Itt vagy: » Hírek

Hírek

Nagy sárkányrajzolás a múzeumban
2010. október 5., kedd

A Székely Nemzeti Múzeum idén első alkalommal csatlakozik az Angliából induló Nagy Rajzolás mozgalomhoz.

Folytatják az ivóvíz és csatornahálózat kiépítését Háromszéken
2010. október 4., hétfő

Kovászna megye 10.481.000 lejt kapott a 7/2006-es kormányrendelet alapján, a leosztás a pénteki Hivatalos Közlönyben jelent meg.

2010. szeptember 30., csütörtök

Bekerült a Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád útszakasz a Tízezer km megyei út programba – az idén elkezdődő munkálatok listájáról tegnap döntött a kormány.

Folytatják a 12-es országút aszfaltozását
2010. szeptember 29., szerda

A Sepsiszentgyörgy és Sepsibükszád közötti útszakaszon, a településeken belül folytatják az aszfaltozást a DN12-es országúton.

Gombanap
2010. szeptember 28., kedd

A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében 2010. október 2-án, szombaton ismét megrendezésre kerül az évek során már hagyományossá vált Gomba-nap. A téma: Fán termő gombák.

Székelyföldi politikusok az MTV-ben
2010. szeptember 28., kedd

Az Átjáró 2010. szeptember 29-ei adásának vendége Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Pro Regio Siculorum Egyesület alapítója és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke volt.

Háromszéki mintára használnák a magyarországi mofettákat
2010. szeptember 27., hétfő

A Mofetta ifjú szakértője címmel rendeztek a hétvégén konferenciát Mátraderecskén. Az eseményt Heves és Kovászna megye önkormányzatának együttműködése keretében szervezték.

A Perkő képviseli Háromszéket
2010. szeptember 27., hétfő

Jász-Nagykun-Szolnok megyében több éves múltra tekint vissza a FolkdanceNet Forever címet viselő népzene és táncfesztivál. Kovászna megyét ezen a rendezvényen a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes képviseli, amelynek tagjai Kovászna Megye Tanácsának támogatásával érkeztek a helyszínre.

Kézdivásárhelyi kiállítással nyílt új múzeum Egerben
2010. szeptember 27., hétfő

Jó ruhában járni kelni címmel Heves megye háromszéki testvérmegyéjéből, Kovászna megyéből, Kézdivásárhelyről érkezett az első időszakos kiállítás a nemrégiben felújított egri Buttler Házba.

Mobilitás maratonja
2010. szeptember 24., péntek

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat keretében zajlott le szeptember 22-én, 14.00 és 20.00 óra között a mobilitás maratonja. Az esemény célja az volt, hogy a megyeközpont lakósait mozgásra buzdítsuk. :

Kitüntették a tűzoltókat
2010. szeptember 24., péntek

Az országosan megszervezett önkéntes tűzoltók versenyén megszerezte a harmadik helyet a sepsikőröspataki csapat. A háromszékiek egyszer már voltak országos bajnokok is, a régióban ők számítanak a legjobban felkészült alakulatnak. A szeptember 23-i ülés keretében a kőröspataki önkéntesek 550 lejes pénzjutalmat és egy-egy díszérmét vehettek át Tamás Sándortól, Kovászna Megye Tanácsának elnökétől.

Ünnepelt a Háromszék Táncegyüttes
2010. szeptember 24., péntek

Emléklapot és emlékérmet adott át Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Háromszék Táncegyüttes jelenlegi és volt tagjainak csütörtök este a gálán.

A Szakrális Művészetek Hete programja
2010. szeptember 20., hétfő

„Ti vagytok a föld sója” – ezzel a Máté evangéliumából vett idézettel indították útjára a szervezők az idei Szakrális Művészetek Hete Fesztivált.

Táncegyüttesek VII. Találkozója
2010. szeptember 20., hétfő

21-23 között Sepsiszentgyörgyre megünnepelni a Háromszék Táncegyüttes húszéves születésnapját. Olvasson tovább a részletes programért:

Aláírták Kovászna megye eddigi legnagyobb értékű uniós pályázatát
2010. szeptember 17., péntek

Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter Sepsiszentgyörgyön aláírta a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer finanszírozási szerződését. Romániában ez a hetedik ilyen jellegű, leszerződött európai uniós pályázat.

Elkezdődött a Mobilitás Hete
2010. szeptember 16., csütörtök

Háromszéken idén is megszervezik az autómentes közlekedést népszerűsítő rendezvényt a Mobilitás Hetét. Bár a kezdetekkor sokan kételkedve tekintettek a kezdeményezésre – azonban az elmúlt évek pozitív visszhangja arról tanúskodik, hogy Székelyföldön is teret hódít a környezettudatos gondolkodásmód.

