Itt vagy: » Hírek

Hírek

„Szabad hazáért harcoltam, szabad hazát akarok ismerni” 200 éve született Czetz János
2022. június 10., péntek

Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Háromszéken Czetz János születésének 200 évfordulója alkalmából. Bem táborkari főnöke kitűnő stratéga volt, elismert térképész, földmérő mérnök, aki megalapította az argentin katonai akadémiát, akinek élete viharos eseményekben és nyugalmasabb időszakokban sem szenvedett hiányt. A magyar, az örmény és az argentin nép egyaránt saját hősének tartja. Szerdán szülőfalujában, Gidófalván emlékszobát újítottak fel és szobrot avattak, csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön kültéri kiállítással, kopjafa-avatással és szakmai konferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt.

Negyedik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen
2022. június 8., szerda

Eddig 19 romániai és magyarországi fogat jelentkezett a negyedik nemzetközi fogathajtó versenyre, melynek Oltszem ad otthont 2022. június 24-26. között. A rangos megmérettetés mellett kulturális programok, humor, koncertek, kézműves vásár, a kicsiket pedig kalandsziget és lovaglás is várja.

A Székely himnusz összetartozásunk szimbóluma
2022. május 22., vasárnap

A Székely himnusz keletkezéstörténetét és folklorizációs folyamatát, a székely azonosság-szimbólumok születésének kérdéskörét járták körül szombaton azon a tudományos konferencián, amelyet Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kulturális Központ szervezett Sepsiszentgyörgyön. A dátumválasztás nem véletlen, hiszen pontosan 100 évvel ezelőtt, 1922. május 22-én csendült fel először a himnusz. Az eredetileg Kántáté címet viselő szöveg 1921-ben született, szerzője az erdélyi származású Csanády György, zenéjét dr. Mihalik Kálmán szerezte.

Az erdélyi magyarságnak fontos az alkotmányos rend
2022. május 21., szombat

Négy ország kilenc, magyar anyanyelvű alkotmánybírójának részvételével tartották meg szombaton, Sepsiszentgyörgyön az első Kárpát-medencei alkotmánybírósági konferenciát.  A találkozó célja a Kárpát-medencei kisebbségre vonatkozó alkotmányjogi gyakorlatok, a tartományi és nemzetiségi autonómia, kisebbségvédelem, valamint demokratikus önkormányzati törekvések kérdéskörének megvizsgálása.

Fókuszban a hegyvidék
2022. május 17., kedd

Sepsiszentgyörgyön alakult meg kedden a Kárpát-kanyar hegyvidéki munkacsoport, amely Kovászna, Vrancea, Buzău, Prahova és Brassó megye 158 közigazgatási egységét fogja össze. A hegyvidékre vonatkozó törvénykezés alapján országosan 9 ilyen konzultatív munkacsoportot hoznak létre, Háromszéken a harmadik testület alakult meg.

Újabb uniós pályázatok
2022. május 16., hétfő

Megnyílt a lehetőség, hogy a megye is jelezze pályázati szándékát az Országos Helyreállítási Terv egyes kiírásaira. Kovászna Megye Tanácsa már első körben két pályázatot regisztrál, többek között erről döntöttek a megyei tanácsosok hétfői ülésükön.

 Zöld Háromszék: Kitakarították a Feketeügy alsó szakaszát is
2022. május 15., vasárnap

Több mint 7000 zsáknyi szemetet gyűjtött az a 800 önkéntes, akik május 14-én, szombaton részt vettek a Feketeügy mentén és a mellékágak partjainál megszervezett nagytakarítási akción. A Kovászna Megye Tanácsa által elindított Zöld Háromszék programhoz idén 8 közigazgatási egység, fiatalok, a helyi önkormányzatok képviselői, családok és baráti társaságok csatlakoztak.

Újabb nagytakarítási akcióra készül Háromszék
2022. május 10., kedd

A lemhényi fiatalok és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének kezdeményezésére idén is megszervezik a rendkívüli nagytakarítást, ezúttal a Feketeügy alsó partvonalán zajlik az akció. Május 14-én, szombaton, a Feketeügy 65 km-es partszakaszát takarítják ki 9 közigazgatási egység területén. A megyei takarítási akció része a Kovászna Megye Tanácsa által indított Zöld Háromszék programnak. Idén Kézdivásárhely, Gelence, Szentkatolna, Zabola, Barátos, Nagyborosnyó, Réty, Uzon és Kökös kapcsolódik be a kezdeményezésbe.

