Itt vagy: » Hírek

Hírek

Játszótér a vidéki településeknek
2009. december 21., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa idén 100 000 lejt különített el játszóterek létesítésére. A Játszótér Építő Program elsősorban azokat a községeket, falvakat célozza, ahol még nincsenek hasonló létesítmények.

Sporttermet adtak át Ozsdolán
2009. december 20., vasárnap

A felsőháromszéki polgármesterek és az ozsdolai helyi tanács meccse volt az első olyan hivatalos mérkőzés, amelyet a frissen elkészült sportcsarnokban játszottak.

Új tűzoltóautók érkeztek
2009. december 11., péntek

5000 literes kapacitású tűzoltóautót és egy nehéz balestek áldozatainak mentésére szolgáló műszaki mentőautót adtak át Sepsiszentgyörgyön

Időben megkapják járadékaikat
2009. december 11., péntek

Alig tíz perces rendkívüli ülés keretében szavazta meg a 3303 fogyatékkal elő személyt érintő költségvetés módosítást.

2009. december 7., hétfő
2009. november 27., péntekAz arab lovakról, pónilovakról, lipicai lovakról, fogathajtásról, ugrólovazásról és tenyésztésről hangzottak el előadások az első alkalommal megszervezett Székelyföldi Lovas Konferencia keretében. A Gyergyószentmiklóson megtartott rendezvény legfontosabb gondolata a Székelyföldi Lovas Bajnokság megteremetésének lehetőségei körül forgott.
2009. november 26., csütörtök

A megyei tanács döntésének értelmében a Kovászna-Kommandó útszakasz átkerül a megyei utak kategóriájába.Ez azt jelenti, hogy a hókotrás és kátyúzás költségeit is megyei önkormányzati forrásokból finanszírozzák majd.

Új hidat avattak Bodokon
2009. november 26., csütörtök

Pezsgősüveggel avatta fel Tamás Sándor megyei tanácselnök a frissen elkészült bodoki hidat. 1974-ben mosta el a patak a hajdani fahidat. 2009-ig, 35 éven át „ideiglenesen” kerülő úton közlekedtek a helyiek és a borvizet szállító teherautók is.

Sikeres Székelyföld
2009. november 25., szerdaKörnyezet - tudatosság címmel tartották a Sikeres Székelyföld fórumsorozat harmadik rendezvényét november 25-én.Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem dékánja azt mondta, a fórum célja ezúttal is szakmai igényességgel megfogalmazni konkrét javaslatokat, amelyekből további kiadványok születnek.
Jobb a háromszéki krumpli az importnál
2009. november 21., szombat

Hazánkban több szakember is állítja, hogy a Kovászna és Hargita megyében termelt krumpli tápértéke felülmúlja az importált termények minőségét, miközben a hazánkban nőtt burgonya jelentősen olcsóbb, mint az, amit az Európai Unió más országaiból importálnak.

2009. november 17., kedd

November 25-én 80. születésnapját ünnepli Egyed Ákos történész - akadémikus, Háromszék legnagyobb élő tudósa. A Gál Mózes Közművelődési Egyesület évente adományozza az Erdővidék Kultúrájáért díjat, amelyet rendhagyó módon Bodoson, Egyed Ákos szülőfalujában vehetett át a történettudós.

Magán veseközpontot létesítettek
2009. november 13., péntek

Kovászna megyében a dialízisre szorulók november 13, péntektől a B Braun Avitum magánkórház szolgáltatását is igénybe vehetik. A német–osztrák cég Európa több országában is működtet hasonló szolgáltatásokat.

2009. november 11., szerda

Bíróságon folytatja az eljárást Codrin Munteanu prefektus döntésével szemben Kovászna Megye Tanácsa.

Bölcs kompromisszum a hulladékgazdálkodási program terén
2009. november 5., csütörtök

Kovászna megye országos első helyen van a vidéki hulladéktárolók bezárása terén – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztő Egyesület alakuló-ülésén.

2009. november 5., csütörtök

Kovászna megye országos első helyen van a vidéki hulladéktárolók bezárása terén – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztő Egyesület alakuló-ülésén.

Sínre tették a Borvizek útját
2009. november 4., szerda

Hargita és Kovászna megyei önkormányzati vezetők egyeztettek Temesváron, november 4-én a Borvizek útja, nagyszabású közös székelyföldi projekt kivitelezését végző, két cégből álló konzorcium képviselőivel.

Öt éven belül európai szintű kórháza lesz Háromszéknek
2009. november 2., hétfő

Nagy a valószínűsége, hogy a pénteken leadott, a sepsiszentgyörgyi kórház felújításáról szóló uniós pályázat nyertes lesz – számolt be Kovászna Megye Tanácsának vezetősége hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

Kisbaconban, Svédül, Bendek Elekről
2009. október 30., péntek


Több tíz gyerek készített képet Benedek Elek frissen avatott szobrával Kisbaconban. A Tamás Sándor által rendhagyónak nevezett szobor életnagyságban, padon ülve ábrázolja Elek apót, aki mellé bárki leülhet.

A Zeroo lenullázva
2009. október 21., szerda

smeretlen tettesek rongálták meg a szeptemberben kijelölt “Zeroo” nevet viselő kerékpárutat jelző táblákat. Mint ismeretes, a kerékpárút a Mobilitás hetében, 2009. szeptember 18-án került kijelölésre a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Hegyimentő Szolgálat és a Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ szervezésében.