Kulturális Örökség Napjai
2010. szeptember 15., szerda

Szeptember 17 – 19. között Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ megszervezi a Kulturális Örökség Napjait. A rendezvénysorozat teljes programját ide kattintva tekinthetik meg.

Emlékezni és  megbocsátani
2010. szeptember 13., hétfő

1950. szeptember 22-én Gidófalván két fiatalembert, Zsigmond Andrást és Jancsó Vilmost kivégeztek, hat családot kulákság vádjával Dobrudzsába száműztek, miután a faluban lázadás tört ki az erőszakos kollektivizálás ellen.

Zajlanak az árvízvédelmi munkálatok
2010. szeptember 13., hétfő

Kovászna megye 13,7 millió lejt kapott a kormány sürgősségi alapjából árvízkárok helyreállítására. Első körben 10 millió, második körben 3,7 milliót utaltak ki a Râmnicu Vâlcea-i székhelyű Olt Vízügyi Igazgatósághoz, ezeket az összegeket Kovászna megyei munkálatokra kell költeni.

2010. szeptember 9., csütörtök

Közel 30 ezer háromszéki személy kap élelmiszersegélyt az Európai Unió Élelmezési Készenléti Alapjából.

2010. szeptember 9., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi ülésén dönt az iskolásoknak biztosított alma-programról – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ötvenmillió euró Háromszéknek
2010. szeptember 9., csütörtök

A pályázás legszebb része a terv megálmodása, azonban a dokumentáció összeállítása és a szerződés aláírása után kezdődik a neheze – hangsúlyozta Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

2010. szeptember 7., kedd

Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, az Erdélyi Összművészeti Egyesület és a Projekt csoport meghirdeti a Projekt 3-at.

Biblionet: vonzóbb és hatékonyabb háromszéki közkönyvtárak
2010. szeptember 6., hétfő

A Kovászna megyei közkönyvtárak új, korszerű szolgáltatással bővítik kínálatukat idén ősztől. A Biblionet – A világ a könyvtáramban elnevezésű országos program keretében lehetővé válik a felhasználók számára az internetes szolgáltatással ellátott számítógépekhez való ingyenes hozzáférés.

2010. szeptember 1., szerda

Közel 16 millió lejt vettek vissza Kovászna megyétől a legutóbbi költségvetés kiigazításakor, az erről szóló határozatot a szerdai rendkívüli tanácsülésen fogadta el a megyei önkormányzat, ezt követően a helyi tanácsoknak is határozatot kell hozniuk a visszavett összegekről.

Célegyenesben a megye hulladékgazdálkodási rendszere
2010. augusztus 31., kedd

Várhatóan jövő héten aláírják a szerződést az integrált hulladékgazdálkodásról szóló uniós pályázat szerződését. A projekt összértéke 24,5 millió euró, amely Kovászna Megye Tanácsának az eddigi legnagyobb értékű nyertes pályázata. A szerződés aláírásáról szóló jó hírt Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter jelentette be kedden, Árkoson, ahol az RMDSZ parlamenti frakciói tartották kihelyezett ülésüket.

Székelyföldi borvízszemle Dugásfürdőn
2010. augusztus 28., szombatTalán az utolsó igazi nyári napon sikerült megszervezni a negyedik Aquarius, a borvíz ünnepét Csíkdánfalva mellett, Dugásfürdőn. Szombaton benépesült a mezotermál vizes medence melletti zöld övezet, sátrak sorai teltek fel finomabbnál finomabb ásványvizekkel, immár Székelyföldről.
IV. AQUARIUS – A borvíz ünnepe
2010. augusztus 28., szombat

Idén nem csak háromszéki borvizek teszik pezsegővé a hangulatot a IV. Aquariuson. A Borvizek ünnepére ezúttal a csíkdánfalvi Dugásfürdőn kerül sor augusztus 28-án, ahol sok ásványvízforrás nedűjét lehet megkóstolni. Nem maradnak el a versenyek sem...

IV. Aquarius – a borvíz ünnepe
2010. augusztus 25., szerda

Kovászna Megye Tanácsának turizmussal foglalkozó egyesülete idén másodszor Hargita Megye Tanácsával közösen szervezi meg a IV. AQUARIUS – a borvíz ünnepét a dánfalvi Dugásfürdőn 2010. augusztus 28-án. Szerdán Csíkszeredában beharangozó sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Birtalan József megyemenedzser és Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Szent István szobrot avattak
2010. augusztus 22., vasárnap

Szentkirályban a hétvége többszörös okot adott a vígasságra: elkészült a falu címere és zászlója, első alkalommal rendeztek falunapokat és a falu hatalmas ajándékot kapott: országalapító István királyunk mellszobra is megtalálta méltó helyét a település központjában.


Hírek