Háromszéken találkoznak a Kárpát-medencei magyar alkotmánybírók
2022. május 6., péntek

Sepsiszentgyörgyön tartja az I. Kárpát-medencei alkotmánybírósági konferenciát Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata május 21-én. A találkozó célja a Kárpát-medencei kisebbségre vonatkozó alkotmányjogi gyakorlatok, a tartományi és nemzetiségi autonómia, kisebbségvédelem, valamint demokratikus önkormányzati törekvések kérdéskörének megvizsgálása.

Hétmillió lejjel növeltük a kórház költségvetését
2022. május 2., hétfő

Költségvetésmódosítást hajtott végre Kovászna Megye Tanácsa a csütörtöki tanácsülésen, amelyen szervezési kérdésekről, uniós és országos forrásokból támogatott fejlesztések részleteiről is döntöttek.

Virág Endre a Háromszék Táncegyüttes új igazgatója
2022. április 13., szerda

Véglegessé vált a Háromszék Táncegyüttes igazgatói tisztségére kiírt versenyvizsga eredménye, április 14-től Virág Endre néptáncos, néprajzkutató veszi át az intézmény vezetését. Az eredményről szerdán tájékoztatták a társulat tagjait.

Egy évszázados a székely himnusz
2022. április 6., szerda

A székely himnusz témakörében szervez tudományos ülésszakot 2022. május 21-én, Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A Székely himnusz szövege 1921-ben született, szerzője az erdélyi származású Csanády György, zenéjét 1922-ben dr. Mihalik Kálmán szerezte.

Elbírálták a civil és egyházi pályázatokat
2022. április 1., péntek

Kovászna Megye Tanácsának felhívására 486 pályázati kérés érkezett be civil szervezetektől, egyházaktól, ifjúsági és diákszervezetektől, sportegyesületektől, az értékelést követően összesen 459 projekt kap támogatást. Erről döntött pénteki tanácsülésén a testület.

Nagyobb támogatást kap a házi beteg- és idősgondozás Háromszéken
2022. március 30., szerda

Kovászna megyében több pénzt tudnak fordítani a házi beteg- és idősgondozásra annak köszönhetően, hogy a kormány biztosítja a részfinanszírozást a fogyatékkal élők nappali központjainak működtetésére. Székelyföldön arányaiban Kovászna Megye Tanácsa utalja a legnagyobb összeget az otthoni betegápolás és idősgondozás támogatására.

Új lendület a beruházásoknak
2022. március 24., csütörtök

Költségvetéskiigazításról, hitelfelvételről, gyermekvédelmi és szociális cselekvési terv elfogadásáról döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén, amelyet személyes jelenléttel tartottak a megyei önkormányzat székhelyén.

Két évtizedes együttműködés a SERA Románia Alapítvánnyal
2022. március 23., szerda

Több mint húsz éve indította el partnerségét Kovászna megye és a SERA Románia Alapítvány, az együttműködés eredményeképpen számos szociális projektet bonyolítottak le közösen, a civil szervezet támogatásával kétmillió eurót fektettek be a szociális rendszer fejlesztésébe. A hét elején a SERA Románia küldöttsége, finanszírozóikkal, a franciaországi Care Alapítvánnyal együtt munkalátogatásra érkezett Háromszékre.

Turisztikai népszerűsítő kampányok itthon és otthon
2022. március 3., csütörtök

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület – Visit Covasna meghívására március 1-4. között romániai utazásszervező irodák és azok viszonteladó utazási irodái, valamint rendezvényszervező irodák látogattak Háromszékre.

Több mint 80 ingyenes szálláshelyet ajánl fel Kovászna Megye Tanácsa
2022. március 1., kedd

Az Ukrajnából menekülő anyáknak és gyerekeiknek 84 díjmentesen igénybe vehető szálláshelyet ajánl fel Kovászna Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat nagyrészt a gyermekvédelmi rendszerében levő helyeket csoportosította át azért, hogy segíthessen azokon, akik a háború miatt el kellett hagyniuk szülőföldjüket.