Székelyföldi gyógyturizmus-egyesületet alapítanak
2009. október 9., péntek

Fontos, hogy a turisztikai szakemberek adjanak a döntéshozók kezébe szakmai érveket, hogy az eddigi hatékony lobbizást folytatni lehessen. Az október 9-én, Sepsiszentgyörgyön megszervezett Sikeres Székelyföld: Település – Arculat - Turizmus nevű konferencia nemcsak a turizmushoz kapcsolódó gazdasági lehetőségek témakörét, hanem településmarketinget, illetve a hosszú távra tervezett stratégiák elkészítését is érintette.

15,5 millió euró a Kovászna–Kézdivásárhely közötti útszakaszra
2009. október 8., csütörtök

„Az általunk megnyert pályázat értéke 15,5 millió euró, ami Kovászna megye éves költségvetésével egyenlő értékű.”

Tolongtak a Székelyföld standnál
2009. október 8., csütörtök

Nagy érdeklődés övezte a Romexpo turisztikai vásáron a Székelyföld standot. Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök, Kelemen Hunor az RMDSZ államfőjelöltje, Hargita megyei képviselő és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön délben az országos turisztikai vásár hivatalos indítóünnepségét követően, Bukarestben megnyitotta a Hargita-Kovászna-Maros megye közös Székelyföld standját.

A kisgömböc meséje összeköt akkor is, ha nem ismerjük egymást
2009. szeptember 25., péntek

„Ha kimondom, hogy kisgömböc, mind a 15 millió, magyar kultúrkörhöz tartozó ember ugyanarra a dologra gondol” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A szeptember 25-én, pénteken megnyitott Benedek Elek Emléknapokra nemcsak Magyarországról, hanem az összes nagyobb, magyarok lakta régióból érkeztek résztvevők.

2009. szeptember 24., csütörtök

Míg más megyében a gazdasági válság miatt panaszkodnak, Háromszéken infrastrukturális fejlesztésekbe kezdtünk, kihasználva a kormányzati és az uniós pályázati lehetőségeket – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az ASIMCOV által szervezett, csütörtökön kezdődő Vállalkozói Napok megnyitóján.

Új kormányprogramok infrastrukturális beruházásokra – Vasile Blaga Sepsiszentgyörgyön
2009. szeptember 11., péntek

“Míg mások arra panaszkodnak, hogy válság van, mi a megyében kihasználtuk a kormányprogramok nyújtotta lehetőségeket és sikerült számos beruházást elindítanunk, köszönhetően az RMDSZ országos és megyei politizálásának” – mondta Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt követően, hogy Vasile Blaga fejlesztési miniszter jelenlétében tartottak pénteken, Sepsiszentgyörgyön a megye polgármestereinek találkozót.

Megérkezett az uniós liszt
2009. szeptember 7., hétfő

Hétfőn megérkezett az első liszt-szállítmány Háromszékre - tájékoztatott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Mint ismeretes, idéntől a megyei önkormányzat feladata megszervezni az Európai Unió Élelmezési Készenléti Alapjából biztosított élelmiszersegély szétosztását.

Jelige: gyógyturizmus  - Elena Udrea Székelyföldön
2009. szeptember 7., hétfő

Szívesen támogatja a Kovászna és Hargita megyei törekvéseket, mondta Elena Udrea a Borszéken és Tusnádfürdőn tartott beszélgetések alkalmával, mivel Hargita megye az egyetlen, amely saját kidolgozott turisztikai fejlesztési stratégiával rendelkezik, és céltudatosan törekszik fejlesztéseket kieszközölni. Mindig vastag, jól elkészített dokumentációkkal jelentkeznek a megye szakemberei Bukarestben – értékelte a tárcavezető. Jelenleg is 17 millió lej összköltségvetésű projektek futnak Hargita megyében, míg a szaktárca Kovászna megyei programjainak összértéke 5 millió lej – tájékoztatott a miniszter.

Mezőgazdasági és kulturális együttműködés Csongrád megyével
2009. szeptember 3., csütörtök

A Csongrád Megyei Közgyűlés szeptemberi soros ülésén vett részt csütörtök délelőtt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki az önkormányzati képviselőknek bemutatta Háromszéket. A gyűlésen részt vett Halász Ferenc, a Temes megyei RMDSZ elnöke, aki Temes és Arad megyei magyar közösség helyzetét ismertette.

Összehangolt útjavítások – egyeztetés az országutakról
2009. szeptember 1., kedd

A Háromszéken áthaladó országutak javításáról egyeztettek a hét elején Tamás Sándor tanácselnök kezdeményezésére. „A találkozó elsődleges célja az egyeztetés volt, azt szerettük volna elérni, hogy a kivitelező cég vegye figyelembe a helyi közösségek igényeit és erre hajlandóságot is mutatott a tulajdonos. Többek között a munkálatok ütemezéséről, a lassítók felszereléséről, a bejáratok leaszfaltozásáról egyeztettünk a 12-es országút javítása kapcsán” – számolt be Tamás Sándor.

2009. augusztus 27., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa augusztus 27-i, csütörtöki soros ülésén elfogadta azt a határozatot is, melynek értelmében Hargita, Maros és Kovászna megyék közös projekt keretében dolgozzák ki a három megyét átfogó szociális stratégiát. A problémák feltérképezése érdekében a három Megyei Szociális- és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság a program keretében több felmérést is készít majd, valamint a jelenleg működő szociális ellátási rendszert is összehasonlítják. lej önrésszel járul hozzá.

Hírek