19-én adták át, a további építkezésről azonban máris álmodnak a Diakónia Keresztény Alapítvány működtetői.

Hírek