Itt vagy: » Hírek

Hírek

Kétnyelvű levéllel tiltakoznak a prefektus eljárása ellen
2013. november 26., kedd

„Úgy vélem, hogy Dumitru Marinescu prefektus beállt azok sorába, akik Kovászna megyében a magyarok és románok békés együttélése mellett foglalnak állást, ám ő cselekedeteivel a közösséget bolygatja” – fogalmazott Tamás Sándor.

Háromszéki IGEN a népszavazásra
2013. november 26., kedd

Kovászna Megye Tanácsa csütörtökön elfogadta a székelyföldi fejlesztési régióról szóló népszavazás kiírását. Több mint egyórás vita után a testület RMDSZ, MPP és EMNP 26 képviselőjének támogatásával, és az USL 4 tanácsosának ellenszavazatával eldőlt, hogy december 8-án referendumot szerveznek Kovászna megyében, ahol a következő kérdést teszik fel: „Egyetért-e azzal, hogy Kovászna megye, Hargita és Maros megyékkel együtt egy fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely központtal?”

Tamás Sándor: kiállunk Sikó Imre mellett
2013. november 26., kedd

Döbbenettel vette tudomásul Kovászna Megye Tanácsa, hogy szerdán a Megyei Közrendészeti Hatóság soros ülése után történt események atrocitásba fulladtak. Sikó Imre Bölön község polgármestere, testvére és egy helyi fiatal tanácsos esetében fogvatartást rendelte el az ügyészség.

Diplomás sajtkészítők Kovászna megyében
2013. november 19., kedd

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara az AgroSIC Egyesület közreműködésével akkreditált alapfokú sajtkészítő tanfolyamot szervezett a megyében, amelynek végén a résztvevők az Európai Unió által elismert oklevelet kapnak.

Támogatás a Sepsi SIC-nek
2013. augusztus 29., csütörtök

További 49 ezer lejes támogatást kap a Sepsi SIC sportegyesület, amelynek kosárlabdacsapata az egyetlen olyan hazai együttes, amely részt vesz a FIBA Kupáért folytatott küzdelmen – döntött a megyei tanács soros ülésén. (Mint ismeretes Kovászna Megye Tanácsa az egyesület éves költségvetésének 49 százalékát finanszírozza.)

A Schweighofer ügyében választ vár a Megyei Tanács
2013. augusztus 22., csütörtök

Csütörtökön, augusztus 22-én került sor a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre tervezett, rétyi beruházásával kapcsolatos közmeghallgatásra. A cég által bemutatott környezetvédelmi hatástanulmányt illetően a megyei önkormányzattól több észrevétel is érkezett.

Kell a magyar felirat
2013. augusztus 21., szerda

A Diszkriminációellenes Tanács igazat adott Tamás Sándornak a megyei levéltár magyar feliratára vonatkozó keresetében. Kovászna Megye Tanácsának elnöke azután terelte jogi útra a magyar felirat ügyét, hogy az intézményre számos felszólítás ellenére sem került magyar szöveg.

Több medencét kap Kisbacon
2013. augusztus 6., kedd

Szerdától tíz napon keresztül ismét az összefogásé, az együttmunkálkodásé a főszerep. Ebben az időszakban az Ars Topia Alapítvány vezetésével magyarországi tájépítészek, egyetemi hallgatók, valamint a helyiek bevonásával a Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka program keretében Kisbacon határában újabb népi fürdő épül.

Székely búza a Magyarok Kenyerébe
2013. augusztus 3., szombat

„Székelyföld szerves része a magyar nemzetnek – vagy fordítva is mondhatnánk, a magyar nemzet, nem képzelhető el a székelyek nélkül. Éppen ezért tartjuk helyénvalónak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az idén is vegyünk részt a Magyarok Kenyerének megsütésében” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke.

