Itt vagy: » Hírek

Hírek

A Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót
2013. február 8., péntek

Békés megye szolidarizálva testvérmegyéivel Kovászna és Hargita megyével az önkormányzat épületében kitűzte a székely zászlót. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a Kovászna Megye Tanácsához, Tamás Sándornak címzett levelében írja: „Aki belép az önkormányzat hivatalába, az a megyei zászló, a magyar zászló és az európai uniós zászló mellett, méltó helyen ott láthatja a kék alapon hosszanti arany sávot, valamint holdat és csillagot ábrázoló székely zászlót is.”

Közös székelyföldi ügyeket egyeztettek
2013. február 5., kedd

Az idei év első közös munkaülését tartotta meg a két székelyföldi önkormányzat vezetősége kedden délelőtt Sepsibükszádon, a két megye határán fekvő Csíki Határ Fogadóban. Napirenden szerepeltek a közös turisztikai-, Székelyföld népszerűsítésére vonatkozó ügyek, a közös kiadványok szerkesztése, ugyanakkor a közös események időpontjainak egyeztetése.

A Körmagyar tánc megalkotójára emlékeztek
2013. február 2., szombat

Táncszerzeményeit hosszú újságcikkek méltatták az 1800-as évek derekán, táncosként, koreográfusként és táncmesterként sokan ismerték Szöllősy-Szabó Lajost, a kézdiszentléleki születésű művészt.

Az Auchan polcaira kerülhetnek a Székely Termékek
2013. február 1., péntek

A múlt hét folyamán harmincöt székelyföldi termelőnek volt lehetősége bemutatkozni az Auchan Magyarország Kft. képviselőinek szervezett termékmustrán, amelyet Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében és előterében tartottak.

Hangsúly a hátrányos helyzetűekkel való törődésen
2013. január 31., csütörtök

Fejér László megyei tanácsos mandátumának jog szerinti megszűnéséről, továbbá a szociális szolgáltatások fenntartásáról is döntött a mai, soros ülésen Kovászna Megye Tanácsának testülete.

Sajtkészítő kurzus indul
2013. január 23., szerda

Az elkövetkező napokban 20 féle sajt elkészítését sajátítják el azok, akik részt vesznek a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara szervezésében induló sajtkészítő tanfolyamon.

Hármas könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján
2013. január 22., kedd

Január 22-ét, a Magyar Kultúra Napját Háromszéken is megünnepelték. A rendezvények gyakran regionális jelleget kapnak: Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld Települései könyvsorozat első köteteit, valamint a Nagyjaink sorozat ötödik kötetét mutatták be.

Tisztújítás és agrárkonzultáció
2013. január 18., péntek

A Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete a megye legerősebb egyesülete, amelyben az intézményes együttműködés és az összefogás tapasztalható – hangzott el a megyei gazda egyesület éves közgyűlésén.

Folytatódik a Székelyföld-szórvány program
2012. december 26., szerda

Az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány program keretében 2012-ben is több tucat közös kezdeményezés valósult meg. Sok ezer magyar ember vehetett részt Hunyad, Fehér, Szeben és Háromszék (Kovászna) megyékből ezeken a programokon. Számos pozitív visszajelzés érkezett, mely erősítette és erősíti a munkát és a jó ügy szolgálatába állított meggyőződést.

Bod Péter év: 17 helyszínen zajlott
2012. december 19., szerda

Sikeres volt a Bod Péter Emlékév: 17 helyszínen sok száz résztvevővel, fiatalokat és az idősebb generációt is megmozgató rendezvények, könyvtárhasználati vetélkedő, kulturális programok, könyv, szoborállítás és rövidfilm is készült a Bod Péter Emlékév égisze alatt.

Költségvetés kiigazítással zárták az évet
2012. december 17., hétfő

Az év utolsó rendes tanácsülésére került sor ma a megyei tanácsnál. A testület tagjai többek között a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításról és kiigazításról is szavaztak.

Költségvetés kiigazítással zárták az évet
2012. december 13., csütörtök

Az év utolsó rendes tanácsülésére került sor ma a megyei tanácsnál. A testület tagjai többek között a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításról és kiigazításról is szavaztak.

Felújították a mentőállomást
2012. december 4., kedd

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház udvarán található épületben állomásoznak a Sepsiszentgyörgyöt és környékét kiszolgáló mentőautók. A szemlélő, most már egy teljesen felújított épületet lát.

Megnyitotta első tárlatát az EMŰK
2012. november 24., szombat

Az Erdélyi Művészeti Központ megalakulása óta alig tel el pár hét: az erdélyi magyar képzőművészeti múzeum elődjeként működő intézmény azonban ennyire csekély idő alatt is látványos eredményt mutatott fel: a régió híres képzőművészei hagyatékából nyitott tárlatot.