Év végére elkészül az új sürgősségi osztály
2022. február 24., csütörtök

Év végéig befejezik a megyei kórház sürgősségi osztályának korszerűsítését és bővítését. Csütörtöki online tartott tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa az építési munkálatokat végző céggel kötött szerződés értékét módosította az árdrágulások miatt.

Kiemelt figyelem a szórványnak
2022. február 6., vasárnap

Erős közösségépítő és identitáserősítő jellege van a székely-szórvány együttműködésnek, ugyanakkor az Összetartozunk program keretében idéntől újabb szintet szeretnének lépni: nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakmai felkészítőkre, továbbképzésekre. Szombaton ismét személyesen tanácskoztak, egyeztették az ez évi tevékenységeket a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló szórványközösségek képviselői és a háromszéki művelődési szakemberek.

Idén ismét várjuk a civil szervezetek és egyházak pályázatait
2022. február 4., péntek

Kovászna Megye Tanácsa idén ismét meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, kiemelt támogatást kap 2022-ben a táboroztatás. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

32 ezer lej a kommandói családok megsegítésére
2022. január 28., péntek

Kovászna Megye Tanácsa RMDSZ frakciójának kezdeményezésére a megyei tanács tagjai és annak vezetősége fejenként ezer-ezer lejjel támogatják a kommandói tűzeset károsultjait – döntöttek a Szitabodzán megtartott kihelyezett tanácsülésen, január 27-én, csütörtökön.

Dr. Pető Mária fizikus Kovászna megye 2021-es Orbán Balázs-díjazottja
2022. január 28., péntek

Székelyföld megyei önkormányzatai január 28-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartották meg a 2021-es Orbán Balázs-díjak átadási ünnepségét, amelyet a koronavírus-járvány miatt idénre halasztottak.

 

Háromszék turizmusa újra a világjárvány előtti szinten
2022. január 27., csütörtök

Jelentős emelkedést mutatott Háromszék turizmusa a tavalyi évben a világjárvány okozta bizonytalan helyzet ellenére, derült ki a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján készült jelentéséből.

2022 az építkezés éve Háromszéken
2022. január 27., csütörtök

Kovászna megye újkori történelmének legnagyobb költségvetéséből gazdálkodik idén Kovászna Megye Tanácsa. Csütörtökön a megyei önkormányzat Szitabodzán tartott kihelyezett tanácsülést, amelyen elfogadták a 2022-es év költségvetését.

 

Aláírtuk a Háromszéken áthaladó autópálya urbanisztikai bizonylatát
2022. január 27., csütörtök

Végleges a Brassó-Sepsiszentgyörgy-Kézdivásárhely-Bákó közötti autópálya nyomvonala, Kovászna Megye Tanácsa kibocsátotta a megyei szakaszra vonatkozó urbanisztikai bizonylatot.

Ahol otthont teremthettek maguknak az otthontalan világban  Csángótelep könyvbemutató
2022. január 26., szerda

Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Esztelnek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében 2022. január 24-én, a magyar kultúra napjához kötődő programsorozat részeként mutatták be a dr. Kinda István és Tamás Sándor szerkesztésében újonnan megjelent Csángótelep – Gyertyános kötetet az esztelneki kultúrotthonban.

Alkotóink formálják Székelyföld kulturális erőterét  - 10. alkalommal adták át a Háromszék kultúrájáért díjat
2022. január 25., kedd

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a sepsiszentgyörgyi Vártemplomi Református Egyházközség közös szervezésében ünnepelték szombaton délután a magyar kultúra napját a megyeszékhelyi vártemplomban. Ez alkalommal került sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására.

Támogatjuk a vidék fejlődését
2022. január 13., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa 32,9 millió lejt osztott szét a helyi önkormányzatoknak, az összegeket a közigazgatási egységek beruházásokra és működési költségekre egyaránt fordíthatják. A megyei önkormányzat január 13-án, csütörtökön tartotta idei első tanácsülését.

`48-as nemzeti hősre emlékeznek
2022. január 6., csütörtök

Czetz János születésének 200. évfordulója alkalmából emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi kirendeltségével, a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesülettel.

Hírek