Díjazták az almás kisfilmeket
2013. augusztus 2., péntek

Kovászna megyéből összesen öt iskola vett részt a megyei önkormányzat által az Alma Program keretében meghirdetett rövidfilm pályázaton: a legaktívabb iskola, a három elkészített kisfilmmel a Mikes Kelemen Főgimnázium volt, azonban a résztvevők közt több vidéki iskola is szerepel. A díjazásra az augusztus elsején zajló tanácsülés keretében került sor.

Megmentették a Mezőgazdasági Kamarát
2013. augusztus 1., csütörtök

A kormány pénzmegvonása miatt már áprilistól nem kapnak fizetést a Kovászna Megyei Agrárkamara alkalmazottai. Azóta több alkalmazott is elment az intézménytől. A mai rendkívüli tanácsülés keretében befoglalták a költségvetésbe azt a pénzösszeget, amelyet a kormánytól sikerült kicsikarni, annak érdekében, hogy továbbra is működhessen az intézmény.

Lugio tábor
2013. július 31., szerda

Kovászna és Baranya testvérmegyék között, a megyei önkormányzatok támogatásával közel öt éve kerülnek megszervezésre azok a gimnazistáknak szóló cseretáborok, amelyek célja többek között az ismerkedésen túl a különböző történelmi korok megismerése, a néprajzi ismeretek gyarapítása, kézműves foglalkozásokon való részvétel, és természetesen a szórakozás. Az idén Dunaszekcsőn július 16-21 között megrendezett kelta- és honfoglalás kori táboron kilenc kézdiszentléleki gyermek vett részt.

100 év után újraalakult a tűzoltószövetség
2013. július 16., kedd

Érces hangú rézfúvósokra, piros villogásra és tizenegy község önkéntes tűzoltóinak az érkezésére ébredt Kézdivásárhely központja vasárnap. A június 16-i megyei tűzoltóverseny díszes felvonulással vette kezdetét.

Nyeregben a székelyek
2013. július 13., szombat

Székelyföldön egyre több a lovas rendezvény, amelyek iránt nem csak idehaza nagy az érdeklődés, hanem a határon túlról is számos érdeklődő kíséri figyelemmel: ezek közt az első helyen szerepel a Székely Vágta.

Hungarikum Napok háromszéki értékekkel is
2013. július 13., szombat

A tavalyi sikereken fellelkesedve idén három naposra szervezték a Hungarikum Napokat Nagyszebenben. Természetesen bővült a kínálat, az első nap erdélyi és nemzeti értékeinkről, lehetőségekről és minőségről tartottak előadásokat magyarországi és erdélyi előadók a Hungarikumok és Nemzeti Értékek című konferencián, este borkóstolón vehettek részt a jelenlevők. Szombaton a szabadtéri programok sokasága közül választhattak az érdeklődők az Astra Nemzeti Szabadtéri Falumúzeumban.

Ezer Székely Leány Napja
2013. július 6., szombat

Július 6-án, szombat délelőtt székely ruhába öltözött Csíkszereda központja, ahol több mint ezer leány és legény ropta a közös táncot a Szabadság téren az Ezer Székely Leány Napja rendezvény nyitányaként.

Átadták az oltszemi kezelőközpontot
2013. július 5., péntek

Verőfényes napsütés, fúvószenekar és a nyár közepén tartott falunapok hangulata jellemezte a Borvíz Útja program keretében elkészült oltszemi kezelőközpont átadását. Október 7-én, pénteken már parkosított környezet, turisztikai katalógusokba illő épület, fedett mofetta és forrás várta az épület avatójára érkező helybélieket.

VII. Aquarius
2013. június 28., péntek

Június 29-én kerül sor az Aquarius – a borvíz ünnepe rendezvényre a csernátoni Malom feredőnél. Az Ika-vár alatti fürdő tavaly kalákával volt felújítva és olyan érték, ami kétszeresen szolgálja a csernátoniakat és háromszékieket.