Elsőként Háromszéken támogatják az iskola utáni tevékenységeket
2012. november 22., csütörtök

Kovászna Megy Tanácsa november 22-i soros ülésén Tamás Sándor önkormányzati elnök bejelentette: megyei támogatást igényelhetnek azok az iskolák, a hol az oktatás után szervezett jelleggel felkészítőket, az oktatással összefüggő tevékenységet folytatnak.

Megyehatárok feletti együttműködés
2012. november 15., csütörtök

A Székelyföld-Brassó szórvány együttműködés felelőseként Markó Attila, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselőjelöltet bízzák meg – jelentette ki Tamás Sándor ma Brassóban.

Potsa programmal Székelyföldért
2012. október 31., szerda

Széki szintre lebontott átfogó fejlesztési program jelenti Háromszék számára a kitörés lehetőségét – fogalmazott a megyeházán Klárik László az önkormányzat leköszönő megyemenedzsere. A részletes fejlesztési programot a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program tartalmazza.

Három felekezet templomát újították fel
2012. október 27., szombat

A kézdivásárhelyi evangélikus templom különleges: az épületet ugyanis nem csak a lutheránus, hanem a református, valamint az unitárius hitközösségek is használják.

Szabad út az Erdélyi Művészeti Központnak
2012. október 25., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK). A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK.

Sepsiszentgyörgyön a székelyek pecsétje
2012. október 18., csütörtök

Két hónapig lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a székely nemzet, 1661-ben készült, eredeti, ezüst pecsétje. Továbbá régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a Székely Nemzeti Múzeum látogatóit.

Ritkaság számba megy a fogyatékkal élők tábora
2012. október 17., szerda

Három, színes ház, bibliai jelenetekkel tarkítva, messze a város és az út zajától: ezzel fogadja az Írisz Tábor a fogyatékkal élő fiatalokat, gyermekeket Sepsikőröspatakon. Az ingatlanokat október 19-én adták át, a további építkezésről azonban máris álmodnak a Diakónia Keresztény Alapítvány működtetői.

Zalánpataka, mint önellátó falu
2012. október 15., hétfő

A megyeházán október 15-én, hétfőn, az I. Székelyföldi Fenntartható Építészeti Konferencián elhangzott: legyen Zalánpataka az első székelyföldi önellátó falu. A több mint félszáz résztvevő az egész napos előadások alatt elméleti és gyakorlati útmutatókkal egyaránt találkozhatott: a szakmai tapasztalatcsere mellett a belföldi és külföldi szakemberektől hasznos információkat is kaphattak.

2012. október 10., szerda

Rendkívüli tanácsülés keretében döntött Kovászna Megye Tanácsa a Nagybacon községhez tartozó Magyarhermány számára kiutalandó 35000 lejes segély folyósításáról. Az erdővidéki településhez vezető úton, az elmúlt hónapokban két híd rongálódott meg súlyosan, így a falu megközelítése szinte lehetetlen.

„Egyszerre gyúlnak ki az egri csillagok”
2012. október 8., hétfő

Október 8-13. között közelebb kerül egymáshoz a borairól, történelméről híres Eger vidéke és Székelyföld. Ezen a héten Kovászna, Maros és Hargita megyében is számos kulturális és kulináris élmény csalogat a Székelyföldi Eger Napokra.

A 15. október az egyetemen
2012. október 1., hétfő

Fennállásának tizenötödik esztendejét ünnepli idén a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudo-mányegyetem sepsiszentgyörgyi tagozata. Az elmúlt évek történéseiről, a szellemi műhely kiépülésének lépéseiről adtak számot és mondtak köszönetet ma a megnyító keretén belül.

Megvédik az igazukat
2012. szeptember 20., csütörtök

Mint ismeretes az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnevezését elfogadó megye tanácsi határozatot a közigazgatási bíróságon megtámadta Codrin Munteanu, Kovászna megye kormánybiztosa. A felhozott vádakra Tamás Sándor, megyei önkormányzati elnök válasziratot nyújtott be a törvényszékhez.

500 éves Sepsimagyarós
2012. szeptember 8., szombat

Fél évezred telt el Sepsimagyarós első írásos említése óta: a kis település története töretlen, a falucska báját, pedig csak fokozza a frissen elkészített tájház.

Minden meccset meg akarnak nyerni
2012. szeptember 3., hétfő

Bemutatkozott a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat: „Az a célunk, hogy minden meccset megnyerjünk” – tette magasra a lécet a sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat edzője, Déri Csaba a szeptember 3-án, hétfőn tartott csapatbemutató sajtótájékoztató keretében.

Biciklis Bod Péter emléktúra
2012. szeptember 1., szombat

Felsőcsernáton - Magyarigen táv, itt tölthető le a jelentkezési űrlap

Átadták a megye legnagyobb beruházását
2012. augusztus 19., vasárnap

Közel másfél év után lezárult a Kovásznát Kézdivásárhelyel összekötő 121-es megyei út felújítása. A megyei önkormányzat Európai Uniós alapokból 15,5 millió eurót fordított az igencsak romos állapotú szakasz újraépítésére.

Hírek