Jogilag megsemmisítették Kovászna megye zászlaját
2013. június 21., péntek

Tegnap jogerősen érvénytelenítette a Kovászna megye zászlajáról hozott megyei önkormányzati határozatot a Brassói Táblabíróság, amely helyet adott Kovászna megye volt prefektusa, Codrin Munteanu fellebbezésének, és megváltoztatta a Kovászna Megyei Törvényszék alapfokon hozott - az önkormányzat számára kedvező - ítéletét.

Gáj Nándor a Művészeti Népiskola új igazgatója
2013. június 20., csütörtök

Soros tanácsülés keretében döntött ma Kovászna Megye Tanácsának testülete a megyei önkormányzat hozzájárulásának növeléséről a Vadon Egyesület vagyonában, a megyei érdekeltségű közintézmények 2013-as évi költségvetésének a kiigazításáról, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Korház személyzete egyéni szakmai teljesítménye értékelési kritériumainak jóváhagyásáról, továbbá a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola új igazgatójának kinevezéséről is.

Grundtvig Műhely
2013. június 10., hétfő

Autonómiák gyakorlatban: video

Erdővidéken toboroztak a huszárok
2013. június 9., vasárnap

Cifra arany díszítésű kék ruháikkal a Háromszéki Huszártoborzó negyedik éve vonzza fiatalok és idősek tekintetét: a verbuválás ezúttal Erdővidéken zajlott.

Háromszék idegenforgalmi értékei másképp
2013. június 6., csütörtök

Háromszéken kevesen érzékelik a hagyományos székely falu turisztikai lehetőségeit: a The Healing Sources (Gyógyító Források) angol szerkesztői szerint az újhagyma és a zsíros kenyér lehet régiónk csalogatója.

Sylvester Lajos nevét viseli a könyvtár
2013. június 2., vasárnap

„…a jövőt csak a múltra alapozva tudom elképzelni” – hirdeti a csernátoni könyvtáron elhelyezett emléktábla Sylvester Lajos szavait. A háromszéki publicista, író, művelődésszervező nevét június 2-án, vasárnap vette fel a községi könyvtár.

Családnap a kastélykertben
2013. június 1., szombat

Koncerttel, játékokkal, szabadtéri fénykép és grafikai kiállítással, családi ebéddel, és óriáskenyérrel ünnepelték június elsején, szombaton a Székely Családok Napját Kovászna megyében.

Pályázati felhívás az Alma Programhoz
2013. május 31., péntek

Pályázatunk nyereményei: felszerelés az iskola biológia, kémia laboratóriumai számára (mikroszkópok, kísérleti felszerelés, metszetek), amelynek összértéke meghaladja a 10.000 eurót.

Orvosi lakások épülnek
2013. május 30., csütörtök

A megyei önkormányzat rendkívüli tanácsülés keretében fogadta el a Dr. Fogolyán Kristóf orvosai számára szolgálati lakás építését szorgalmazó határozatot.

Alaptalanul vádaskodik Lăcătușu
2013. május 29., szerda

Januárban tett feljelentést a Ioan Lăcătuşu nevével fémjelzett Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Fóruma nevű szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A szervezet azt kifogásolta, hogy Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke egy korábbi nyilatkozata során különbséget tett a megyében régóta honos románok, valamint az egykori Securitatea által betelepített román ajkú lakók közt.

Tiszta környezet, gazdag vidék!
2013. május 22., szerda

Szerdán Sepsiszentgyörgyön a Vadász utcai sportcsarnokban zajlott a Kovászna Megye Tanácsa által, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer részeként az a lakosságot tájékoztatató és tudatosítási tevékenység, amelyen a megyeszékhelyi diákok vettek részt.

A húsmarhatartásról értekeztek
2013. május 17., péntek

Rangos és úttörő rendezvénynek adott otthont a tündérvölgyi Clermont szálló pénteken, május 17-én: a Húsmarhatartás és marhahústermelés – Alternatíva és lehetőség Romániában című konferenciára közel száz vendég jelentkezett be.

Hírek